Me mentiin metsään! – Minulle metsä on paikka rauhoittua ja paikka ladata akkuja

Blogi, lauantaina 06.10.2018

Eilen lähdimme metsään perheen ja ystävien kanssa. Ja myös majoittuimme metsään, emme sentään enää taivasalle, mutta vanhaan metsämiesten kämppään.

Tällä viikolla vietetään siis Mennään metsään -viikkoa. Teemana ja tavoitteena mennä yhdessä metsään ja nostaa esille ja suojella upeita ja ainutlaatuisia jokamiehenoikeuksiamme. Metsää on siis todellakin syytä juhlia, sillä metsä on meistä monille kampanjan viestin mukaan  ”rakkain luontokohde, suosituin liikuntapaikka, terveyden ja rauhan lähde”. Tämän aikalailla jo ikiaikaisen metsäsuhteemme perustana ovat maailman laajimmat jokamiehenoikeudet, oikeus mennä metsään ja nauttia metsästä ja myös laajasti metsän antimista. Niin mekin teimme ja metsäkämpän pöydässä illalla eilen oli hirveä ja tänään myös illalla keräämiämme sieniä.

Eilen kiersimme jääkauden muovaamia harjuja ja kiipeilimme ylös ja alas hurjia suppia. Sieniä löytyi siis ruokapöydän soossin verran, mutta sitäkin enemmän raitista ilmaa. Tänään vielä aamulla mukava lenkki Luutalammille. Kuksasta päiväkahvit ja lapsille myös vaahtokarkkeja nuotiolla. Elämän parhaita hetkiä.

Mennään metsään -kampanja on siis Yle tapa juhlistaa metsää ja jokamiehenoikeuksia. Mennään metsään -kampanja alkoi jo Suomen luonnon päivästä 25.8.2018 alkaen ja päättyy nyt käynnissä olemaan Mennään metsään -viikkoon 1.–7.10.2018.

Kampanjan yhtenä päämääränä on siis jokamiehenoikeuksien vieminen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Unescon listalle pääsevät vain sellaiset tavat, joita kansalaiset arvostavat ja aktiivisesti käyttävät. Siksi nyt pyydetäänkin meistä jokaista kertomaan, montako kertaa käy metsässä kahden syksyisen viikon aikana 24.9.–7.10.2018. Muistathan sinäkin merkitä omat käyntisi tapahtumaviikon verkkosivuille.

Näin kun nyt osoitamme yhdessä, että jokamiehenoikeudet ovat jatkuvassa käytössämme ja, että ne ovat meille tärkeitä, voi haku Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle alkaa. Unescon listalle pääseminen olisi vahva lisäsuoja usein itsestäänselvyytenä pidetyille jokamiehenoikeuksille. Hakuprosessia vetää Suomen Latu, ja hankkeen taakse kerätään laaja suomalaisten ja pohjoismaisten luontojärjestöjen joukko.

Mukaan mahtuu siis jokainen koiralenkki metsässä, oikopolku työmatkalla, uiminen luonnonvesissä, hiihtäminen ja soutelu, kaikki luonnossa oleminen alueella, jota emme omista – tämä kaikki on mahdollista jokamiehenoikeuksien ansiosta.

Itselleni metsä on todellakin läheinen osa elämääni. Rakas enoni Pekka opetti minulle erätaitoja itseasiassa juurikin näissä samoissakin metsissä ja Luutasuolla ja näin hyvän suhteen metsään ja luontoon. Tätä perintöä olemme vaalineet ja vieneet myös eteenpäin omille lapsillemme. Heille metsäretket ovat tärkeä osa arkea ja vuotta ja metsässä vietetään kahvihetkiä kuksien kanssa, mutta sieniretkiä, aarreseikkailuja ja paljon muuta. Minulle myös Tapion valtakunta on paikka metsästääkin ja myös siinä metsä on elintärkeä.

Kiitos Saija ja Krisse ja Mikko ja Terhi ihanasta ajasta metsän keskellä.

Metsän poika tahdon olla!

….

Nyt kello 14.13 ja illalla sitten Lopen Yrittäjäjuhlaan. Kenestä tuleekaan Lopen Vuoden Yrittäjä 2018?

Heino ilta huipentui hetkeen kun julkistettiin Lopen Vuoden Yrittäjät. Vuoden 2018 yrittäjä Lopella Lopen Kukka ja Lahja Oy. Onnittelut yrittäjät Anne Vaselius ja Jaana Salmi. Olette todellakin palkinnon ansainneet ja yksi sellainen hyvän palvelun yritys joka kiitoksen ansaitsee. Tulemme jälleen käymään.

Samalla juhlassa palkittiin pitkäaikaisia ja menestyneitä yrittäjiä yrittäjäristein. 50 v. timanttiristi luovutettiin Simo Lehtoselle, 30 v. timanttiristi Kirsti Teinilälle, Elisa Kaartiselle ja Veikko Kaartiselle sekä kultainen yrittäjäristi luovutettiin Pasi Tarkkalalle.

Kiitos vielä upeasta juhlasta ja onnea kaikille palkituille! Ja iso kiitos omasta ja myös Lopen kunnan puolesta Lopen Yrittäjien puheenjohtajan tehtävät jättävälle Heikki Kujansuulle. Heikin kanssa yhteistyö on sujunut hyvin ja ollut mutkatonta kuten myös kaikkien Lopen Yrittäjien kanssa. Yhdessä näissäkin jutuissa pärjäämme parhaiten. Kiitos Heikki! Ja samalla onnea ensi vuonna puheenjohtajaksi palaavalle Mirja Peltovuorelle! Yhteistyö jatkukoon.

Lopen Vuoden yrittäjät 2018! Kuvat: Lopen Yrittäjät.

Kommentit