Autoverotus tulee korjata pikaisesti neutraaliksi – Tanskan-malli viipymättä käyttöön

Blogi, torstaina 04.10.2018

Syyskuussa astui voimaan uusi autojen päästäarvojenmittaus. Syksyn ajan on kaikkien uusien autojen päästöarvot pitänyt ilmoittaa uuden ns. WLTP-päästömittaustestin perusteella. Tämä pakotti myös uudistamaan autoverotaulukkoa. Muutoksella pyrittiin kompensoimaan WLTP-päästöarvojen vaikutuksia autoveroon. WLTP eli Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure on siis EU:n määrittelemä uusi päästöjen ja kulutuksen mittaustapa, missä otetaan huomioon enemmän jokapäiväistä ajoa vastaavia tilanteita, kuin aiemmassa vuodesta 1980 käytössä olleesta NEDC -standardissa. WLTP:ssä siis päästöt määräytyvät mallikohtaisesti, mutta lisäksi myös auton valinnaisvarusteet vaikuttavat veroon. Vanhassa NEDC:ssä näitä asioita ei aiemmin huomioitu. Jos itse jo meidän päätöstä tehtäessä totesin, että valittu malli ei tule toimimaan ja meidän olisi syytä ratkaista ongelma Tanskan-mallin mukaisesti.

Meillä verojakäsittelevän Valtiovarainvaliokunnan jaoston esityksestä autoverouudistus hyväksyttiin kesäkuussa ponnella, jossa eduskunta velvoitti hallituksen tämän hallituskauden aikana tarkistamaan, että verouudistus on linjassa uuden päästömittauksen kanssa. Valtiovarainministeriö onkin käynnistänyt selvityksen uuden päästömittaustavan vaikutuksista, ja valtiovarainministeri Petteri Orpo on luvannut, että tarvittaessa autoveroasteikkoa korjataan.

Uusi asteikko on kiristänyt autoveroa erityisesti suuripäästöisten autojen kokoluokassa. Nyt jo hetkessä ovat muutkin myöntäneet, että ei toimi ja korjauksia pitäisi tehdä. Esimerkiksi yksin Volkswagenin myynti laski syyskuussa 54 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ja Nissanin 52 prosenttia ja BMW:n 35 prosenttia. Voidaan siis hyvin todeta, että meillä käyttöön otettu autoveromuutos on siis kaikkea muuta kuin neutraali. Poliittinen tahtotila on ollut siis se, että mittaustavan muutos on tekninen, eikä sillä pyritä muuttamaan autoverotuksen tasoa. Tosiasiassa uusi verotaulukko on kuitenkin kiristänyt autoveroa jo perheautojen kokoluokassa ja se on näkynyt edellä kuvaamallani tavalla autokaupassa. Korkeimmissa päästöluokissa autojenhinnat ovat nousseet jopa useita tuhansia euroja. Ei ole tarkoituksenmukaista, että lisävarusteiden tuoma auton painon nousu nostaa autoveroa aiempaa jyrkemmin.

Hullulta on kuullostanut myös verotuksen uusi tulkintamuutos, jonka mukaan maahantuojan asentama vetokoukku vaikuttaa autoveron suuruuteen. Tämä on johtanut siihen maahantuojien asentajien varustelutyön vähenemiseen ja “tee se itse” -asennusten lisääntymiseen.

Nostimmekin tämän asian eilen yhdessä kollegoitteni Elina Lepomäen ja Eero Suutarin kanssa esille ja kannustimme hallitusta toimimaan ripeästi, ettei autokauppa vääristy muutoksen myötä enää lisää. Verotuksessa on siis pyrittävä lopulta päästöjen kohdalla kohti neutraliteettia. Sen sijaan, että verotamme varusteita tai korimallia, olisi verotettava päästöjä yhdenvertaisesti riippumatta siitä missä ja miten ne syntyvät. Jokaisella päästetyllä CO2 -grammalla tulee olla sama euromääräinen hinta.

Nykyjärjestelmä kannustaa ajamaan suurempipäästöisillä vanhoilla ajoneuvoilla. Järkevä verouudistus ei lukitse suomalaisia Euroopan vanhimpaan autokantaan.

Nyt meidän kannattaa ottaa käyttöön jo käsittelynkin aikana esillä ollut ns. Tanskan -malli. Tanska teki päätöksen WLTP:stä jo heinäkuun alussa päättäen laskea autoveron tasoa 21 prosentilla eli saman verran kuin WLTP nostaa päästölukemia. Tämä malli pitää nyt ottaa myös meillä viipymättä käyttöön.

Nyt aamun ensimmäinen valiokunta. Taas mennään…

….

Kello 21.34 ja kokouspäivä takana. Päivään mahtui myös tapaaminen Riihimäen Pohjolanrinteen opettajien kanssa. Monenlaisia aiheita keskustelussa kouluista politiikkaan jne. Piristi kivasti tiukkaa kokousrumbaa.

Tänään myös lopulta julki tuo esitys mopoautojen korvaamiseksi ns. kevytautoilla. Aiheesta täällä sivuillani Uutiset-osassa hieman lisää. Ja mielelläni vastaan myös kysymyksiinkin jos sellaisia ilmenee, mutta nyt esitys valmis ja eduskunnassa se tarkoitus käsitellä syksyn aikana ja voimaan laki 1.11,2019.

Illalla vielä neuvottelu hallituksen pienessä huoneessa sisäministerin kanssa ja päivä pakettiin.

 

Kommentit