Onnea Katri Kulmunille Keskustan johdossa – Nosta uudelleen harkittavaksi bensanverotus ja kotitalousvähennyksen leikkaus, kun hallitusohjelmaa nyt tarkistatte

Blogi, keskiviikkona 11.09.2019

Kun hallituksen yhden ison puolueen puheenjohtaja vaihtuu, avataan myös hallitusohjelma tavan mukaan uudelleen tarkasteluun. Tämä perinne on antanut uudelle puheenjohtajalle paikan tehdä tiettyjä muutoksia hallitusohjelmaan tai ainakin avata ja nostaa ne keskusteluun.

Pääministeri Antti Rinne 9.9.2019

Nyt vielä lämpimät onnittelut Keskustan uudelle puheenjohtajalle Katri Kulmunille! Suuri ja tärkeä ja vaativakin tehtävä. Tee sitä täydellä sydämellä, mutta muista olla myös itsellesi armollinen ja anna aikaa myös itsellesi ja läheisillesi. Olen varma, että se tuo myös parhaan tuloksen työelämässä.

Mutta toiveeni on, että nyt käydessäni pääministeri Antti Rinteen kanssa tavanmukaiset minihallitusneuvottelut tai hallitusohjelman tarkistukset ottaessasi toiseksi suurimman hallituspuolueen vetovastuun harteillesi niin ota esille vielä ainakin suunnitellut bensan- ja dieselin veronkorotukset, kotitalousvähennyksen leikkaaminen ja työnverotuksen kiristäminen. Ne ovat todella järjettömiä suunnitelmia varsinkin pitkien etäisyyksien maassa monille maaseudulla ja seutukaupungeissa asuville ja myös yrittäjille ja monille lapsiperheille ja tavallisille ahkerille työtätekeville suomalaisille. Nämä olisi tärkeää nyt saada pois hallituksen suunnitelmista ja vahvistaa mieluummin kasvua ja työllisyyttä leikkausten sijaan.

Neljäntenä asiana on tärkeä nostaa keskusteluun vielä panostukset osaamiseen ja koulutukseen. Olisi oikeus ja kohtuus varmistaa luvatut rahoitukset korkeakouluille nyt ja toisaalta ohjata valtion omaisuuden myymisestä tulevat rahat aitoihin tulevaisuusinvestointeihin eli esimerkiksi korkeakoulujen pääomittamiseen ja isojen raideinvestointien mm. pääradan rahoittamiseen. Näin nämä yhteiset rahat eivät hukkuisi parissa kolmessa vuodessa juokseviin käyttötalouden menoihin vaan jäisivät hyödyttämään maatamme pitkälle tulevaisuuteen. Tässä kannattaisi esimerkiksi kuunnella Aalto-yliopiston väkeä ja raideasioissa esimerkiksi pääradan varren asukkaita ja päättäjiä.

Pääministeri Antti Rinne 11.9.2019

Tässä muutama tärkeä asia jotka toivottavasti keskustan uutena puheenjohtajana Katri Kulmuni nostaa pöytään, kun hallitusohjelman jatko tsekataan puheenjohtajavaihdoksen myötä.

Ja näin Antti Rinne vielä oppositiossa ollessaan.

Junassa luin tänään uutisia myös raideinvestoinneista. Huolestuttavaa, että Rinteen hallitus edelleen hahmottelee uutta linjausta pääradalle Tampereelta Helsinkiin niin, että se ohittaisi Hämeenlinnan ja Riihimäen. Tämän suunnitelman esillenostaminen uudelleen on hämmentävää, mutta toisaalta ymmärrän, että tamperelainen liikenneministeri Sanna Marin tätä esillä pitää. Linjaus nopeuttaisi junia Tampereelta Helsinkiin, mutta ohittaisi karusti lukuisat nykyiset pääradan kaupungit ja kunnat. Tämä suunnitelma täytyy pian saada torpatuksi ja palauttaa pääradan lisäraiteiden suunnittelu entiselleen eli nykyistä raidekäytävää täydentäväksi.

Uutisissa oli myös juttua miten Posti-sotku syvenee. Vielä 7.9. pääministeri Antti Rinne lupasi Talouselämässä, että Postin työntekijöiden palkkoja ei leikata. Tänään sitten ollaankin valmiita leikkaamaan? Posti suunnittelee nyt jo jopa 8 000 työntekijän palkkojen alentamista ja nyt pääministeri Rinne on tämän hyväksymässä ja pohtii jonkinlaista kertakorvausta työntekijöille. Työntekijöille tulisi siis pysyvä palkkojenleikkaus ja pieni kertakorvaus, kun taas Postin pääjohtajalle tulisi päin vastoin vain pieni kertaleikkaus ja massiivinen palkka säilyisi tämän jälkeen ennallaan. Sellaista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta Rinteen hallitukselta?

Tästä politiikan syksystä tulee mielenkiintoinen ja jopa pelottava.

….

Kello 20.43 ja ystävän syntymäpäiviltä kotiin. Tänään eduskunnassa vauhdikas päivä ja monta palaveria ja tapaamista. Asiat hyvin eteenpäin ja näyttää siltä, että tässä saadaan monenlaista nyt liikkeelle.

Päivän isoin uutinen tuli kuitenkin pääministeri Antti Rinteeltä. Rinne totesi tänään, että sitovaa 0,7 hoitajamitoitusta ei tulekaan. Rinne totesi, että siihen ei ole rahaa. Rahat siis käytetty nyt muualle ja varattu muuhun ja vanhustenhoidon ongelmat jäävät ratkaisematta nykyhallitukselta. Aikamoinen sotku tästä tullut ja ymmärrän, että monet lupauksiin uskoneet ovat nyt enemmän kuin pettyneitä ja kiukkuisiakin. Yritämme nyt Kokoomuksen mallia viedä kuitenkin eteenpäin eli tavoitteena, että saisimme lisää hoitajia vanhustenhoitoon pikaisesti ja myös lisää valvontaa. Toivottavasti saamme tälle tukea myös hallituksesta.

 

 

 

Kommentit