Ruoka antaa työtä – Hyvää uutta Lopen Perunaakin saa jo

Blogi, perjantaina 16.06.2017

Suomalainen ruoka on arvokas valinta monessa mielessä. Ruoka on hyvää ja puhdasta, jäljitettävissä aina tilanne asti on sitten kyse lihasta tai vaikkapa vilkasta ja ruoka myös työllistää merkittävästi. Ruokaketju työllistää yhteensä 340 000 henkeä. Tämänon 13%  koko maamme työllisistä. Tästä elintarviketeollisuuden osuus lähes 110 000.

Luken eli Luonnonvarakeskuksen tuoreen selvityksen mukaan koko ruoka-alan tuottama arvonlisäys on runsas 15 miljardia euroa, eli 9 prosenttia maamme arvonlisäyksestä. Lisäksi  ruokaketjun investoinnit ja sen tuottamat verotulot luovat maahamme hyvinvointia.

Kotimaisen ruokatuotannon merkitys on siis todella suuri. Se vaikuttaa merkittävästi työpaikkojen määräää, mutta myös verotuloihin. Ei olekaan ollenkaan merkityksetöntä, mitä siis meistä itsekukin kaupasta ostoskoriin valitsee. Kaiken maailman halpuutuksen ja muun hintakilpailun sijaan ruoka-alaa kehittää kotimaisen ruoan kulutuksen ja arvostuksen kasvu.

Luken mukaan @suhteellisesti eniten ruoka-ala luo arvonlisäystä ja työllisyyttä Pohjanmaan, Hämeen ja Savon maakunnissa. Suurin aluetaloudellinen merkitys ruoka-alalla on Etelä-Pohjanmaan maakunnassa, jossa alan välitön ja välillinen vaikutus maakunnan arvonlisäykseen on lähes 15 ja työllisyyteen 21 prosenttia”.

Luke tarkasteli selvityksessään suomalaisen ruuan ja ruokaketjun työllistävyyttä, arvonlisäystä, verotuloja ja investointeja. Ja selvitys antoi siis meistä jokaiselle lisää hyviä syitä sen hyvän maun ja puhtaan ruoan lisäksi valita ruokapöytään aina kotimaista ruokaa.

Mielenkiintoista kuitenkin edelleen sekin, että suomalaisen ruuan ”ka­kus­sa” on edel­leen reilusti kas­vun­va­raa. Kun siis koko ruokaketjusta kertyy verotuloja 9,5 miljardia euroa eli 8 prosenttia kaikista veroista ja veroluonteisista tuloista ja lisäksi elintarviketeollisuuden yritykset ovat investoineet vuosittain reilut 500 miljoonaa euroa vuosina 2013–15 on vaikutukset suuret. Koko ruokaketjussa välittömät investoinnit ovat vaihdelleet 5 miljardista eurosta reiluun 6 miljardiin euroon. Hyvä on huomata sekin, että ruokaketju ei ole niin herkkä suhdannevaihteluille kuin moni muu ala. Kasvua on mahdollista löytää kuitenkin edelleen niin kotimaasta kuin ennen muuta viennistäkin. Kotimaassa kasvua tulee varmasti jatkossa matkailusta, mutta myös laajemmin ravintola-alalta ja kaupastakin. Kaupan aukiolon tiukasta sääntelystä luopuminen on kasvattanut ruokakaupan määrää ja kasvattaa jatkossakin. Viennissä varmasti korkea laatu ja ruuanpuhtaus ovat kestäviä ja lisäarvoa tuovia asioita ja uskoisin, että myös villiruoan myynti kasvaa ja myös uusiakin kasveja Suomen valoisissa kesissä viihtyisi. Esimerkkinä vaikkapa se kumina mikä nopeasti on vallannut alaa ja peltohehtaareja ja noussut merkittäväksi viljelyskasviksi TransFarmin johdolla ja tässäkin valoisat kesäyöt korkean laadun takaajana. Varmasti muitakin löytyy ja tulee vielä.

Ja mikä parasta sitä suomalaista ruokaa saa yhä paremmin myös suoraan tiloilta ja tilapuodeista. Eilen uutta Lopen Perunaa oli jo Lopen Kesätorin avajaisissa ainakin Mikkolalta ja Lintukorvelta ja tänään Pelto-Seppälän tila kertoi että heilläkin nostotuoretta Timoa Männistöiltä. Niin ja Pelto-Seppälän Tilapuodista saa myös lihan suoraan tilalta 🙂 Ja upean avauksen on tehnyt myös Säästö-Karien uusi Pehtoori Lähiruokakauppa ja tässä vain jotain omasta kotikunnastani mainiten. Hyviä toreja, tiloja ja tilapuoteja Suomi pullollaan ja paras satokausi alkamaisillaan.

Ostetaan siis aina suomalaista ja vielä mielellään lähiruokaa!

Kello 16.49 ja eduskunnassa minulla tänään vain lyhyt päivä. Varajäsenenä piipahdin sivistysvaliokunnassa ja sitten lyhyt täysistunto. Illalla vielä Riihimäen Taidemuseolle kesänäyttelyn avajaisiin. Hienot näyttelyt Tuija Lampinen; Kerros kerrokselta, Studiossa Tuomas Laitinen ja Joonas Laakso ja Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger: Paperittomien Puutarha ja vielä Taiteilijattaret ja Kiina -pienoisnäyttely. Kannattaa kesän ohjelma jälleen ottaa Riihimäen Taidemuseo.

 

Kommentit