Ratsastuskeskus Aino muuttui teatteriksi – Suomenhevosen tarina upea kunnianosoitus kansallishevosellemme ja suomalaiselle sisulle

Blogi, perjantaina 17.11.2017

Tiukka työviikko sai tänään upean päätöksen. Suomenhevosen tarina sai ensi-iltansa Järvenpään Ratsastuskeskus Ainossa ja oli ilo ja kunniakin saada olla mukana ainutlaatuisessa illassa ja hetkessä. Erkki Siltalan rakentama upea Ratsastuskeskus Aino ja sen maneesi muuttuivat teatteriksi ja lavalla nähtiin Keski-Uudenmaan Teatterin KUT:n upea näytelmä Suomenhevosesta.

Heikki Lundin kirjoittama ja Kari Paukkusen ohjaama Suomenhevosen tarina vei meidät huikealle matkalle kokemaan sata vuotta Suomen historiaa. Se on siis vain osa 110-vuotiaan Suomenhevosen tarinaa. Mutta juhlavuosi kummallakin. Itsenäisen Suomen vaiheet elettiin musiikkinäytelmässä läpi Lahtisen perheen neljän sukupolven kautta vuosikymmen vuosikymmeneltä ja nähtiin lavalla myös Sibeliuskin.

Tarina alkaa, kun Juhani Aho muuttaa Helsinkiin ja joutuu myymään Pekka-hevosen.  Hevosen ostaa Lahtisen isätä ja tästä tarina lähtee liikkeelle. Näytelmä etenee maamme itsenäisyyden alkuajoista käyden myös läpi maamme dramaattiset vaiheet kuten sisällissodan ja talvi- ja jatkosodankin. Sotien osuus ei tarinassa kuitenkaan ole kovinkaan suuri, mutta suomenhevosen ratkaisevan tärkeä rooli näissä historiamme hetkissä tulee kuitenkin oikein esille.

Tarina vie hevosen kanssa eteenpäin ja seuraa kuinka maamme maatalousyhteiskunnasta teollistui. Tämä näkyi hevosten määrässä. Enimmillään suomenhevosia oli 1950-luvun alussa noin 400 000 ja 1980-luvun lopulla enää 14 000. Onneksi tänään jälleen jo enemmän. Ihmiskohtalot ovat vahvasti esillä myös näytelmässä ja myös pula-aika, talouden kasvun ajat ja lamatkin. Sadan vuoden aikana on hämmästelty ja ihasteltu niin ratiota, puhelinta, levysoitinta ja kännyköitä ja nyt viimeksi tablettejakin. Nämä kaikki hienosti kuvaamassa aikaansa ja toisaalta nopeaa kehitystä. Perheen äiti ehti kaiken tämän nähdä ja kokea.

Minulla oli kunnia myös kukittaa ja hevoset porkkanittaa Eduskunnan puolesta.

Suomenhevonen oli ennen ja kyllä se tänäänkin on miehen paras kaveri. Hevoselle pystyi puhumaan salaisimmatkin asiat, jopa ne, joita ei edes vaimolle pystynyt kertomaan. ”Hevonen oli terapeutti, jonka rooli on nykyään vain korostunut. Siitä on tullut naisten ja tyttöjen paras kaveri ja lemmikki. Tarinassa poiketaan myös raviradoilla. 1930-luvulla ja 1960–1980-luvuilla into oli ravipuolella hurjaa.”

Ja kaverina Suomenhevosen tarinaa katsomassa hyvä ystävä ja ratsastuskaveri Saija! Nostimme Suomenhevosen maljan!

Kansakuntamme kehittyminen, muutos ja kasvu näkyy tarinassa hienosti. Jopa kielemme kehittyminen ja muutos tulee tarinassa esille ja hienon, juhlavan ja vakavan tarinan sokerina on osuva ja tunteisiin menevä huumori. Musiikki on hyvin aikakausiin sopivaa ja tarina tuo hienosti esille sen, että ilman suomenhevosta emme olisi selvinneet emmekä olisi tällainen kansa kuin nyt olemme.

Lavalla minua ihastutti erityisesti Suomenhevoselle äänen ja myös ilmeensä antanut Seppo Halttunen ja mahtavat Pertti Koivula ja Antti Reini. Myös nuoret näyttelijät tekivät vahvat suoritukset ja itseasiassa kaikki lavalla olleet. Ja tottakai Kiripassi ja Uuras! Ja myös musiikkinäytelmän laulut soivat hienosti.

Suomenhevosen tarina on hieno ja ehdottomasti kokemisen ja näkemisen arvoinen kunnianosoitus kansallishevosellemme ja menneille sukupolville ja nykypäivällekin. Eikä silmäkulmatkaan kuivina pysyneet. Näytelmällä tehdään myös hyväntekeväisyyttä, sillä osa lipputuloista lahjoitetaan sotiemme veteraaneille.

Kiitos Keski-Uudenmaan teatteri KUT ja Erkki Siltanen ja Ratsastuskeskus Aino! Aivan käsittämättömän upea näytös eli menkää katsomaan!

Suomenhevosen tarina

Käsikirjoitus Heikki Lund
Ohjaus Kari Paukkunen
Rooleissa Anu Sinisalo, Antti Reini, Pertti Koivula, Seppo Halttunen, Anna-Leena Sipilä, Jari Hämäläinen, Elina Varjomäki, Oliver Heikkala, Olga Heikkala, Kasper Kaijanen ja suomenhevoset Kiripassi sekä Uuras

Musiikin johto ja sovitukset Altti Uhlenius ja Jussi Hongisto
Koreografiat Tanja Huotari
Ohjaajan assistentti Veera Lapinoja
Valo – ja videosuunnittelu Severi Haapala
Puvustus Sinikka Zannoni
Lavastus Mikko Rantanen
Bändi Altti Uhlenius, Jussi Hongisto, Jarkko Saarinen ja Petri Rahikkala
Kampaukset ja maskeeraus Liisa Heikkala
Valokuvat Kapina Productions
Graafinen suunnittelu Kalle Tahkolahti ja Sebastian Rosenberg
Tekniikka Saku Tamminen / Broadsound
Järjestäjä Kasper Kaijanen

Esitykset Ratsastuskeskus Ainossa, Puimalanpolku 6, Järvenpää
Ensi-ilta pe 17.11. klo 19
La 18.11. klo 16
Su 19.11. klo 13
Su 19.11. klo 17
Ma 20.11. klo 19
To 23.11. klo 19
Pe 24.11. klo 19
La 25.11. klo 16
Su 26.11. klo 15

Esityksen kesto reilu kaksi tuntia väliajan kanssa.

Pitkä ja monivaiheinen viikko näin päätökseen. Tänään eduskunnassa jo päivällä valtiovarainvaliokunta ja myös asunto- ja ympäristöjaostokin. Tätä tämän viikon blogiani kun katselin itsekin ihmettelin mitä kaikkea yksi viikko voikaan pitää sisällään. Mahtava viikko ja huomenna sitten ollaan Tasavallan presidentti Sauli Niinistön Kansaliikkeen kanssa Liikkeellä Hämeessä. Nähdään!

 

 

Kommentit