Öljynhinnan lasku laskenut myös asfaltoinnin kustannuksia – Nyt olisi järkevää nostaa asafaltointimäärä 1990-luvun laman tapaan yli 6000km vuositasolla

Blogi, maanantaina 11.05.2020

Lauha ja märkä ”talvi” laittoi tiemme entistä kovemmalle. Reikiä asfalteissa aiempaa enemmän ja monet varsinkin pienemmät asfalttitiet todella huonossa ja jopa vaarallisessa kunnossa.

Nyt, kun öljynhinta on laskenut pitkästä aikaa lähes ennätyksellisen alas ja tämä näkyy myös asfaltointien hintojen laskuna niin olisi enemmän kuin perusteltua ottaa etunojaa myös korjausvelkaohjelman asfaltointitöissä. Esitimme kokoomuksen toimesta, että asfaltointimäärä nostettaisiin jo kuluvana vuonna elvytystoimenakin 1990-luvun laman tapaan yli 6000 km vuositasolla. Tällainen korkea asfaltointimäärä olisi perusteltua tehdä ainakin tänä vuonna ja myös ensi vuonna 2021. Näin saisimme tuettua työllisyyttä ja elinvoimaa ympäri Suomen niin asfaltitoiden merkeissä, mutta myös kaiken kaikkiaan teiden parantuessa.

Paremmat tiet ovat elinehto elävälle ja elinvoimaiselle Suomelle. Tiestön korjausvelka pääsi 2000-luvun alussa kasvamaan liian pitkään ja onneksi viime kaudella Sipilän hallituksen johdolla ryhdyttiin korjausvelkaa kuromaan umpeen. Tätä työtä on nyt päätetty jatkaa myös nykyisen hallituksen kaudella parlamentaarisen työn pohjalta. Kaikki eduskuntapuolueet sopivat jo viime kaudella, että tällä vaalikaudella tiestöön laitetaan vuositasolla lisää rahaa 300 miljoonaa euroa korjausvelkaohjelman kautta. Tällä rahalla pystytään tänä vuonna nostamaan asfaltointimäärä yli 4000 km, mutta nyt kun elvytystoimia korona aikana tarvitaan niin meistä tämän määrän voisi vielä siis nostaa yli 6000 km ainakin kahdeksi edessä olevaksi asfaltointikaudeksi.

Hyvät tiet ovat tärkeitä niin ihmisten työmatkaliikenteen näkökulmasta, mutta myös kuljetustenkin kannalta. Kunnossa olevat tiet ovat myös liikenneturvallisuuskysymys. Siksi tiestöön pitää nyt panostaa vieläkin enemmän.

Itse uskon, että korona-aika tulee herättämään myös uudenlaista kiinnostusta maaseutua ja seutukaupunkejakin kohtaan. Väljempi asuminen ja pienemmät päiväkodit ja koulut voivat olla sellaisia arvoja, jotka taasen nostavat päätään. Ja tämä kaikki vaatii myös parempia teitä ja ehjiä asfalttipintoja. Ja samaan aikaan kannattaa ja pitää myös parantaa tietoliikenneyhteyksiä, niin, että nyt hyvin päätään nostanut etätyö ja etäopiskelu sujuvat tulevaisuudessa vieläkin paremmin. Ns. paikasta riippumaton työ tulee kasvattamaan suosiotaan ja olen varma tai ainakin toivon, että mitään pakollisia lähityöpäiviä ei enää virastoissa ja yrityksissä vaadittaisi vain itsetarkoituksena, jos kerran saman työn ja jopa tehokkaammin ja tuottavammin voi tehdä omasta kodista ja kotikunnan etätyöpisteestä.

Laitetaan siis teitä parempaan kuntoon vielä aiempaakin reippaammalla tahdilla. Tulemme jättämään valtion lisätalousarvioon elvytystoimena aloittaan asfaltointien lisäämisestä nyt alkavana kesänä 6000 kilometriin. Se näkyisi ympäri Suomen maan parempina teitä ja sujuvampana liikkumisena.

….

Kello 19.29 ja kotona. Tänään aamusta ensin maakuntahallituksen kokous ja sitten päivä Kokoomuksen talouspalavereita ja mm. ravintolatuen kokoomuksen ratkaisumallin valmistelua. Myös valtion kolmas lisätalousarvio työllisti ja monet muutkin. Huomenna tarkoitus näitä hieman esitelläkin päivän mittaan.

Tänään täällä Lopella muuten tämän vuoden varmasti kolmanneksi rankin lumisade. Totta, maa valkoiseksi ja näytti hetken ihan talvelta. Uskomattomia käänteitä. Mutta taitaa tämäkin suvea kuitenkin kohti viedä.

Huomenna aamusta Kokoomuksen ylimääräinen eduskuntaryhmä ja sitten kello 10.00 etäkoululaisille suunnattu Eduskunta Facebook Live. Eli koululaiset pääsevät kyselemään ja vähän myös livenä vielä katsomaan taloa tuon Virtuaalisen Luokkaretkeni jatkoksi. Lähetys siis alkaa eduskunnasta Facebookissa tasan kymmeneltä. Tervetuloa Kansanedustaja Timo Heinonen -FB-sivulla mukaan.

 

Kommentit