Hämeestä 15 talousarvioaloitetta eduskunnalle – Liikennehankkeita, koulutusta ja luontomatkailua

Blogi, keskiviikkona 03.10.2018

Jätimme osan Hämeen vaalipiirin kansanedustajien kanssa yhteensä 15 yhteistä talousarvioaloitetta. Kaikki hämäläiskansanedustajat eivät näitä aloitteita allekirjoittanut, mutta itse olen pitänyt enemmän kuin tärkeänä, että nostamme näitä tärkeitä asioita yhdessä esille ja aina olemme osan myös läpikotaisin vääntäneet. Itse siis allekirjoitin kaikki Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen aloitteet ja uskon, että valtiovarainvaliokunnassa voimme vielä näiden käsittelyssä rahoja lisätä näihinkin.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla valmisteltu valtion vuoden 2019 talousarvioesitys sisälsi jo pohjissaan määrärahaesityksiä Kanta- ja Päijät-Hämeeseen mm. pääradan kehittämiseen ja myös Lahden eteläisen kehätien rakentamiseen. Isoja hankkeita joista hyötyy koko alueemme, mutta myös koko maa. Esimerkiksi Lahden eteläinen kehätie minkä rakentamista eilen juuri katselin Hollolassa on esimerkiksi sellainen mikä parantaa liikennöintiä länsi-itä-suunnassa Kanta-Hämeestä 54-tien kautta Lahden eteläpuolelta kohti itää ja aina Venäjälle asti.

Kollegoitteni kanssa jättämämme tlousarvioaloitteet kohdistuvat suureen määrään väylähankkeita, joilla on siis laajaa alueellista vaikutusta. Maakuntien kehittymisen kannalta on nimittäin yksi aivan peruskysymyksistä väyläverkoston toimivuus ja edelleen kehittäminen, myös uuden teknologian kokeilujen avulla. Korkeakoulutuksen fuusiotoimet kaipaavat lisäresursseja mm. Lahdessa.

Kanta-Hämeen alueen talousarvioesitykset:

– Lisäraiteiden yleissuunnitelman laatiminen pääradalla välillä Riihimäki-Hämeenlinna-Tampere

-Moreenin-Rastikankaan eritasoliittymän toteuttaminen valtatiellä 3

-valtatien 2 Helsinki-Pori tiehankkeen lisätöihin Humppilan kohdalla

-Aulangon Puistometsän kulttuuriperinnön säilyttäminen ja kunnostusvelan vähentäminen

-Tammelan Liesjärven kansallispuiston ajankohtaiset kunnostustoimenpiteet

-valtatien 10 parantaminen välillä Hämeenlinna-Lahti

-kantatien 54 parantaminen välillä Tammela-Hollola

-kansallisen 5G-vision laatiminen ja sen osana maan ensimmäisen maakuntarajat ylittävän, liikkuvan 5G-kokeilualueen valmistelu

Talousarvioaloitteet keskittyvät siis Kanta-Hämeen saavutettavuuden ja vetovoiman parantamiseen tähtääviin toimenpiteisiin. Aloitteet tukevat maakuntamme elinkeinoelämän kehittymisen edellytyksiä ja asumisen houkuttelevuutta maakunnassa. Etenkin pääradan, Suomiradan, korjaamissuunnitelman aloittamista kiirehditään radan välityskyvyn parantamiseksi. Se parantaa palvelutasoa ja saavutettavuutta Riihimäki-Hämeenlinna-Tampere välillä Seinäjoelle saakka ja siitä edelleen kohti pohjoista. Hanke liittyy myös odotettavissa olevaan Euroopan parlamentin TEN-T –ydinverkkopäätökseen.

Samaan aikaan meidän tulee kaikkien jatkaa työtä sen eteen, että saamme myös nopeat IC-junat pysähtymään myös Hämeenlinnassa ja Riihimäellä aiempaan hyvään tapaan. Tässä on ollut monenlaisia tapaamisia ja taustakeskusteluja, mutta työtä vaatii edelleen lisää.

Tässä sitten meidän toisen maakunnan eli Päijät-Hämeen talousarvioesitykset:

-valtatie 12 yhteysvälin Lahti-Kouvola parantaminen

-valtatie 4 parantaminen välillä Hartola – Oravakivensalmi

-Tuuliharjan eritasoliittymä ja yhdystie valtatien 4 ja seututien 140 väliin

-kevyen liikenteen väylän rakentaminen maantielle 313 Vääksyn ja Vierumäen välille

-tieturvallisuuden parantaminen Kurhila-Hillilä-Asikkalan kirkonkylä välillä

-valtatien 24 tiesuunnitelman laatiminen

-LUT – Lahden AMK – Saimaan AMK -hankkeen tukeminen

-Valtatie 12 on merkittävä poikittaisliikenteen väylä Rauma – Tampere – Lahti – Kouvola välillä.

