Uudenmaan Soten erillisratkaisu ei voi läpäistä perustuslain seulaa – Myös HUS:n jatko kuntayhtymänä mahdoton aiempien perustuslakitulkintojen valossa

Blogi, perjantaina 03.01.2020

Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallitus on runnomassa Sote-uudistusta sellaisella innolla, että maamme perustuslaki ei siihen tule taipumaan. Perustuslain vaatimuksia ei täytä millään arvioinnilla Uudenmaan viiden maakunnan malli. Uudellemaalle olisi siis syntymässä viisi täysin erikokoista ja kantokyvyltäänkin ontuvaa maakuntaa. Suurimpina ongelmina tietenkin yksin jäävä Helsinki ja hippiäiseksi jäävä vain 100 000 asukkaan Itä-Uusimaa ja lähinnä naurettavaksi suunniteltu Vantaa-Kerava -maakunta.

Jos Helsinki jää mallissa yksin hoitamaan soteaan, itseasiassa lukuunottamatta erikoissairaanhoitoa, niin ongelmaksi nousee sen osalta rahoitus ja myös vajaaksi jäävä perus- ja erikoissairaanhoidon integraatio. Rahoituksen näkökulmasta jollain mallilla kuulemma tulisi eriyttää Helsingin rahat niin, että sote-menoja ei saisi kattaa kaupungin normaalilla kuntaverolla. Helsingin siis tulisi tulla toimeen tältä osin valtiolla tulevalla sote-rahoituksella. Kiinteistöt ja kaikki hallinto tulee siis jyvittää pormestarista ja muusta hallinnosta lähtien sotelle ja kaupungin muulle toiminnalle ja rahoitus tulee jakaa samassa suhteessa. Myös soten kiinteistöt tulee irrottaa Helsingin muusta kiinteistömassasta ja rahoittaa ne sote-rahoituksella. Myös hallinnon tulee tapahtua erillään Helsingin kaupungin omista kokouksista lautakunnista, kaupunginhallituksesta ja kaupunginvaltuustosta. Kaiken kaikkiaan utopistisen hullu hallinto- ja rahoitushimmeli mikä kaatuu omiin ongelmiinsa. Enkä usko, että perustuslakikaan tätä tulee kuittaamaan.

No sitten jo valmis aiempiin päätöksiin perustuva perustuslaillinen ongelma on jatkamaan suunniteltu HUS. HUS on suunniteltu jatkavan entisellään. Perustuslakivaliokunta on kuitenkin jo aiemmin todennut, että kuntayhtymämalli ei täytä tällaisessa perustuslain vaateita. Uudellamaalla tarvitaan siis oma hallinto erikoissairaanhoidolle ja se voi tapahtua vain ja ainoastaan suorien vaalien kautta. Viiden Uudenmaan maakunnan maakuntavaalien lisäksi tarvitaan siis vielä koko alueen erikoissairaanhoidon hallintovaalit. Ei tule onnistumaan eikä ole mitään järkeä.

Ja omat ongelmansa ovat sitten nämä kantokyvyltään riittämättömät alueet etunenässä Itä-Uusimaa mikä ajautuisi ensimmäisenä taloudellisiin ongelmiin maamme 22 maakunnasta. Ja myös hullu hallintohimmeli syntyisi Vantaa-Kerava -maakuntaan. Vantaa hoitaisi kaiken muu itse, mutta joutuisi sotessa kysymään Keravan kanssa yhteiseltä sote-hallinnolta mitä voidaan ja mitä pitää tehdä. Ja sitten vielä ne erikoissairaanhoidon kysymykset pitäisi ratkaista HUS:n erillispöydässä ja varmaan lopulta jollain erillislailla ja -hallinnolla.

Marinin hallituksen soten hallintohimmeliä arvioivat lopulta professorit Olli Mäenpää, Tuomas Ojanen ja emeritusprofessori Kaarlo Tuori. Ja uskoisin, että reilun vuoden päästä myös Juha Lavapuro. Sotku on nimittäin edelleen silloin levällään, kun Lavapuro palaa nyt alkaneelta vuoden mittaiselta työrupeamalta KHO:sta. Korkeimman hallinto-oikeuden pöydissä Lavapuro käsittelee vuoden mm. tietosuojaan, kansainväliseen suojeluun ja ympäristöön liittyviä asioita.

Mutta tämä perutuslain asiantuntijakolmikko on ottanut vuosien mittaan niin monet kerrat ja niin tiukkoja kantoja soteen ja Perustuslakivaliokunta on ne myös sen jälkeen kannoikseen ottanut, että on mahdoton nähdä, että perustuslakia poliittisesti venytettäisiin samojen professoreiden johdolla kuittaamaan Marinin hallituksen Uudenmaan erillisratkaisu.

Perustuslakia ei tule alistaa poliittiselle pelille eikä sitä tule tulkita Perustuslakivaliokunnankaan hallituksen värin mukaan vaan aina vain ja ainoastaan perustuslain hengessä edeten.

Uudenmaan esitelty sote-ratkaisu tulee siis kaatumaan jo aiempiin soten perustuslakipäätöksiin ja myös lukuisiin muihin ongelmiin. Esitys ei myöskään kohtele alueen eikä varsinkaan Suomen asukkaita yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti. Tampereelle, Turulle ja myös Oululle ja ehkä Jyväskylällekin tulee antaa vastaavat mahdollisuudet kuin Helsingille ja totta kai myös Espoolle ja Vantaalle. Ei näitä kaupunkeja voi kohdella eritavalla verrattuna vaikkapa vain siihen Helsinkiin.

Mahdoton tehtävä. Kaatuu itseensä. Ainoa mahdollisuus on palata lähtömonttuun eli yhteen 1,6 miljoonan asukkaan Uudenmaan sote-alueeseen ja siihen Marin joutuu vielä hallituksensa kanssa palaamaankin.

Jos ei sotea tällä tavalla maahan saada niin näyttää ettei talveakaan saada. Tänään taas ollut niin märkä ja sateinen päivä ja mittari monta astetta plussalla. Katsotaan nyt jos loppiaiseksi hieman pakkasta saisimme ja myös luntakin. Pitäisi jänismetsälle lähteä.

Niin ja tänään myös huolestuneena seurattu tapahtumia Lähi-Idässä. USA tappoi ilmaiskulla Irakissa vierailleen Iranin Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimanin. Nyt Iran on uhannut kostotoimilla ja CNN:n mukaan Yhdysvallat lähettää alueelle lisää joukkojaan. Useampi tuhat lisäsotilasta lähtee alueelle 82. maahanlaskudivisioonan nopean toiminnan joukoista.

Tilanne näyttää erittäin vakavalta ja räjähdysherkältä. Itse uskon, että Iran iskee ja kostaa. Ehkä se tapahtuu Irakissa missä on paljon USA:n sotilaita ja myös näin ”hyviä kohteita”. Myös Hormuzinsalmi saattaa olla kostotoimien kohteena?  Tällä tavalla Iran pysäyttäisi jopa viidenneksen maailma öljynkuljetuksista? Ja ehkä kovin skenaario voisi viedä alueen uuteen sotaan. Sitäkään ei voi kokonaan pois sulkea.

USA:n presidentti Donald Trumpille murhaisku oli tärkeä, mutta mitä konfliktin muuttuminen sodaksi tarkottaisi hänelle sitä ei kukaan tiedä.

 

Kommentit