Kokoomus esittää ravintolatukea 300 miljoonaan

Blogi, tiistaina 12.05.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen jätti tiistaina 12.5.2020 kaksi Kokoomuksen eduskuntaryhmän lisätalousarvioaloitetta. Toisessa Kokoomus esittää muutosehdotuksensa lailla suljetuksi määrätylle ravintola- ja kahvila-alalle osoitettavaan erillistukeen ja toisessa korotusta koronaviruksen rokotteen kehittämisee ja lääketutkimukseen.

-Pidämme kokoomuksessa pääministeri Sanna Marinin hallituksen esittelemää ravintolatukea tilanteeseen nähden riittämättömänä. Eduskunta ja myös perustuslakivaliokunta ovat edellyttäneet lailla suljettaviksi määrätyille ravintoloille ja kahviloille omaa kohtuullista erillistukea. Minini summa alan työpaikkojen ja yritysten pelastamiseksi on alankin esittämä 300 miljoonaa euroa hallituksen esittämän 123 miljoonan sijaan, toteaa Timo Heinonen.

Eduskunnalle jätetyssä lisätalousarviossa Kokoomus esittää myös tuen yksinkertaistamista selvemmin yleistueksi ja kaikkia ravintoloita ja kahviloita oikeudenmukaisesti kohtelevaksi. Myös tuen laskenta-ajankohtaa Kokoomus vaatii muutettavaksi.

-Hallitus esittää, että tuki laskettaisiin muutoksesta tammi-helmikuun liikevaihtoon. Nämä kuukaudet ovat jopa alan hiljaisimpia, kun taasen suljetuksi määrätyistä toukokuu taasen yksi vuoden parhaista useine juhla- ja pyhäpäivineen. Me esitämme, että yritykset voivat valita kolmesta eri ajanjaksosta tämän, niin, että se kohtelee erilaisia toimijoita oikeudenmukaisesti on sitten kesäravintolasta, laskettelukeskuksesta, lounasravintolasta tai yökerhosta, kertoo Heinonen.

Kokoomus peruisi myös hallituksen esittämän leikkurin tuesta, minkä mukaan aiemmin mm. Business Finlandilta tai Elyltä saadut liikentoiminnan erilliset kehittämistuet leikkaisivat tai estäisivät ravintolatuen saamista.

-Tämä tuki tulee siitä, että lailla on määrätty nämä yritykset suljettaviksi. Erilaiset kehittämishankkeet ja muut vastaavat eivät ole tämän tuen saanin oikeutusta poistavia. Myös haluamme yksinkertaistaa ja nopeuttaa tuen saantia niin, että ravintolat ja kahvilat selviävät todella kriitisen tilanteen yli.

Kokoomuksen toisessa lisätalousarvioaloitteessa esitetään lisärahoitusta koronaviruksen rokotteen kehittämiseen ja lääketutkimukseen. Kokoomus esittää Suomen Akatemian kautta tulevan rahoituksen tuplaamista.

-Lopullinen ratkaisu koronakriisiin saadaan todennäköisesti vasta sitten, kun rokote covid-19 –virukseen on saatu. Tätä kehitystyötä pitää jatkaa ja vauhdittaa. Rokotteen rinnalla on tärkeää myös lisätä edelleen koronatestausta ja myös suojavarusteasia pitää saada lopulta kuntoon.

Kommentit