Pääministeri Antti Rinteen ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron annettava selvitys eduskunnalle – Onko eduskunnan edessä puhuttu muunneltua totuutta?

Blogi, tiistaina 26.11.2019

Eduskunnassa ollaan vaatimassa pääministeri Antti Rinteeltä ja omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolta ns. pääministerin ilmoitusta eli jukista selvitystä ministreiden puheista liittyen Postin lakkoon ja siihen johtaneeseen Postin päätökseen siirtää 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo julkaisi vaatimuksen eilen kotisivuillaan ja kyse on siitä, että milloin pääministeri Rinne ja omistajaohjauksesta vastaava Paatero saivat tiedon Postin työntekijöiden liikkeenluovutuksesta Posti Palvelut -tytäryhtiöön? Mitä Paaterolle oli kerrottu etukäteen ja koska ja miten hän omistajaohjauksesta vastaava ministerinä ratkaisun siunasi.

Petteri Orpo kysyi aivan oikein, että ”Annoitteko tukenne Postin johdon suunnitelmille liikkeenluovutuksesta? Missä tilassa omistajaohjaus on, kun kyse on asiasta, jossa pääministeri kertoi eduskunnassa hallituksen yksiselitteisesti estäneen kesällä yli 9000 työntekijän siirron Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen ja sitten olisikin tehty omistajaohjausministeri Paateron huomaamatta 700 pakettilajittelijan siirto?”

Ja jatkoi, että jos tuki oli passiivinen eli hiljaa ne hyväksyvä niin miksi Rinne ja Paatero vetivät sitten yhtäkkiä tuen pois ratkaisulta? Orpo totesi, että ”miksi hallitus edelleen 3.9. loi vaikutelman, josta PAU ymmärsi, että asiaan palataan vielä TES-neuvottelussa ja miksi tämän kuvan on annettu elää koko lokakuu?”

Isoon rooliin tässä nousee Ilta-Sanomien tiedot tapahtumien kulusta. Ilta-Sanomien politiikantoimittaja Timo Haapala kirjoitti 25.11.2019 tapahtumista otsikolla: ”Paatero tiesi ja hyväksyi Postin suunnitelmat jo kesällä – IS paljastaa totuuden ministerien kiemurtelun taustalla”. Kannattaa luke koko kolumni, mutta tuo otsikkokin jo kertoo olennaisen ja laittaa kahden ministerin puheet eduskunnassa uuteen valoon.

Haapala kirjoittaa, että ”Ilta-Sanomien tietojen mukaan Posti informoi Paateroa jo kesäkuusta lähtien. Ministerillä olisi ollut kolme kuukautta aikaa puuttua tilanteeseen, mutta hän ei tehnyt siihen suuntaan elettäkään.” Rinne kuitenkin tämän suorasanaisesti kiisti vielä sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla.

Orpo kysyi, että ”jos Ilta-Sanomien tiedot pitävät paikkansa, miten voi olla mahdollista, että pääministerin sähköpostista on lähetetty ”neljän viisaan ryhmän” kokoonpano, vaikka ministerit vakuuttivat ehdotuksen tulleen kiistan osapuolilta? Kuka tässä maassa oikein johtaa omistajapolitiikkaa: omistajaohjausministeri vai pääministeri? Ja edelleen: miten pääministeri Rinne voi tämän jälkeen kertoa suomalaisille pääministerin haastattelutunnilla, että pääministerillä ei ole roolia Postin työkiistan sovittelussa?”

Lopuksi Orpo kysyi vakavimman: ”Ovatko ministerit puhuneet totta eduskunnan edessä?”

Tätä hän avasi blogissaan näin: ”Viime torstain kyselytunnilla ministeri Paatero vastasi kysymykseen Postin liikkeenluovutuksesta: ”…Mutta päätöksen on tehnyt tietenkin Postin hallitus ja siitä on informoitu, myöskin tämän siirron ajankohdasta, vasta jälkikäteen, ja tässä kohtaa ei ollut mahdollista sitten tehdä tietenkään mitään.”Hetki tämän jälkeen pääministeri Rinne jatkoi, että päätöksestä: ”…Ja ilman, että hallitus tiesi siitä konkreettisesta päätöksestä, 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin.”

