Hyvä, että sopu Postin kiistaan löytyi, vaikka maan hallitus tilannetta hämmensikin – Omistajaohjaus ministeri Paateron johdolla peruuttamattoman sekaisin

Blogi, keskiviikkona 27.11.2019

Päivän hyvä uutinen tuli lopulta valtakunnansovittelijan toimistolta. Hetken näytti, että pääministeri Rinteen ja omistajaohjausministeri Paateron toimet valtakunnansovittelijan ohittamisinineen ja muineen ajaa tilanteen niin vaikeaan umpikujaan, että maa ajautuisi tukilakkojen kautta täysin pysähdyksiin ja umpikujaan.

Valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan johdolla saavutetun sovun myötä 700 pakettilajittelijaa siirtyy Posti Palveluista Paltan jäseneksi ja työehdot heidän osaltaan määräytyvät Paltan ja PAU:n työehtosopimuksen mukaan. Sen sijaan Kiky eli työajanpidennykset jää sopimukseen ja palkankorotustaso on sidottu vientialan tasoon.

Kuva: Valtioneuvoston kanslia

Hyvä, että sopu Postin tilanteeseen löydettiin. Rinteen hallituksen tekemät virheet korjattiin ja omistajaohjauksenkin. Miten Posti tämän jälkeen pärjää onkin sitten toinen kysymys. Lakkojen ja sekoilun myötä Posti menetti paljon asiakkaitaan mm. Matkahuollolle ja myös alueellisille lehtien jakeluyrityksille. Posti on Rinteen omistajaohjauksen sekoilun myötä siis heikompi kuin koskaan ennen ja ei tilanne tule varmastikaan jatkossa helpottumaan.

Pääministeri Antti Rinne vielä lupasi eduskunnan edessä, että tämän jälkeen ihan jokaisen postin asiakkaan palvelut paranevat. Tämä on kova lupaus. Rinteen hallitus siis takaa nykyisen laajuiset postinjakelut maan jokaiseen tupaan vähenee sitten väestö niillä vaikka vain siihen yhteen torppaan. Tavoite on kaunis ja hieno, mutta tämä viiden päivän jakelu myös yhä harvempaan asuville alueille yhä vähenevän kirjepostin myötä tulee äärimmäisen kalliiksi. On kuitenkin tosiasia, eikä mielipidekysymys, sekin, että postissa tulevan postin ja kirjeiden yms. määrä vähenee hurjaa vauhtia. Sen yhden kirjeen vieminen tulee lopulta todella kalliiksi. Kai olisi rehellistä myöntää, että silloin pitäisi riittää harvempikin jakelutahti, kuin viisi kertaa viikossa. Itselleni ainakin riittää hyvin.

Minulle riittäisi hyvin sekin, että aamun lehdet (joita minulle ei tosin enää paperisina tule) ja aikakauslehdet sekä ne muutamat kirjeet voisivat tulla yhtenä samana jakeluna kerran päivässä.

Postin tilanteessa isoin huoli onkin se, että Rinteen hallituksen johdolla ei itse Postin ongelmia ja tulevaisuushaasteita ole kyetty lainkaan ratkaisemaan vaan tilanne on betonoitu ja kierre paheneva.

Mutta sitten oma kysymys on tämä omistajaohjausministerin toiminta. SDP ministeri Paateron puheet ovat olleet sellaisia, että meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jättää asiasta välikysymys. Paateron puheet ovat muuttuneet matkan varrella monet kerrat, syyllinen on aina joku muu ja puheet ovat myös paljastaneet sen miten heikosti johdettua meidän omistajaohjauksemme on.

Vastuuministeri Paatero on syyttänyt, että hänelle ei ole tarpeeksi selvästi kerrottu Postin ratkaisuista. Jopa syyksi hän on sanonut liian pienen fontin. Kyse siis Postin tekemästä liikkeenluovutuksesta pakettilajittelijoiden kohdalla. Hämmentäväksi Paateron kiemurtelun tekee myös se, että hänen johtaman omistajaohjauksen virkamies kuitenkin on ollut mukana Postin hallituksen kokouksissa ja kuitannut siellä liikkeenluovutuksen. Ei päätös voinut näin siis tulla Paaterolle yllätyksenä. Eduskunnalle Paatero on kuitenkin toistuvasti pääministerin tukiessa sanonut, että ei tiennyt päätöksenteon päivää.

Julkisuudessa olleiden tietojen (IS Timo Haapala 25.11.2019) mukaan Posti informoi Paateroa ja tämän avustajakuntaa ensimmäisen kerran jo 7.6.2019. IS:n mukaan Posti kertoi jo tällöin hankkeen suunnitelmat ja myös perustelut. Ilta-Sanomien julkaisemien tietojen mukaan elokuun alussa Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola informoi asiasta jälleen Paateroa ja myös ministeriön virkamiesjohtoa sekä Paateron valtiosihteeri Valtteri Aaltosta. Toivotaan, että joku media nyt pyytää vielä ministerin ja hänen esikuntansa kalenterit julkisuuslain mukaan nähtäväksi. Uskoisin, että totuus on tarua ihmeellisempää.

Jos tieto omalta virkamieheltä ei edes avustaja ja valtiosihteeriarmeijan kautta ole saavuttanut omistajaohjausministeri Paateroa niin silloin pitää kysyä, että kuinka sekaisin ministeriö on?

Ja kyllähän pelisilmän puutteesta kertoo sekin, että hallitus matkusti San Fransiscoon tekemään päätöksen pakettilajittelijoiden palkan alennuksesta.

Valtionyhtiöiden omistajaohjaus ei voi olla näin huonoissa käsissä. Siksi meidän on pakko esittää ministeri Paaterolle epäluottamusta ja vaatia hallitusta vaihtamaan vastuuministeri. Toimenpide on raju ja kova, mutta yhteistä omaisuuttamme ei voi johtaa ja hallita niin, että oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee.

Klo 20.28

Sotkut omistajaohjauksen ympärillä syvenevät – Onko Posti-tapausta johdettu valheilla?

HS:n saamat pääministeri Rinteen sähköpostit vahvistavat, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero on valehdellut Posti-tapauksen aikana. Eduskunta ei voi tällaista katsoa läpi sormien. Toivottavasti Rinne ja hallitus itse tekevät johtopäätökset ministerin suhteen. Ministeri ei voi valehdella eikä valheilla johtaa omistajaohjausta. Tilanne poikkeuksellisen vakava nyt eduskunnassa.

Eduskunnassa ei tänään oikein mikään muu puhuttanutkaan. Meidän välikysymys ja epäluottamusesitys ministeri Paaterolle otettiin hyvin vastaan. Kaikki, jopa monet hallituspuolueiden kansanedustajista totesivat, että näin ei voida jatkaa. Mielenkiintoista nähdäkin pakotetaanko heidän rivit äänestämään lopulta ministerille kaiken tämän jälkeen luottamusta?

Illalla töiden jälkeen kävin vielä Teoston Kulttuurikummien Jouluglögeillä. Minulla ei nyt omaa kummia ole, kun Cheek alias Jare Tiihonen aetistiuran lopetti. Mutta toivottavasti taas pian on. Upea ilta Teostolla ja taitava Blues-kitaristi Erja Lyttinen lauteilla. Taidokasta!

 

 

Kommentit