Rouva Hulda huoleton – Marinin hallitus esittää lähes 11 000 000 000 euroa alijäämäistä talousarviota vuodelle 2021

Blogi, keskiviikkona 16.09.2020

Niinhän siinä kävi, että ikävät ja vaikeat asiat lakaistiin maton alle ja kiistat ratkaistiin velkarahalla.

Pääministeri Sanna Marinin vasemmistohallitus esitteli hymyssä suin vuoden 2021 valtion talousarvion. Hymy ei hyytynyt, vaikka ensi vuoden talousarviosta joka viides on velkarahaa ja valtion velkaa kasvatetaan lähes 11 miljardilla eurolla yhden vuoden aikana. Se on muuten aivan valtava määrä velkarahaa ja nimenomaan velkarahaa lastemme ja lastenlastemme piikkiin. Ja pahaa pelkään, että vasemmistohallituksen huoleton meno ei jää vielä edes tähän. Vaikka valtiovarainministeri Matti Vanhanen sanoikin, että ensi vuonna 2021 ei tulisi lainkaan valtion lisätalousarvioita niin itse uskallan tätä lupausta kyllä rajusti epäillä.

Holtiton velanotto ja velaksieläminen iskee rajuimmin vasemmistohallituksen puolueista keskustaan. Samaan aikaan Helsingin Sanomat julkaisi tuoreimman gallupin ja siinä keskustan kannatus on enää 0,8%-yksikköä yli kuoleman rajana pidetyn 10% kannatuksen. Ja kun samaan aikaan tuore keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko valtiovarainministeri Matti Vanhasen kanssa kuittasi turpeen veron tuplaamisen niin karuimmat arviot ovat kuuluneet, että kun…

Turpeen vero tuplaantuu, niin keskustan kannatus puolittuu.

Marinin hallituksen budjettiriihi oli siis ennätyskallis. Aiemmin on kirjoitettu neuvotteluiden tarjoilulaskuista, mutta niistä ei nyt enää kannata huolta kantaa. Kaksi neuvottelupäivää maksoivat 4 miljardia lisävelkaa ja tänään vielä kaikki ministerit ovat neuvotteluissa mukana ja nähtäväksi jää paljonko se lysti maksaa.

Mutta iltapäivällä olemme viisaampia. Palaan budjetin yksityiskohtiin silloin ja lähipäivinä tarkemmin. Nyt on jo varmaa, että työllisyystoimissaan ei Marinin hallitus tule onnistumaan tai edes yrittämään pitää kiinni. Pelkkä näkymä uusista työllisistä riittänee Marinin hallitukselle ja sen näkymän päässä ei taida näkyä yhtään uutta työpaikkaa vaan vain Eloranta, Palola ja ay-liike.

Laajemmin tämän päivän Helsingin Sanomien gallupissa ei keskustan jatkuvan alamäen lisäksi juurikaan ”uutisia” ollut. Itseasiassa kaikki muutokset olivat prosentin kymmesosia. Keskustan alamäki isoin ja jatkuva ja hieman ylöspäin Perussuomalaiset ja Kokoomus. SDP jatkaa suurimpana. Ei siis mitään suurta muutosta Pohjantähden alla.

Niin siinä kävi, että paketista tuli historiallisen suuri velkapaketti. Maamme velkamäärä kasvaa ennätyksellisen suureksi ja entisestä EU:n taloudenpidon mallimaasta olemme vajoamassa Pohjois-Euroopan italiaksi. Työllisyystoimet työnnettiin hamaan tulevaisuuteen ja muiden vastuulle ja kiistat ratkaistiin leijonan osin velkarahalla.

Ei niin huono ettei jotain hyvääkin. Se hyvä oli kolmannensektorin leikkausten peruminen. Paine oli hurja niin järjestökentältä kuin meidän oppositionkin suunnasta ja onneksi hallitus tässä taipui. Olisi ollut maailman typerintä ajaa alas nuorisotyön, sote-järjestöjen, kulttuurin ja taiteen ja myös urheilun ja liikunnan toiminnat suurelta osin. Tosin hallitus lupasi rahoituksen vain vuodeksi ja näin taitaa käydä, että yt-neuvottelut tulevat kolmannensektorin toimijoiden pöydille jo viimeistään vuoden päästä.

Toinen myönteinen juttu oli maanpuolustusrahojen taso. Hornetien korvaava HX-hanke etenee suunnitellusti ja myös muuten alustavien tietojen mukaan maanpuolustuksen rahoitus turvataan. Onneksi edes tämän taistelun keskusta voitti. Muut taisteluthan kepu hävisi tai antautui jo ennen taisteluja. Joku eduskunnassa totesikin mm. turpeen veronkorotuksista, että ”nyt kun turpeen verotus tuplaantuu, niin keskustan kannatus puolittuu”. Saas nähdä.

Mutta näihin aiheisiin palaan vielä monet kerrat syksyn aikana. Nyt huoli huomisesta vielä aamuistakin suurempi. Hyvinvointiyhteiskuntamme tulee luhistumaan tätä menoa ja sotkut jäävät vasemmistohallitukselta muiden siivottaviksi.

Kommentit