Perintöverosta luopumista ei annettu kuopata – Perintövero halutaan vielä kuopata

Blogi, keskiviikkona 28.11.2018

Eduskunnassa oli käsittelyssä kansalaisaloite perintöverosta luopumiseksi. Itsekin sen allekirjoitin koska kannatan perintöverosta luopumista. Myös puolueemme Kokoomus on ottanut poistoon vaalean vihreän kannan.

Eduskunnassa perintöverosta luopuminen oli kuitenkin nyt törmäämässä seinään. Verotuksen yhtä näin isoa palasta ei katsottu mahdolliseksi kumota irrallaan muista veroratkaisuista.

Oppositio haistoi tilanteensa ja olisi halunnut eduskunnan äänestyksestä hakea nopealla tahdilla eduskunnan kielteisen päätöksen perintöverosta luopumiselle. Tämä olisi pysäyttänyt taustaselvitykset mm. luovutusvoittoveron toimivuudesta korvaamaan Ruotsin tapaan perintöveroa. Päätös olisi betonoinut perintöveron myös tulevaisuuteen.

Yhden ison verotuskokonaisuuden kumoamista ei katsottu kansalaisaloitteella mahdolliseksi. Näin Valtiovarainvaliokunnan veroasioihin perehtyneessä verojaostossa oli päädytty aiemminkin käytettyyn toimenpiteeseen, että asiasta ei tehdä mietintöä. Asia siis käsiteltiin valiokunnassa, mutta oppositiolle ei annettu mahdollisuutta äänestää asiaa istunnossa kumoon. Aiemmin on myös päädytty eduskunnassa siihen, että mietintöä ei tehdä ja silloin muuten vielä opposition johtamassa valiokunnassa. Silloin oppositiolle ratkaisu kelpasi kun lopputulos oli heitä miellyttävä ja heidän ajama. Nyt kun heidän suunnitelma meni pieleen niin julkisuudessa alkoi vastaisa vääräntiedon ja mielikuvien levittely.

Perintöveron luopumisesta ei olla siis luovuttu. Tässä vaiheessa se ei kuitenkaan ollut tällä tavalla mahdollista ja siksi asia päätettiin jättää henkiin ja osaksi ensi kevään vaalikeskusteluja ja hallitusohjelmaneuvotteluja.

Kokoomus on puoluekokous päätöksellä linjannut, että perintövero ei nykymuodossaan ole enää toimiva. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että siitä on syytä luopua ja siirtyä paremmin ennakoitavaan ja verotuotoiltaan vakaampaan luovutusvoittoverotukseen. Silloin verot maksetaan vasta silloin veronmaksukyky syntyy eli esimerkiksi asunnon myynnin jälkeen.

Kannattaa siis olla tarkkana. Valeuutisia ja osatotuuksia levitetään Suomessakin ja valitettavasti ne menevät aina jollekulle läpikin.

Niin ja olen eilisen SDP:n Timo Harakan viestittelyn ja twiittailun myötä saanut illan, yön ja tämän päivän aikana nyt yhteensä viisi tappouhkausta ja lukuisia muulla väkivallalla uhkaavia viestejä. Reilua kollegalta.

Nyt kello 15.43 ja eduskunnassa tänään äänestetty ja väännetty myös ensi vuoden talousarviota. Nyt lähden käymään tapaamassa ystäviä ja hieman suunnittelemme ensi kevään vaaleja ja sitten illalla Cocksin Mestareiden liigan peliin Vantaan Energia Areenalle.

….

Kello 20.45 ja Vantaan Energia Areenalta kämpille. Kiitos Riihimäen Cocks ja Jari Viita. Mestareiden liigan viimeisessä matsissa kaatui sarjakärki ja huikealla taistelulla. Pallopelissä riittää kun peliä johtaa vaikka vain sen viimeisen sekunnin. Tällä tavalla tänään Nico Rönnbergin ja Teemu Tammisen johdolla Cocks makeaan voittoon!

Cocksille näin alkusarjan viimeisessä ottelussa voitto lohkokärki Orlen Wisla Plockista maalein 27–26 Vantaalla. Voitto Cocksille syksyn toinen Mestarien liigassa. Historiallinen ensimmäinen tuli marraskuun alussa kun Wacker Thun kaatui riksulaisten käsittelyssä.

Kommentit