Petteri Orpon koko blogin voi lukea täällä: www.petteriorpo.fi.

Nyt siis eduskunnassa odotetaan ministereiltä julkista selvitystä. Tilanne on äärimmäisen vakava ja lopputuloksena voi olla eduskunnan rajuimmatkin toimet jos totuus tästä ei muuten tule pääministeri Antti Rinteen ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron toimesta eduskunnassa julkisesti esille.

Kello 18.26 ja Lopella.

Tänään eduskunnassa normaalia raskaampi päivä. Perjantaina menehtynyt kollegani Antti Rantakangas koko päivän ajatuksissa ja myös mukana. Kolmessa eri kokouksessa joihin itse osallistuin pidimme hiljaisen hetken ja Antin paikka tyhjänä ja paikalla kahdessa kukkasia ja jaostossa pieni kynttilä. Tein siis viimeiset viisi vuotta Antin kanssa töitä mm. valtiovarainvaliokunnassa ja sen jaostoissa ja totta koko vajaan 13 vuoden ajan yhteistyötä isossa salissa ja monien asioiden parissa. Tänään tuo paikka jokaisessa kokouksessa tyhjänä. Silmäkulmat kostuivat useamman kerran. Anttia todella jään talossa kaipaamaan. Hänen ystävyyttä ja upeaa huumoria. Tekemistä ja tarmoa. Yhdessä eloa ja tukea ja ymmärtämystä. Yksi hienoimmista kollegoistani ja Ystävä.

Työt kuitenkin oli tehtävä ja tänään aamusta ensin puolustusvaliokunta missä esillä avaruusasiat ja myös EU:n suunnittelema ampuma-aseiden lyijykielto. Palaan aiheeseen täällä joku päivä. Iso juttu mitä ei Suomi saa missään nimessä mennä EU:ssa kuittaamaan. Kokoomus vastustaa ja haluaa turvata niin metsästyksen, ampumaratatoiminnan kuin maanpuolustuksen ja vapaaehtoisenkin maanpuolustustyön. Palaan aiheeseen.

Sitten valtiovarojen liikennejaosto ja sen perään valtiovarainvaliokunta missä tänään esittelin kokoomuksen muutokset mm. ansiotuloverotukseen ja myös polttoaineverotukseen. Emme hyväksy sitä, että hallitus korottaa bensan ja dieselin hintaa rajusti yhdessä yössä ensi vuonna emmekä myöskään sitä, että jo 2301 euroa saavien tuloverotus tulee ensi vuonna kiristymään. Samalla esitimme hylkyä Rinteen hallituksen esitykselle leikata kotitalousvähennystä jopa 500 euroa ja leikkauksen perumisen lisäksi Kokoomus haluaa korottaa kotitalousvähennystä 75+ korotuksella ja myös mallilla missä myös pienituloiset eläkeläiset siitä hyötyisivät. Eli myös he joilla ei ole sellaisia tuloja, että itse vähennys heitä avittaisi.

Täysistunnossa sitten hieman hiljaisempi tunnelma. Hiljainen hetki sielläkin, mutta sen jälkeen käsittelyssä JTS eli Julkisen talouden suunnitelma tuleville vuosille. Itse en tänään keskusteluun halunnut osallistua, enkä yhtään välihuutoakaan huutanut. Antti nekin olisi ymmärtänyt, mutta tänään halusin olla vain hiljaa ja muistaa hienon kollegan muistoa.

….

Aamuinen avaus Rinteen ja Paateron sotkuista on päivän mittaan vaan mennyt pahemmaksi. Näyttää siltä, että tilanne vain pahenee, kun SDP yrittää sitä selitellä ja tiedotteilla avata. Nyt solmu jo sellainen, että en itse usko enää olevan muuta vaihtoehtoa kuin äänestää vähintään Paateron jos ei Rinteen kautta sitten myös koko hallituksen luottamuksesta.

Onneksi sen sijaan Postin kiistassa pientä etenemisestä kohti ratkaisua ja toivottavasti se sieltä saadaan vielä tänään tai viimeistään huomenna.

Kommentit