Poliisitoimen resurssit on turvattava – Keskustan Annika Saarikon esittämä määrärahaleikkaus pudottaisi poliisien määrän alle 7000

Blogi, tiistaina 31.08.2021

Maamme poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen totesi MTV3:lla 26.8.2021, että…

”En ole yli 39 vuoden virkaurani aikaan ollut näin huolestunut poliisin rahoitustilanteesta kuin tänä päivänä”.

Korkeimman poliisivirkamiehemme huolena oli valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja, Annika Saarikon valtiovarainministeriön budjettiesityksessä esittämä 35 miljoonan määrärahaleikkaus poliisin määrärahoihin. Saarikon esittämä leikkaus tarkoittaa noin 450 poliisin henkilötyövuoden vähennystä. Poliisien määrä siis vähenisi alle 7000 poliisiin kertarysäyksellä nykyisestä noin 7450 poliisista. Se kuulkaa näkyisi arjessa monessa ja poliisi näkyisi arjessamme yhä vähemmän. Myös liikennevalvonta vähenisi ja myös ns. ennalta ehkäisevä poliisityö. Arjen turvallisuus heikkenisi.

Poliisin kohdalla henkilöstömenojen osuus on jopa noin 70 prosenttia. Näin ollen määrärahaleikkaukset suus kohdistuisivat väistämättä poliisihenkilöstöön. Näin siis siitä huolimatta, että juuri keväällä Sisäisen turvallisuuden selonteossa Marinin hallitus esitti ja eduskunta päätti, että poliisien määrää nostetaan noin 800 poliisilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitemääräksi asetettiin siis 8200 poliisia ja nyt muutamaa kuukautta myöhemmin sama Marinin hallitus esittää poliisien määrän vähentämistä 7000.

Sisäisen turvallisuuden selonteossa määritellyllä noin 8 20o poliisilla voitaisiin turvata poliisin riittävä läsnäolo ja hälytysvaste kaikkialla Suomessa. Ja tarkoituksena näin ollen myös varmistaa poliisin kyky torjua lievempiä rikoksia, mutta myös panostaa nykyistä enemmän ennalta ehkäisevään työhön. Nämä tavoitteet siis nyt unohdettu ja haudattu. Ainakin jos keskustan esittävä leikkaus toteutuu eli jos emme sitä onnistu vielä perumaan.

Ja niin kuin tuossa aiemmin täällä ja lehdissäkin kirjoitin, niin samaan aikaan tällä vaalikaudella hallitus on lisännyt miljardiluokalla pysyviä menoja. Mutta sitten arjen turvallisuuden ja tulevaisuuden pieniin määrärahoihin ei muka ole varaa? Tässä on siis kyse nimenomaan priorisoinnista tai oikeastaan priorisoinnin puutteesta.

Mutta me teemme nyt kaikkemme, että poliisin pienet määrärahat pysyvät vähintään entisellään. Meillä ei ole varaa leikata tänä aikana arjen turvallisuudesta. Vetoamme myös hallitukseen, että pienestä tieteen rahoituksista ei leikata. Eikä tämä vaadi enää jo nyt kohtuuttoman velanoton lisäämistä ja vaan menojen priorisointia.

….

Tänään toinen päivä kotikunnan valtuustoseminaarin parissa. Aiheina mm. Unicefin Lapsiystävällisen kunnan -valmistelun nykytilaa, kuntamme ICT-toimintojen tilannekatsaus ja yleistä alkaneen valtuustokauden asioiden läpikäyntiä.

….

Kello 20.50 ja mökkijärven rannassa jälleen. Antoisa seminaari takana ja erityisen iloinen olen kuinka hyvä yhteishenki valtuustollamme nyt on. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

 

 

 

 

Kommentit