Lahden ja Kouvolan välillä on edelleen parannettava osuuksia mm. Arolan ja Kausalan kohdilla. Valtatie 4 parantaminen jäi 2009 kesken useiden valitusten takia Hartolan ja Oravakivensalmen välillä kokonaisuudesta Lusi – Vaajakoski. Valtatielle 24 on valmistunut aluevaraussuunnitelma välille Karisto – Kalliola. Lisäksi on turvallisuutta lisääviä hanketarpeita maantielle 313 ja seututielle 317. LUT fuusiohanke ammattikorkeakoulujen kanssa tarvitsee lisäresursseja, jotta koulutus- ja palvelukonseptit onnistuvat uudistuksessa kahdelle eri kampukselle Lahdessa ja Lappeenrannassa.

Mutta tässä siis nippu aloitteitamme. Ne hieman erimittaisia, mutta ovat nousseet alueen kansanedustajilta ja tehty maakuntaliittojen avustuksella.

….

Nyt takana jo päivän puolustusvaliokunta ja sen jälkeen asunto- ja ympäristöjaosto. Ehdin tuossa lounaalla myös hieman selailla jo tuoretta Tuomo Yli-Huttulan kirjaa puolueestamme ja lähinnä tämän oman kansanedustajakauteni aikakaudelta. Vaikka olen saanut monessa olla mukana enemmänkin kuin syvällä niin aina on mielenkiintoista lukea siitä miten muut ovat eri tilanteita kokeneet.

Joku uutinenkin kirjassa oli. Itse en ainakaan tiennyt eikä myöskään eroamaan joutunut silloinen ulkoministeri Ilkka Kanerva sitä, että hänen seuraajakseen kysyttiin ensin Iken valtiosihteeriä Teija Tiilikaista. Tiilikainen kuitenkin harkinnan jälkeen kieltäytyi ja se avasi tien sitten kakkosvaihtoehtona vasta esille nousseelle Alexander Stubbille. Stubb otti tehtävän nopeasti erinomaisella tavalla haltuun ja sen jälkeen monet kuviot ja tapahtumat onkin olleet hyvin julkisuudessa.

Hyvä oli myös se, että kirjassa avattiin huolellisemmin läpi myös sotkut Veikkaus-asian ympärillä. Oli jo hyvä, että aiemmin Harkimo itse kertoi suhmuroineen asian itse pääministeri Juha Sipilän kanssa saunassa ohi Kokoomuksen ryhmän. Mutta Yli-Huttulan kirjassa hyvin kerrottu, että totuus oli se, että Kokoomus minut paikalle esitti sillä olin pitkään tehnyt työtä mm. Veikkauksen hallintoneuvostossa ja myös RAY:n hallituksen varapuheenjohtajana. Mutta kun pelisääntöjä ei haluta noudattaa ja tehdä saunoissa kaverisopimuksia niin jälki on sitten tällaista. Onneksi nyt ongelmat hoidettu, vaikka paikan toinenkin täyttäminen oli surullinen episodi missä yhden hengen miehen sooloilu. No kerros joskus kun sen aika on.

….

Timoteillä ainutlaatuisen upea juhlakonsertti Lopen Kirkossa

En voi, enkä halua olla palaamatta vielä hieman myös eilisen illan upeaan Timotei-kuoron 30-vuotisjuhlakonserttiin. Naiskuoromme on tehnyt mahtavan uran ensin Pekka Perkon johdolla ja nyt viime vuodet Anneli Julenin käsissä. Annelin aikana Timotei on noussut täydellisesti maamme naiskuorojen huipulle ja myös maailmankin mittapuulla huippukuorojen sarjaan.

Siellä meikä poika istuu niin edessä kuin kuoro antoi istua 🙂 Kuvat: Aki Harri

Eilinen kirkkokonsertti oli jotain sellaista mitä en ennen ollut saanut kokea. Todella vaativa ja korkeatasoinen konserttiohjelmisto ja upea kokonaisuus. Nautin todellakin jokaisesta hetkestä ja oli ihana myös katsella laulajia, jotka olivat jokaisella solullaan ja täydellä sydämellään ja sielullaan mukana tässä hetkessä. Ja onhan Anneli kuoronjohtajana myös aivan ainutlaatuinen ja saamme olla kiitollisia hänestä.

Tunteet menivät konsertin aikana vahvasti läpi kuulijan ja tunnelma oli todellakin vahva ja koskettava. En usko, että missään muussa vajaan 8000 asukkaan kunnassa on tällaista kuoroa. Meillä Lopella on.

Kiitos Anneli ja Timppikset! ❤️

….

Nyt kello 16.35 ja vielä istuntosalissa. Istunnon iso asia oli päätös siitä, että tiedustelulakien käsittely vauhdittuu. Viestisalaisuutta koskeva perustuslain muutos hyväksyttiin kiireellisenä äänin 178-13. Tyhjiä 0, poissa 8. Perustuslain muutoksen kiireellisyyttä vastaan äänestäneet olivat vasemmistoliiton kansanedustajia sekä RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet.

Onneksi valtaosa haluaa saattaa tiedustelulait tähänkin maahan ajanmukaisesti käyttöön. Kiitos kaikille ja toivottavasti saamme asiat päätökseen vielä tämän vuoden puolella ja voimaan ensi vuoden alusta.

Kommentit