Puolustusvaliokunnan Timo Heinonen Tammisunnuntain juhlassa: Varusmiespalveluksesta ei tule tinkiä vähääkään

Uutiset, keskiviikkona 29.01.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan pitkäaikainen jäsen Timo Heinonen otti juhlapuheessaan Tammisunnuntain juhlassa Ostrobotniassa esille yleisen ja yhtenäisen asepalveluksen. Heinonen alleviivasi, että yleinen varusmiespalvelus pitää olla jatkossakin puolustuksemme kivijalka, mutta samaan aikaan mukaan on tärkeä saada myös lisää nuoria naisia. Heinonen myös uudistaisi siviilipalveluksen varautumispalveluksi, mikä tukisi paremmin maamme kokonaisturvallisuutta.

-Olisi tärkeää uudistaa siviilipalvelus varautumispalveluksi. Malli vahvistaisi kokonaisturvallisuuttamme ja näin voitaisiin valita koulutusosuuksia kyberturvallisuudesta, terveydenhoidosta tai väestönsuojelusta, totesi Heinonen puheessaan.

Heinonen kuitenkin alleviivasi, että aseellinen varusmiespalvelus pitää olla jatkossakin maamme puolustuksen kivijalka ja perusta.

-Varusmiespalvelusta ei pidä liudentaa tai viedä edellä mainittuun suuntaa piiruakaan vaan tämä koskisi vain siviilipalveluksen uudistamista. Vapaaehtoisuuden elementit eivät saa kuulua jatkossakaan varusmiespalveluksemme perustaan.

Heinonen nosti esille myös kansainvälisen yhteistyön ja mm. NATO-yhteistyön ja kahdenvälisen puolustusyhteistyön syventämisen. Kiitosta hän antoi tästä myös nykyiselle hallitukselle, jonka aikana yhteistyötä syvennetään entisestään.

-Ja kaiken tämän taustalla tulee olla kirkkaana historiamme tuntemus. Jalkaväen kenraalin muistutus, että ”Ei koskaan enää yksin”.
Vapaussodan juhlassa puhunut Heinonen kiitti myös entistä puolustusministeri Jussi Niinistöä ja nykyistä puolustusministeri Antti Kaikkosta hyvästä työstä.

-Jussi Niinistön (sin) puolustusministerikaudella asioita hoidettiin vahvasti Suomi kylki –edellä ja tästä saamme olla kiitollisia. Meillä on nyt mahdollisuus ottaa vastaan apua ystävämailtamme, myös antaa apua sitä tarvitseville ja pyytäville, tehdä enemmän yhdessä kahdenvälisesti tai suuremmallakin joukolla ja hoitaa myös siviili- ja sotilastiedustelua uhkien havaitsemiseksi riittävän varhain. Lainsäädäntömme on nyt varsin hyvässä kunnossa ja ajantasalla.

-Tällä vaalikaudella puolustuministeri Antti Kaikkosen (kesk) johdolla on jatkettu hyvää linjaa. Kahdenvälistä yhteistyötä edelleen syvennetään kuten myös Nato-yhteistyötä ja myös kv-harjoitustoimintaa. Tällä kaudella isossa roolissa ovat ennen muuta, hankinnassa jo oleva, Merivoimien Laivue 2020 –hanke ja pian päätöksentekoon tuleva hornetit korvaava HX-hanke. Olen enemmän kuin tyytyväinen, että myös nykyhallitus päätti korvata väistyvät suorituskyvyt täydellisesti. Tästä on pidettävä tiukasti kiinni lopulliseen päätäkseen asti, muistutti Heinonen.
Tammisunnuntaina 27.1.1918 alkoi Suomen Vapaussota, minkä myötä Suomi vapautui vasta lopullisesti miehittäjävaltion Venäjän joukoista.

-Vasta Vapaussodan jälkeen olimme oikeasti ja aidosti itsenäinen valtio ja suvereeni kansakunta kansakuntien joukossa. On tärkeää, että jokainen tuntee maamme puolustamisen arvoiseksi myös tänään yli 100 vuotta itsenäistymisemme jälkeen.

 

 

 

 

 

Kommentit