Eduskunta juhlisti 100-vuotiasta hallitusmuotoa – Vanha kello näki ja koki nuokin

Blogi, tiistaina 10.09.2019

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa 1919 Suomen tasavaltaisen hallitusmuodon, jonka valtionhoitaja Mannerheim vahvisti heinäkuun 17. päivänä 1919. Tänään eduskunnassa oli upea 100-vuotisjuhla. Itseasiassa aivan ainutlaatuinen ja myös uutta tarjonnut 100-vuotisjuhla hallitusmuotomme kunniaksi. Uskoisin, että oli ensimmäinen kerta kun istuntosalissa lauloi kuoro. Onnea vapaa ja itsenäinen kansanvaltainen Suomi! 🇫🇮

Hallitusmuoto, sekä aiemmin vahvistetut valtiopäiväjärjestys, vaalilaki ja kunnallisvaalilaki, ovat tänäänkin tärkeitä suomalaiselle demokratialle. Nämä jo satavuotiset päätökset ovat ohjanneet maamme yhteiskunnan rakentumista ja maamme kehittymistä nykyaikaiseksi oikeusvaltioksi.

Suomen tasavaltainen hallitusmuoto, vuonna 1919 säädetty perustuslaki, täyttää siis tänä vuonna sata vuotta. Sata vuotta sitten perustuslakina säädettyä hallitusmuotoa juhlitaan erilaisin tapahtumin syksyn aikana. Hallitusmuodon virallinen 100-vuotisjuhlatilaisuus järjestettiin eduskunnan täysistuntosalissa tänään puoliltapäivin. Tilaisuudessa puhuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja pääministeri Antti Rinne.

Oli kunnia saada olla tässä hetkessä jälleen mukana ja sellainen hetki minkä muistaa loppuelämänsä.

Ajattelin teille tänään esitellä myös saamani vanhan kauniin kellon. Joku siitäkin varmasti kohin nostattaa, mutta esittelen silti. Sillä se on ainutlaatuinen 100-Vuoriselle.

Halusin nimittäin löytää 100-vuotiaan kellon silloin kun Suomi täytti itsenäisenä valtiona sata vuotta vuonna 2017. Tämä kello löytyi silloin ja sen tarina on mielenkiintoinen. Kello oli tilattu Pietariin loppukesästä 1917. Marraskuussa 6.-8.11.1917 Pietarissa tapahtui vallankaappaus, jota kutsutaan myös Lokakuun vallankumoukseksi. Juliaanisen kalenterin mukaan tapahtuma ajoittui nimittäin lokakuun 24.-26. päivään. Vallankumous jatkui valtataisteluina ja sisällissotana vuosina 1918–1922. Sodan päätteeksi bolševikit saivat vakiinnutettua yksinvaltansa. Sosialistinen bolševikkipuolue syrjäytti näin Venäjän väliaikaisen hallituksen ja otti vallan työläisneuvostojennimissä. Tämä johti Neuvosto-Venäjän – Neuvostoliiton – perustamiseen.

Lokakuun tai marraskuun myllerrys sai monen pakenemaan myös Pietarista. Myös tämä kello matkasi Suomeen. Missä kaikkialla se sitten on ollut ja mitä kokenut ja nähnyt on hämärän peitossa. Kun kellon sain niin sen korjautin Hyvinkäällä Watch Service Finlandilla legendaarisella Kellohuolto Kuittolla. Kellotauluun jätettiin historia näkymään ja vanha aikarauta nakuttaa aikaa.

Olen tätä kelloa pitänyt tämän jälkeen aina kädessä, kun joku minulle merkittävä taho on juhlinut 100-vuotista taivaltaan. Kello on ollut sydämen puoleisessa kädessä niin Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlassa, Kokoomuksen 100-vuotisjuhlassa, Ilmavoimien ja Kultakeskuksenkin juhlissa ja muutamissa muissakin. 100-vuotinen kello vanhus on ollut mukana 100-vuotisjuhlissa.

Hallitusmuotomme juhlallisuudet jatkuvat tämän virallisen juhlankin jälkeen. Presidentinlinnassa, Eduskuntatalossa, Valtioneuvoston linnassa ja Säätytalossa vietetään avoimien ovien päiviä satavuotiaan hallitusmuodon kunniaksi 12.–14. syyskuuta 2019. Yleisö voi tutustua merkittävimpiin hallintorakennuksiimme seuraavasti:

Ylioppilaskunnan Laulajat lauloivat istuntosalissa Sibeliuksen Venematkan.
Kuva: Jukka Kopra

Presidentinlinna torstaina–lauantaina 12.–14.9. klo 10–15
Eduskuntatalo perjantaina 13.9. klo 14–19
Valtioneuvoston linna ja Säätytalo lauantaina 14.9. klo 10–15

Arkkitehti Johan Sigfrid Sirénin suunnittelema Eduskuntatalohan valmistui Arkadianmäelle vuonna 1931 ja edustaa 1920-luvun klassismia. Itsenäisyyden ja juurikin tämän meidän kansanvallan monumentiksi rakennetussa Eduskuntatalossa rakennustaide, taideteollisuus, taidekäsityö ja kuvataide muodostavat arkkitehtuurin saneleman kokonaisuuden.

Eduskunnan avoimen ovet ovat nyt perjantaina 13. syyskuuta 2019: Eduskuntatalon vierailijasisäänkäynti avataan klo 14 ja suljetaan klo 18.15. Sisäänpääsyssä on syytä varautua jonottamiseen. Tapahtuma päättyy klo 19. Kaikki halukkaat voivat tutustua omaan tahtiin Eduskuntataloon ja eduskunnan toimintaan henkilökunnan opastuksella. Kierroksella on huomioitu myös esteetöntä liikkumista tarvitsevat vieraat. Politiikan torilla vieraat tapaavat meitä kansanedustajia, ja heille esitellään eduskuntaryhmien työskentelyä. Eduskuntatalon kahvilassa on kahvitarjoilu vierailijoille. Tervetuloa siis mukaan!

Hallitusmuotoa juhlistetaan myös monin muin tilaisuuksin ja tapahtumin. Esimerkiksi lauantaina 14.9. Helsingin Kauppatorilla tarjotaan avoimien ovien päivän torikahvit klo 10–15. Kahvin lomassa voi nauttia musiikista sekä lyhyistä Hallitusmuoto 100 -teemaa käsittelevistä puheenvuoroista ja keskusteluista. Puheenvuoroja pitävät ja keskusteluissa on mukana historioitsijoita, kansanedustajia ja ministereitä.

Yhteistä kansanvaltaista hallitusmuotoamme kannattaa meidän kaikkien juhlia ja juhlistaa! Ja ennen muuta arvostaa ja puolustaa!

Tänään eduskunnassa aloitimme myös meidän vaihtoehtobudjetin valmistelun. Ensimmäinen parituntinen sen parissa ja hyväksyimme esittelemäni nurkkapultit Kokoomuksen vastuullisen vaihtoehdon perustaksi. Myös puolustusvaliokunta aloitti tänään työskentelyn ja näin arki oikeastaan täydessä vauhdissa näiden juhlallisuuksien keskellä.

 

Kommentit