Ravintola- ja kouluruokaankin alkuperämerkinnät – Brasilian ruokahuijauksen täytyy herättää Suomessakin

Blogi, tiistaina 21.03.2017

Viime viikon perjantaina maailmalta levisi palaneen lihan käryä Brasiliasta. Suuret brasilialaiset lihantuottajat joutuivat ruokahuijauksessa epäilyn kohteeksi. Uutiset kertoivat, että brasilialaiset lihantuottajat olivat tuoneet tai vienneet korruption kautta lahjomalla maailmalle mätää ja myös salmonellaa sisältävää lihaa.Brasilian suurimmat lihayhtiöt BRF ja JBS joutuivat myös Heikko liha ‑poliisioperaatiossa tutkinnan kohteiksi.

Viranomaisten epäillään siis Brasiliassa katsoneen läpi sormien pilaantuneen lihan vientiä ulkomaille. Poliisi ratsasi kaiken kaikkiaan 21 lihantuotantolaitosta Brasiliassa. Brasilia on maailmassa todella merkittävä lihantuottaja ja -viejä. Esimerkiksi viime vuonna Brasiliasta vietiin naudan- ja broilerinlihaa 12 miljardin dollarin edestä yli 150 maahan, muun muassa EU-alueelle ja myös meille Suomeen.

Nyt jo 30 maata on kieltänyt tai kieltämässä lihan tuonnin Brasiliasta. Myös meidän pitää saada myös Suomessa nyt vakuus siitä, että jos lihaa Brasiliasta Suomeen tuodaan ja jos sitä täällä ravintoloissa tai vaikka koululaisille ruoaksi tarkoillaa, että ne tuotteet ovat takuuvarmasti turvallisia. Minusta Maa- ja metsätalousministeriön pitäisi asettaa nyt Brasilialaiselle lihalle tuontikielto myös Suomeen kunnes sotku on selvitetty. EU-komissio on onneksi jo pyytänytkin Brasilialta toimenpiteitä ja myös lopettamaan lihantuonnin EU:hun. Brasilia on vastannut lopettamalla tuonnin, mutta vain näiltä 21:ltä  tutkinnan kohteena olevalta laitokselta ja tilalta. Minusta se ei ole riittävä ratkaisu näin suuren ruokaskandaalin keskellä ja siksi maatalousministerin pitää tässä toimia pikaisesti.

Meillä Suomessahan muun muassa S-ketjun valikoimista löytyy brasilialaista naudan sisä- ja ulkofilettä, ja olen ymmärtänyt, että ketju on ryhtynyt jo selvittämään jäljitettävyyttä ja sitä, onko mahdollista, että myös siellä olisi myös korruption saastuttamaa likaista ruokaa. Brasilialaista broilerinlihaahan on Suomessa myös lukuisissa ravintoloissa käytössä, ja aikanaan myös Fazer käytti sitä, mutta onneksi esimerkiksi siellä nyt on tehty valintoja suomalaisen ruoan puolesta ja siirrytty suomalaiseen lihaan. Silloin ainakin välttyy tällaisilta epäilyiltä.

Itse toivoisin, että nyt tämä Brasilian tapaus viimeistään herättäisi meidät vaatimaan myös kouluruokaan ja ravintolaruokaan läpinäkyviä, yksiselitteisiä ruoan alkuperämerkintöjä. Minun mielestäni niin ravintolassa kuin kouluissakin on oikeus tietää, mistä ruoka tulee. Jos ei se lapsia vielä kiinnosta, niin aivan takuuvarmasti se kiinnostaa heidän vanhempiaan, minkälaista maitoa, minkälaista lihaa, mitä muita tuotteita koulussa esimerkiksi tarjoillaan.

Itse toivon, että ahkeraksi ja aikaansaavaksi tunnettu maatalousministerimme Kimmo Tiilikainen ottaa jälleen nyt seuraavan askeleen tässä ruoan alkuperämerkintätyössä. Seuraava askel mielestäni on se, että myös ravintola- ja laitosruokaan tulee saada alkuperämerkinnät näkyville, sillä tämä Brasilian ruokakorruptio, mädäntyneen ja salmonellaruoan levittäminen maailmalle, on sellainen esimerkki, missä pitäisi merkitä myös ruokalistoihin ruoan alkuperämerkinnät.

Tietysti kaikista takuuvarminta on, kun tekee itse valintoja, eli omilla ostopäätöksillä voi varmimmin varmistaa sitä, että ruoka on hyvää, suomalaista ja puhdasta, tilalle suoraan jäljitettävää ja yleensä myös sellaista, mistä tiedetään tarkasti, mitä eläimille on syötetty taikka minkälaisissa olosuhteissa kasvit ovat saaneet kasvaa. Se on tietysti se varmin keino, mutta kun emme rajojamme pysty sulkemaan ainakaan pysyvästi myöskään tuontiruoalta eikä niin ehkä pidäkään tehdä niin, silloin on oikeus ja kohtuus, että lapsilla, ravintola-asiakkailla, työpaikkaruokailijoilla on tieto siitä, mistä tuo ruoka tulee. On anteeksiantamatonta, jos tällaista korruption saastuttamaa, mätää ruokaa joutuisi esimerkiksi meidän lasten broileripastaan taikka johonkin muuhun heidän suosikkiruokaansa, ja sitäkään valitettavasti emme nyt voi poissulkea.

Kello 19.49 ja kotona iltaa. Tästä aiheesta siis tänään puhuin myös eduskunnassa ja tein tämän ruuan alkuperämerkintöjen laajennusesityksen myös täysistunnossa. Muuten eduskunnassa aikalailla normaali tiistai. Aamusta ensin puolustusvaliokunta ja sitten valtiovarat ja vielä mukana lounastapaaminen TET-jaksolla olevan hämeenlinnalaisen Mari Pinomäen ja hänen isänsä kanssa. Mari teki jo tänään ensimmäisen videohaastattelunkin eduskunnassa ja mielenkiintoinen ja vauhdikas viikko nuorelle 8-luokkalaiselle nyt luvassa Deryan ja minun kanssa.

Nyt hetki aikaa lehden parissa. Vielä pitäisi hieman kuntavaaliasioitakin tänään tehdä kun töissä niihin ei luonnollisestikaan ehdi näin keväällä hetkeäkään irrottamaan. Menee siis suunnittelu ja kirjoittelu aina yötyöksi, mutta sehän ei näin keväällä mitään haittaa. Mukavaa puuhaa.

Kommentit