Puolustusvaliokunnan Timo Heinonen Tammelan maanpuolustusillassa: ”Viime kädessä se on aina suomalaiset itse, jotka maatamme puolustavat”

Uutiset, sunnuntaina 17.03.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen puhui sunnuntaina Tammelassa järjestetyssä Maanpuolustusillassa. Heinosen alulle panemisesta illoista on tullut Tammelassa jo perinne ja maanpuolustusaiheet ovatkin keränneet kerta toisensa jälkeen yhä enemmän väkeä paikalle. Tänään Ulko- ja Turvallisuuspolitiikan Iltakoulun aiheena oli Suomen muuttunut turvallisuuspoliittinen tilanne ja tulevan vaalikauden linjaukset.

-Pitää muistaa, että viime kädessä se on aina meidän oman kansa joka maatamme puolustaa. Apua on varmasti saatavilla, jos se hyödyttää myös avunantajaa, mutta sen varaan ei pidä liikaa tuudittautua. Mutta yhteistyötä ja kahdenvälisiä sopimuksia ja myös EU:n puolustusyhteistyötä tulee edelleen syventää tavoitteena se, että ”ei koskaan enää yksin”, linjasi Timo Heinonen Tammelassa.

Heinonen on osallistunut ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätöksentekoon jo pitkään. Neljä vuotta Heinonen vaikutti ulkoasiainvaliokunnassa ja nyt tulee täyteen jo kahdeksan vuotta puolustusvaliokunnassa. Myös Maanpuolustuskorkeakoulun hallinnossa Heinonen on mukana.

-Tässä työssä jatkumo ja pitkän kehityksen ymmärtäminen on tärkeää. Vaikka nyt muutokset turvallisuusympäristössämme ovat olleetkin aika nopeita ja osittain arvaamattomiakin niin pitää kuitenkin muistaa pitkänlinjan työ missä tärkeässä roolissa on hyvät välit ja diplomatia eri suuntiin, muistutti Heinonen.

Heinonen totesi, että Kokoomus ei ole valmis käymään kauppaa uskottavalla maanpuolustuksella eikä siitä säästämällä voi myöskään Kokoomusta kiristää. Heinosen mukaan SDP:n puheet nykymäärää vähemmistä hävittäjistä on vastuuttomia ja osaamattomia.

-Se on sellaista flirttailua mistä en pidä. Se loukkaa ennen muuta heitä jotka tätä maata aikanaan osittain varsin heikollakin kalustolla ja varusteilla puolustivat, mutta onhan se myös vastuutonta maamme nykytilannekin huomioon ottaen, muistutti Heinonen.

Heinosen mukaan ensi vaalikaudella ei Suomi tule NATO-jäsenyyttä hakemaan vaikka se maamme turvallisuusasemaa vahvistaisikin. Tätä korttia ei Heinonen kuitenkaan halua pelata myöskään hallitusneuvotteluissa pois.

-Ei pidä tehdä sellaista virhettä minkä teki nyt Ruotsi ja aiemmin Suomikin. Ei pidä antaa yhtään sellaista korttia pois kädestä mikä vahvistaa ja antaa mahdollisuuden pahimmassa tilanteessa, totesi Heinonen, mutta jatkoi, että NATO-asiassa on mahdollista edetä Natonkin linjausten mukaan vasta silloin kun hankkeelle on kansan enemmistön tuki.

Heinonen pitää välttämättömänä, että ensi kaudella lisätään myös puolustusvoimien henkilöstöresurssia ja toteutetaan sovitut hankinnat niin ilmavoimiin kuin merivoimiinkin unohtamatta maavoimien tarpeita.

-Maavoimat on se palanen mikä pitää pitää myös kunnossa. Noin 600 000 rynnäkkökivääriä on tulossa uusimisikään ja oma tavoitteeni on, että nämä voitaisiin korvata jatkossakin suomalaisella aseella. Myös muutenkin pitää saada lisää resursseja puolustustarvikkeisiin materiaaliin ja kalustoon. Oikea suhde on noin 1/3, kun se nyt on ollut pahimmillaan vain 1/5 PV:n kokonaismenoista.

Puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen kiitteli siitä, että tiedustelulait saatiin lopultakin päätettyä eduskunnassa. Alkavalla vaalikaudella kyberpuolustus tulee nostaa Heinosen mukaan yhdeksi kehittämisen kärjeksi.

Heinosen Ulko- ja turvallisuuspolitiikan iltakoulut ovat vetäneet väkeä erinomaisen paljon eri puolilla Hämettä viime vuosina. Saman aiheen ympärillä Heinonen tulee järjestämään kevään aikana vielä lisää tilaisuuksia.

-Turvallisuus on fakta, mutta myös tunne. On tärkeää, että ihmiset tietävät missä mennään ja minne päin kukin puolue tätä maata on viemässä. Meille turvallisuus ja itsenäisyys ovat sellaisia arvoja, että niistä ei tingitä, muistutti Heinonen.

Kommentit