”Olet ollut itse päättämässä siitä” – Osan mielestä virheitä ei pitäisi korjata heidän jotka niitä ovat tehneet

Blogi, torstaina 02.01.2020

Maailma on menossa hulluksi. Olen ollut valtakunnan politiikassa mukana yli 12 vuotta ja kuntapolitiikassa pian 25 vuotta. Sinä aikana on tehty myös paljon päätöksiä. Paljon oikeita ja tärkeitä päätöksiä. Myös välttämättömiä päätöksiä. Mutta myös vääriä päätöksiä. Ja myös päätöksiä joiden ohi aika on ajanut.

Itse olen monet kerrat nostanut käden virheenmerkiksi ylös. Olen todennut myös eduskunnassa istunnoissa, että jotkut päätökset ovat olleet minusta vääriä tai ajanmyötä tulleet sellaisiksi, että ne on voitu perua tai muuttaa tai joskus korjata. Minulle ei ole ollut koskaan vaikea myöntää virheitä ja myös olla aktiivinen virheiden korjaamiseksi.

Nyt kuitenkn tilanne on usein sellainen, että älämölökuoro huutaa, että ei sinulla ole oikeutta siitä ja tästä puhua, kun itse olet ollut päätöstä joskus tekemässä. Maailman epä-älyllisintä ja typerintä älämölöä. Virheitä ei siis saisi korjata jos sellaisia on havaittu tai aika on muuttunut jne. Voisi sanoa, että sellainen, joka ei edes tilanteen muuttuessa tai virheen havainnessaan ole valmis virhettä korjaamaan tai virhettään edes myöntään on tyhmä. Itseasiassa sellainen on jopa politiikassa vaarallinen.

Totta kai päätöksiä pitää voida muuttaa ja maailman pitää elää ajassa ja myös muuttua tarvittaessa suuntaan jos toiseenkin.

Säästöt on tässä yksi esimerkki. Osa huutaa kuorossa, että ei Kokoomuksella ole oikeutta puhua paremman koulutuksen ja suurempien koulutuspanostusten puolesta, kun viime vaalikaudella pakon edes jouduimme koulutuksestakin säästämään. Niin muuten säästettiin oikeastaan kaikesta muustakin. Nytkö sitten Kokoomuksen pitäisi ikuisesti olla hiljaa koulutuksen ja osaamisen kysymyksistä? Älkää nyt hyvä tavaton viittikö.

On totta, että koulutuksen säästöt ja leikkaukset olivat vaalikauden 2015-2019 typerimpiä. Itse en sellaista kokonaisuutta olisi hyväksynyt, mutta silloiset neuvottelijamme ne hyväksyivät ja niiden kanssa edettiin ja oli pakko elää. Mutta totta kai nyt kun tilanne antaa mahdollisuuksia korjata ja panostaa lisää koulutukseen ja sivistykseen niin se myös pitäisi tehdä. Siksi esimerkiksi pidin ykkösasiana, että johdollani valmistellussa Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa kärjeksi otettiin merkittävät ja pysyvät lisäpanostukset koulutukseen. Oikeanlaisilla valinnoilla muuten se oli mahdollista tehdä jopa Marinin vasemmistohallitusta pienemmällä lisävelanotolla ja myös panostukset suurempina ja vieläpä pysyvinä niin ammatillisen koulutukseen, korkeakouluihin ja kuin varhaiskasvatukseen ja peruskouluunkin. En itse suostunut älämölökuoronkaan edessä olemaan hiljaa, että Marinin hallituksen esitykselle on olemassa parempi ja vastuullisempikin vaihtoehto myös koulutuksen osalta.

