Oppositio esitti lisämenoja yhteensä 4,8 miljardilla

Blogi, perjantaina 21.12.2018

Olemme tässä tällä viikolla äänestäneet joka aamu muutaman sata opposition menojen lisäysesitystä ensi vuoden talousarvioon. Monessa esityksessä on esitetty puolimiljardia sinne ja toinen tänne. Paljon ennen muuta pysyviä menoja.

Olimme aiemmin jo sopineet hallituspuolueiden kesken budjetin tarkennukset. Näistä olen täällö kirjoittanut viime viikkoina useamman kerran ja ne kaikki löydät menneiden päivien blogeistani. Hämeellekin ennennäkemättömän iso kokonaisuus.

Näin ensi vuoden 2019 valtion budjettitalouden tulojen, poislukien nettolainanotto, loppusumma on noin 53,9 mrd. euroa. Tästä verotulot muodostavat noin 85 % eli 45,8 mrd. euroa ja ensi vuonna verokertymän arvioidaankin kasvavan 3,7 %.

Kaksi kuvaajaa Valtion ensi vuoden talousarviosta. Antavat hieman kuvaa kokonaisuudesta ja niihin voi hyvin verrata myös opposition tekemiä menolisäyksiä.

Talousarvion määrärahat ovat n. 55,3 mrd. euroa, mikä on 0,5 mrd. euroa vähemmän kuin kuluvan vuoden varsinaisessa talousarviossa.

Tämänkin jälkeen valtion talousarvioesitys vuodelle 2019 on siis edelleen noin 1,4 mrd. euroa alijäämäinen. Tuloja suuremmat menot katetaan viime kädessä ottamalla lisää velkaa. Toki tällä hetkellä näyttää siltä, että jos talouskehitys ja ennen muuta työllisyyskehitys jatkuisi suotuisana niin voisi olla ensi vuonnakin tämän vuoden tapaan mahdollista päästä jopa lyhentämään valtion lainaan tai vähintäänkin nollatulokseen. Mutta siinä on vielä liian monta muttaa ja kysymysmerkkiä matkassa ja myös ne ensi huhtikuun vaalitkin. Eilen esimerkiksi SDP:n yksin eläkeläisille tehdyt vaalilupaukset nousivat lähelle 1 miljardia euroa ja olen varma, että lisää tulee kiihtyvällä tahdilla kunhan ensi vuosi koittaa.

Mutta mitä oppositio ensi vuoden 2019 talousarvioon tällä viikolla lisättäväksi vielä esitti. Tässä yhteenlasketuina kaikki opposition tekemät lisäysesitykset eri hallinnonaloille, joista olemme tällä viikolla äänestäneet:

Valtioneuvoston kanslia 11milj, Ulkoministeriö 624,6milj, Oikeusministeriö 46,75milj, Sisäministeriö 89milj, Puolustusministeriö 40,6milj, VM 43,8milj, Opetus- ja kulttuuriministeriö 1 756milj, Maa- ja metsätalousministeriö 34,2milj, Liikenne- ja Viestintäministeriö 1,589milj, Työ- ja elinkeinoministeriö 408milj,  Sosiaali- ja terveysministeriö 126milj. ja Ympäristöministeriö 40milj.

Eli yhteensä menolisäyksiä noin 4,8 miljardia. Yhteensä 889 lisäysesitystä.

Kun päällekkäisyydet perkasi pois eli samaan kohtaan tehdyistä esityksistä mukaan otti vain yhden eikä laskenut kaikkia esityksiä yhteen niin opposition budjettilisäykset ovat edelleen huikeat hieman vaille 3,5 miljardia. Ja tässä 3,5 miljardin lisäyspotissa ei ole vielä mukana tekstimuotoisia lisäyksiä. Eli luvuissa on huomioitu vain määrärahojen lisäykset eli ei esimerkiksi lausumaesityksien kustannusarvioita. Niistä saadaan vielä aikamoinen potti lisää.

Tämä kuvaa sitä tapaa miten oppositiossa voi tehdä esityksiä välittämättä miten ne kustannetaan eli riittääkö raha. Tällaiset esitykset kääntäisivät valtion velan jälleen rajuun kasvuun sillä tosiasia on sekin, että ne muutamat opposition tulopuolen lisäykset ovat epärealistisella ja toiveisiin nojaavan varassa. Ja esimerkiksi Sitran tyhjentäminen pääomista ei edes ole lain mukaan mahdollista. Ja sen ja myös Suomen Pankin taseen demarit olisivat vallassa ollessaan jo tyhjentäneet isolta osin viime vuonna. Voi siis hyvin puhua, että menot ovat kyllä aitoja lisämenoja, mutta tulot virtuaalirahaa.

Mutta tänään viimeiset äänestykset ja vuoden 2019 valtion talousarvio on valmis. Uusi vuosi saa tulla.

Nyt kello 18.51 ja joululomalla. Äänestykset takana ja myös ihastuttava Sibeliuslukion joulutervehdys eduskunnalle. Ja siellä tällä kertaa jälleen se kaunein ja tunnelmarikkain Ketun joululaulu.

Istunnon jälkeen vielä hieman palaveria pääradasta ja sen rahoituksesta. Itse uskon, että myös suunnittelun rahat saadaan vielä ensi vuoden alunkin jälkeen kohdilleen. Tuntuu vaan, että osa tässä haluaa turhaan tilannetta hämmentää ja sotkea. Ei se maakunnass kyllä kenenkään etu. Mutta itse en etsi ongelmia vaan ongelmiin ratkaisuja ja luulen, että alkuvuodesta tässäkin edetään. Palataan siihen.

Benin kanssa vielä myös pieni tuokio ennen kotiinlähtöä ja lahjaksi sain hyvää joulukahvia. Benin ystävyydestä saan olla ikuisesti kiitollinen. Opettanut ja antanut minulle poliitikkona, mutta myös ihmisenä aivan valtavasti. Tänäänkin syvällisiä keskusteluja mm. Benin isästä joka joutui kokemaan keskitysleirien kauheudet. Sieltä selviäminenkin oli kova kohtalo.

Nyt vapaailta ja huomenna sitten Lotta Saarenmaan ja Manu Alarton kanssa Forssaan glögikiertueen viimeiseen tilaisuuteen. Lounais-Hämeen Jouluglögit tällä kertaa Forssan Jokioisten Leivän kahvilassa. Tervetuloa!

Kommentit