Puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen: SDP luopumassa koko maan puolustamisesta?

Uutiset, lauantaina 19.01.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen on huolissaan SDP tuoreista linjauksista liittyen Ilmavoimien uusien hävittäjien hankintaan. SDP on vt.puheenjohtaja Sanna Marinin johdolla linjannut, että aiemmin laajalla yhteisymmärryksellä sovitusta uusien hävittäjien määrästä ei välttämättä enää pidettäisikään kiinni. Heinosen mukaan hävittäjien määrän lasku 64 koneesta tarkoittaisi suorituskyvyn laskua ja samalla koko maan puolustamisesta luopumista.

-Olen kyllä todella huolissani, että jopa pääministerin tehtävää tavoitteleva puolue irtaantuu näin laajasta puolustuspolitiikan konsensuksesta. Käytännössä vasemmistoliittoa lukuunottamatta kaikki puolueet ovat tähän asti pitäneet kiinni siitä, että käyttöikänsä päähän tulevien Hornetien suorituskyky korvataan täysimääräisesti. Koko maan puolustamiseen tarvitaan käytännössä miniminä tänä nykyinen 64 hävittäjän määrä, toteaa Timo Heinonen, joka on ollut mukana päätöksenteossa puolustusvaliokunnassa jo pian kahden vaalikauden ajan.

Kuva: Ilmavoimat

Heinonen toivoon, että Suomen puolustusta ei kyseenalaistettaisi edes vaalien alla. Sairaslomalla olevaa Antti Rinnettä tuuraava SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin esitti yllättävän kannan Ylen tuoreessa puoluejohtajille suunnatussa kyselyssä.

-Toivon, että Antti Rinne oikaisee tämän heti palattuaan töihin ja toivon, että kyse on nyt vain Marinin yksinajattelusta eikä oikeasta SDP:n turvallisuuspolitiikan linjanmuutoksesta. Olemme kuitenkin yli vaalikausien tehneet näitä turvallisuuspolitiikan suuria linjauksia ja päätöksiä vahvassa yhteisymmärryksessä yli hallitus- ja oppositiorajojen, pohti Heinonen.

Ylen selvityksessä Puolustuspoliittisen selonteon linjauksesta Hornet-hävittäjien suorituskyvyn korvaamisesta täysimääräisesti, eli käytännössä 64 hävittäjän määrästä, pitivät kiinni kokoomus, keskusta, kristillisdemokraatit, siniset ja RKP. SDP:n lisäksi vasemmistoliiton, vihreiden ja perussuomalaisten mukaan jo lähetetystä tarjouspyynnöstä poiketen olisikin mahdollista hankkia vähemmän kuin aiotut 64 uutta hävittäjää.

-Jos jakolinja todella on tällainen niin tästä voi hyvin syntyä yksi keskeinen kysymys myös hallituspohjia ajatellen ja ehkä syntyvään pääministerikisaankin. Koko maan puolustaminen on sellainen kysymys, että siitä luopumisesta ei voida tietenkään edes keskustella. Itse pidän tärkeänä, että puolustuksesta huolehditaan hyvin myös ensi vaalikaudella, totesi Timo Heinonen.

Kommentit