Rangaistuksia tiukennetaan – Sakonmuunto laittaa ammattinäpistelijätkin vastuuseen

Kynästä, perjantaina 20.04.2018

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) johdolla on ryhdytty juhlapuheista toimiin rangaistusten kiristämiseksi. Nyt hyväksytyssä kokonaisuudessa tiukennetaan mm. lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia, rikosten uusijoiden rangaistuksia kiristetään ensikertalaisuussäännöksiä muuttamalla, ehdollisia vankeustuomioita tiukennetaan oheisseuraamuksella, väkivaltarikosvankien riskiarviointeja lisätään vapauttamisharkinnoissa ja sakon muuntorangaistus palautetaan. Kokonaisuuden rahoituksesta päätettiin nyt kevään talouden kehysriihessä.

Tämän kaiken taustalla on ollut julkinen keskustelu siitä, että maassamme annetut rangaistukset ja tuomiot eivät ole olleet kaikilta osin yleisen oikeustajun mukaisia. Erityisesti seksuaalirikosten ja lapsiin kohdistuneiden rikosten tuomioita on pidetty liian lievinä ja kohtuuttomana myös sitä, että sakonmuuntorangaistuksen poistamisen jälkeen kauppojen näpistelijät ovat käytännössä jääneet ilman rangaistusta.

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistus korotetaankin nyt neljästä vuodesta kuuteen vuoteen ehdotonta vankeutta. Lakiin lisätään uutena  tekona myös törkeä lapsen raiskaus mistä vankeutta voitaisiin antaa jopa 12 vuotta.

Sakonmuunnon palauttaminen on merkittävä päätös myös koko järjestelmämme uskottavuuden kannalta. Sakonmuunto poistettiin vuonna 2008 Vihreiden, oikeusministeri Tuija Braxin, johdolla ja tämän jälkeen näpistely kaupoista on kasvanut räjähdysmäisesti, kun käytännössä tällaisista teoista on tekijät jääneet ilman rangaistusta. Jatkossa jälleen käräjäoikeus voi muuttaa toistuvat poliisin antamat sakot vankeudeksi jos niitä ei makseta.

Nykytilanne on johtanut siihen, että kaupoista varastetaan valtava määrä tavaraa vuositasolla. Myymälävarkauksien ja näpistysten määrä on noussut ja nyt kustannukset ovat kaupalle vuositasolla jopa noin 550 miljoonaa euroa. Tämä lasku on tullut hinnoissa meidän kaikkien kaupan asiakkaiden maksettavaksi. Ammattinäpistelijät ovat olleet jopa kiinnijäämisestään piittaamattomia, kun he ovat tietäneet, että kiinnijäämisestä ei käytännössä seuraa mitään rangaistusta. Jatkossa seuraa ja tarvittaessa myös vankeusrangaistus.

Myös vankiloihin panostetaan. Jo aiemmin oikeusministeri Antti Häkkäsen esityksestä päätettiin uudistaa Hämeenlinnan naisvankila. Nyt kehysriihessä sovittiin, että myös Oulussa ja Vaalassa säilytetään vankilat tulevaisuudessakin. Vankeinhoitoon kohdennetaankin nyt merkittävät lisäresurssit ja näin turvataan nykyisten vankiloiden toimintakyky.

Suunnanmuutos on siis merkittävä. Pitkään suomalaista oikeuskäytäntöä on tuntunut ohjaavan raha eikä tuomioiden yleinen oikeustajunmukaisuus. Näpistelijät ovat päässeet rangaistuksitta, kun rangaistuksiin ei ole ollut muka rahaa. Avolaitoksiin on määrätty vankeja joiden paikka olisi suljetussa vankilassa. Ja tuomiot ovat ihmisten mielestä olleet erityisesti seksuaali- ja väkivaltarikollisten kohdalla liian lieviä.

Nyt suunta muutettiin. Kaikista rikoksista pitää seurata rangaistus ja jokainen rikollinen saattaa teoistaan vastuuseen. Ja rangaistusten täytyy olla yleisen oikeustajun mukaisia. Tämän takia itse olen myös jättänyt eduskunnan käsittelyyn lakialoitteen missä raiskauksen tunnusmerkistöä korjataan niin, että lapsen raiskaus on aina lapsen raiskaus ilman mitään lieventäviä asianhaaroja.

Timo Heinonen

Kansanedustaja (kok)

 

Kommentit