Maailmanpolitiikan turvallisuus heijastelee myös MTS:n vuotuisessa tutkimuksessa, missä kartoitetaan suomalaisten mielipiteitä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maanpuolustuksesta ja turvallisuudesta. Jännitteet ovat lisääntyneet niin lännen kuin Venäjänkin välillä, mutta myös kansainvälinen terrorismi ja muut haastavat itse kunkin turvallisuuden tunnetta. Huoli huomisesta ei ole kokonaan aiheeton. Muun muassa tämä ilmenee tänään julkaistusta tuoreesta selvityksestä.
Maanpuolustustahto kuitenkin on edelleen korkealla. Kaksi kolmesta on sitä mieltä, että jos Suomeen hyökätään, niin meidän on puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta. 84 prosenttia vastaajista kertoo olevansa myös valmis osallistumaan eri tehtäviin kykyjensä ja taitojensa mukaan. Samaan aikaan nykyistä asevelvollisuutta tukee kolme neljästä ja parhaana sitä maallemme pitää 59 prosenttia suomalaisista. Edellisestä kerrasta kannat ovat laskeneet hieman – eivät kuitenkaan merkittävästi.
Vuodesta 2008 lähtien on kysytty myös meidän suomalaisten suhtautumista yleiseen kansalaispalvelukseen. Yli puolet (55%) suhtautuu nyt yleiseen kansalaispalvelukseen myönteisesti. Vielä viime vuonna kannatus oli 45%. Itse olen pitänyt esillä myös kutsuntojen laajentamista koko ikäryhmään eli myös naisiin, mutta itse en kansalaispalveluksesta tekisi naisille pakollista. Sen sijaan siviilipalvelusta tulisi minusta kehittää tällaiseen suuntaan, että myös se osaltaan tukisi maamme kokonaisturvallisuutta.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoidossa on kuitenkin onnistuttu. Vaikka myllerrys niin Syyriassa kuin nyt viimeksi huolestuttavalla tavalla Ukrainassa ja Krimillä onkin ravistellut maailman vakautta niin suomalaisten turvattomuuden tunne on vähentynyt. Tässä varmasti näkyy nykyisen hallituksen toimet ennen muuta Puolustusministeri Jussi Niinistön johdolla oman puolustuksemme vahvistamiseksi. Reserviä ja sen koulutusta on parannettu, lainsäädäntöä uudistettu ja myös harjoitustoimintaa kehitetty. Maamme sotilaalliseen yhteistyöhön kaikkien Pohjoismaiden kanssa suhtautuu myönteisesti lähes kaikki (95%) suomalaisista. Myös sisäministeri Kai Mykkäsen johdolla on poliisin resursseja ja myös toimintamahdollisuuksia parannettu. Myös maamme ulkopolitiikkaa pidetään hyvin hoidettuna.
Vuodesta 2004 lähtien on kysytty myös huolta aiheuttavista tekijöistä. Listaus on hieman vaihdellut vuosien varrella. Tänä vuonna uutena tekijänä oli maahamme kohdistuva valeuutisointi. Lähes kaikkien tekijöiden osalta huolet ovat kuitenkin nousseet ja eniten kyberuhkien (+16%), ilmastonmuutoksen (+14%) ja joukkotuhoaseiden leviäminen (+14%) osalta verrattuna vuoteen 2017. Jopa yhdeksän kymmenestä pitää ilmastonmuutosta paljon tai jonkin verran huolta aiheuttavana asiana ja lähes yhtä moni terrorismiä ja maailman pakolaistilannetta. Näillä kolmella voi hyvinkin olla myös yhteyksiä ja vaikutuksia toisiinsa.
Turvallisuus on siis ennen muuta tunne, mutta myös fakta. Siksi on tärkeä, että myös jatkossa varmistamme riittävät resurssit niin Puolustusvoimille kuin vapaaehtoiselle maanpuolustuksellekin. Tärkeää on myös lisätä poliisien määrää ja näkyvyyttä ihmisten arjessa. Mutta tärkeää on myös huolehtia siitä, että viranomaisilla on resurssien lisäksi myös riittävät ja tarvittavat toimivaltuudet tehtäviensä hoitamiseksi. Tässä tärkeänä uutena mm. siviili- ja sotilastiedustelun voimaan saattaminen mahdollisimman pikaisesti.
Myös yhteistyötä turvallisuusasioissa tulee syventää ennen muuta EU-maiden kesken. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on jo vuosikaudet puhunut eurooppalaisen yhteisen puolustuksen puolesta. Euroopassa tiiviimpää puolustusyhteistyötä on alkanut ajaa myös Ranska presidenttinsä Emmanuel Macronin johdolla ja viimeksi Niinistön ajatukset saivat ehkä hieman yllättävääkin tukea, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui marraskuussa ensi kertaa EU:n puolustusyhteistyön tiivistämisestä.
Mielenkiintoinen tutkimus ja raportti jälleen MTS:ltä. Kannattaa lukaista.
…
Kello 21.00 ja vielä eduskunnalla. Tänään eduskunnalla ne surullisen kuuluisat pikkujoulut. Toivottavasti kaikki ovat ottaneet opiksi. Ainakin nyt kivaa ja mukavaa aitoa pikkujoulutunnelmaa ja mukavaa yhdessäoloa.
Päivään mahtui tänään aamulla ensin ARA:n johtokunnan kokous ja sitten puolustusvaliokunta ja nippu neuvotteluja ja lisää neuvotteluja. Olemme saamassa pian budjetin valmiiksi ja kokonaisuus enää viimeisiä pilkkuja vaille valmis. Ensi viikolla valtiovarainvaliokunta alkaa käsitellä sitä eli äänestykset siellä ja sitten vielä joulunalla itse istunnossa. Nyt kohta kotia kohden. Aamulla jatkamme.