Suomalaiset huolissaan tulevasta: Suomen tulevaisuus kehittyy kohti huonompaa

Blogi, lauantaina 04.01.2020

Usko tulevaan horjuu. Näin ajattelee yhä useampi suomalainen. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta, jonka mukaan lähes puolet suomalaisista odottaa kotimaakunnan (45 %) ja myös kotikunnan (44 %) muuttuvan huonompaan suuntaan. Hieman yli puolet arvioivat, että koko maamme tulevaisuus menee huonompaan suuntaan tulevaisuudessa.

Huomionarvoista on se, että suomalaisten enemmistö ei odota itseasiassa yhdenkään kysytyn alueellisen kokonaisuuden kehittyvän 20–30 vuoden tähtäimellä parempaan suuntaan. Vain joka neljäs suomalaisista luottaa siihen, että Suomi, oma maakunta ja asuinkunta kehittyvät myönteisesti. Tilanne on siis äärimmäisen huolestuttava ja tällainen henkinen mieliala on usein muuten säteilee kaikkeen ympärillään. Kun usko tulevaan horjuu niin varovaisuus leviää ja esimerkiksi rahaa ei käytetä aiempaan tapaan tai ei osteta uutta kotia tai ei uskalleta muuttaa työnperässä jne. Pessimistinen ilmapiiri levittäytyy nopeasti kaikkeen ympärillään. Tässä tärkeässä roolissa suuntaan jos toiseenkin on aina kulloinen maamme hallituskin. Pystyykö hallitus toimillaan vahvistamaan suomalaisten ja maamme yritysten luottamusta huomiseen vai lisääkö hallitus toimillaan epävarmuutta. Nyt näyttää siltä, että epävarmuus leviää monessa ja sitä vain vahvistaa tehtävät veronkorotukset, leikkaukset ja myös toimet jotka heikentävät yrittäjyyttä ja yritysten mahdollisuuksia palkata lisää työvoimaa.

Aamun twiitissään Seppo Kääriäinen pohtii samoja.

KAKS kertoo tutkimuksensa tuloksista, että ”miehillä on optimistisempi näkemys kaikkien alueellisten kokonaisuuksien kehityksestä kuin naisilla. Nuorimpien, 18–30-vuotiaiden keskuudessa, on keskimäärää enemmän epätietoisia, ei osata ottaa kantaa. Oman kotikunnan kehitykseen nuoret, 18–30-vuotiaat, kuitenkin suhtautuvat jonkin verran keskimäärää useammin myönteisesti (37 %).”

Jakolinjaa on myös sen mukaan mitä puoluetta vastaajat kannattavat. Hallituspuolueiden eli SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP kannattajat ovat vähemmän synkkiä kuin oppositiopuolueiden tukijat. ”Ääripäitä puoluekantaisessa tarkastelussa edustavat perussuomalaisten sekä kokoomuksen ja vihreiden kannattajat. Kokoomuksen ja vihreiden kannattajien mielenmaisema on jonkin verran keskimäärää vähemmän lohduton. Näiden puolueiden kannattajat asuvat keskimäärää useammin kaupungeissa, joiden kehitys arvioidaan muita alueita myönteisemmäksi. Perussuomalaisten tukijat ovat vakuuttuneimpia siitä, että kehitys on koko maailmassa ja myös kotimaassa kaikilta osin menossa turmiolliseen suuntaan.”

Mitä sinä ajattelet? Miltä tulevaisuutemme näyttää? Näyttääkö oma tulevaisuus maan tulevaisuutta myönteisemmältä? Vai onko tilanne juuri päin vastoin? Näetkö helpommin, että lasi on puoliksi tyhjä vai näetkö saman lasin mieluummin puoliksi täysinäisenä? Vai onko näkökanta muuttunut viime aikoina?

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimuksessa vastaajille esitettiin siis viisi alueellista kokonaisuutta ja kysyttiin, millaiseksi arvioi niiden kehityksen seuraavan 20–30 vuoden aikana. Joulukuun alussa tehdyn kyselyn reilu tuhat vastaajaa edustivat manner-Suomen 18–79 vuotta täyttänyttä väestöäTutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mielenkiintoinen tutkimus ja toivottavasti tänä vuonna tehtävä politiikka kaikilla tasoilla kunnista maakuntien kautta valtakunnan ja maailmankin tasolle lisäävät luottamusta huomiseen.

Kello 19.12. Äitini soitti ja kertoi Tumman nukkuneen ikiuneen. Viimeinen tätini, isäni sisko ja Poliisi-papan viimeinen tytär on on poissa. Sytytän Annikille kynttilän.

Pekkalassa jälleen. Hieman lunta maahan. Todellakin vain hieman. Huomenna jos kaikki menee hyvin lähden täältä jänisjahtiin. Pekka-enoni teki sen Pekkalasta viimeksi.

Kommentit