Toinen missä haluaisin pikaisesti tehtävän korjausliikettä on erityisopetus. Nyt homma ei kouluissa toimi. Pitäisi myötää, että erilaisten oppijoiden näin laaja integraatio samoihin usein ylisuuriin luokkiin ei toimi. Itse haluaisin korjata erityisopetuksen kokonaisuutta niin, tarvittaessa jokaisella lapsella olisi myös oikeus pienryhmäopetukseen erityisopetuksessa. Samalla lisäisin resursseja ja niiden määrittelyä luokkiin joissa on erityisentuen oppilaita. Ja muuttaisin myös opettajien kohtuuttoman suureksi mennyttä paperitöiden määrää. Voisi kerran katsoa norminpurkujen hengessä, että mitkä paperit ja lomakkeet ovat tärkeitä ja oleellisia ja kuinka usein tehtyinä ja sitten antaa enemmän aikaa itse opetukselle ja opettamiselle. Minusta erityisopetuksessakin olisi tarpeen nostaa käsi ylös.

Myös muuten korkeakoulujen suoravalinnoissa on tapahtumassa hurjan iso virhe. Olen ollut itse kannattamassa, että pääsykokeista, kalliista valmennuskursseista ja monista turhista välivuosista pitäisi päästä eroon ja lukion merkitystä jatko-opintoihin pääsemisessä korostaa. Edelleen olen sitä mieltä. Mutta en kyllä ymmärrä, että jokaiselle yliopiston alalle eniten suoria valintapisteitä antaa esimerkiksi pitkä matematiikka. Ja samaan aikaan kyseisen alan varsinaisilla oppiaineilla tai sitä tukevilla oppiaineilla ei ole mitään merkitystä. Tämä siis siksi, että eniten pisteitä saa niistä aineista joiden kursseja lukiossa on eniten. Matikka siis avaa tietä valtiotieteelliseen paremmin kuin yhteiskuntaoppi ja muuten kaikkiin muihinkin tiedekuntiin. Käsi ylös ja heti remonttia tekemään. Korjausliike tarvitaan ennen kuin hulluus sekoittaa koko lukio-opetuksenkin. Nyt aloittavat lukiolaiset tekevät valintoja sen mukaan mistä saa pisteitä eikä sen mukaan mikä olisi jatko-opintojen kannalta järkevää tai yleissivistävää.

Yksi vanhempi esimerkki on vaikkapa nyt Carunan ja sähköyhtiöiden myynti ja siirtohinnat. Minusta sinne pitää etsiä korjausta ja kohtuullistamista siitä huolimatta, että päätös tehtiin Kokoomuksen ollessa hallituksessa. Mutta niin siellä oli myös demaritkin ja asiasta päätöksen teki omistajaohjauksesta silloin vastuunkantanut Vihreiden Pekka Haavisto. Vaikka älämölökuoro nytkin Twitterissä huutaa, että ”Heinonen hiljaa! Kokoomus oli mukana päättämässä tästä”, niin totean, että en ole hiljaa. Tarvitaan korjausta ja kohtuullistamista.

Minusta oli myös ihan järkevää perua myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus. Me muuten teimme sen kotikunnassani Lopella jo aiemmin. Ja järkevää oli myös poistaa aktiivimallin kohtuuttomaksi osoittautunut leikkuri. Muutenhan muuten sinnekin jäivät vasemmistoliiton ja demareidenkin valtakaudella työttömien velvoitteet ja velvoittavuus.

Mutta tulen siis jatkossakin nostamaan käden ylös kun virheen havaitsen. Ja odotan myös jatkossakin teiltäkin palautetta asioista ja myös silloin kun olemme tekemässä tai jo tehneet virheen. Lupaan kuunnella silloinkin ja olla valmis myös korjauksiin. Ei tässä maailmassa kukaan ole erehtymätön eikä yksikään puolue syytön tai puhdas menneisyyden taakoista, mutta toinen asia on se kuka virheet voi myötää ja uskaltaa niitä myös korjata.

Hieno vapaapäivä Flamingossa perheen ja kummityttö Elisan kanssa takana. Nyt jännittämään nuorten Leijonien matsia USA:ta vastaan! Tsemppiä leijonat!

 

Kommentit