Olen tyytyväinen, että edes joku on Suomessa ahkerien työtä tekevien suomalaisten puolella

Blogi, keskiviikkona 25.09.2019

Hieman enemmänkin hämmentyneenä olen seurannut mm. Helsingin Sanomien hyökkäystä Kokoomusta kohtaan siinä, että olemme halunneet pitää esillä myös tavallisten ahkerien työtä tekevien suomalaisten asiaa. Hesarille tuntui olevan liikaa se, että joku asettuu puolustamaan myös opettajia, sairaanhoitajia, bussikuskeja, talonmiehiä ja muita työtä tekeviä suomalaisia. Eikö ahkeruus ole hyve eikä suinkaan pahe.

Ja eihän se ole työttömiltä tai vanhuksilta pois, jos joku on tässä maassa huolissaan myös siitä miten työssäkäyvät ja monet mm. lapsiperheet pärjäävät. Itseasiassa sehän on juurikin tae ja varmistus sille, että voimme hyvinvointiyhteiskuntana pitää entistä parempaa huolta heistä jotka apua ja tukea eniten tarvitsevat. Työssäkäyväthän kuitenkin maksavat isoimman osan veroistamme ja juuri verotuloillahan kustannetaan valtaosa hyvinvointiyhteiskuntamme palveluista varhaiskasvatuksesta koulutukseen ja terveydenhoidosta vanhustenhoitoon.

Me Kokoomuksessa haluamme, että tässä maassa saa pärjätä myös omalla ahkeruudella ja työtä tekemällä. Eikä sitä tarvitse yhtään hävetä – siitä saa olla mieluumminkin ylpeä. Sille hän joka nousee aamulla seitsemältä ja lähtee vaikkapa Alepan kassalle töihin ja kouluun kouluavustajan vaativaan ja tärkeään tehtävään hänelle pitää jäädä enemmän käteen kuin hänelle, joka ei aamulla nouse eikä varsinkaan omasta tahdostaan lähde töihin. Ahkeruudesta ja työntekemisestä tässä maassa pitää kiittää ja palkita ja sen tulee myös näkyä pankkitilillä.

Meidän pitää saada kaikki heidät töihin jotka työtä pystyvät tekemään. Työ ja tekijät pitää saada paremmin kohtaaman toisensa ja toisaalta työstä pitää saada joutenoloa parempi kiitos myös pankkitilille. Ahkeruudesta pitää palkita eikä rangaista niin kuin nyt Rinteen hallitus on ensi vuoden budjetissaan tekemässä. Rinne keskustalaisen valtiovarainministeri Mika Lintilän johdolla on nimittäin sallimassa sen, että ensi vuonna ihan tavallisen ahkeran suomalaisen työssäkäyvän perheen tulot putoavat noin 320 euroa veronkiristymisen myötä. Ahkeruudesta ja siitä, että nousee aamulla ja lähtee kaupankassalle tai nukkuu päivällä ja lähtee illalla vanhustenhoivakotiin yövuoroon ei enää palkittaisikaan palkanmuodossa aiempien vuosien tapaan vaan verotuksen kiristymisen myötä rangaistaisiin. On syntymässä jälleen uusi kannustinloukku ahkeruuden ja työnteon esteeksi.

Viime hallituskaudella keskustakin halusi vielä meidän kanssa huolehtia siitä, että työnteko oli aina kannattavampaa. Tätä varten pidimme joka vuosi valtionbudjetissa huolen siitä, että työnverotus ei kiristy. Työntekijöiden ja työnantajien tekemän ja myös SDP:n silloin tukeman Kiky:nkin vaikutukset haluttiin tuolloin vielä kompensoida joka vuosi valtiontoimesta. Nyt kun Kiky viime hallituskaudella päätetyn mukaisesti loppuu ja mm. lomarahat palaavat oikeutetusti ennalleen, niin Rinteen hallitus antaakin verotuksen leikata ison osan pois. Tilanne on huolestuttava myös siksi, että samaan aikaan Rinteen hallitus esittää lisäksi isoja korotuksia bensa- ja diesel-veroon ja myös suoria leikkauksia kotitalouksille. Vaikka yksinhuoltajaperheille aivan oikein hieman lisää ollaankin antamassa, niin viivan alle ei tavalliselle ahkeralle työtätekevälle perheelle jääkään muuta kuin miinus. Tämä tullee vaikuttamaan merkittävällä tavalla mm. perheiden ostovoimaan ja sen myötä kotimaan talouteen. Ihmisillä ei näin ollen enää ensi vuonna olekaan edes sitä käytettävänä kauppaan mitä tänä vuonna on ollut. Muutos aiempiin vuosiin on siis iso.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kuittasikin Hesarin kettuilun hyvin toteamalla (HS 24.9.2019), että ”Kokoomus on ylpeänä puolustamassa ahkeruutta ja suomalaisella työllä pärjäämistä.”

Tänään aloitimme työn myös uuden Valtion Liikuntaneuvoston toimesta. Itselläni jo neljäs nelivuotiskausi tässä pöydässä ja hienoa päästä vaikuttamaan jatkossakin siihen mitä maahamme liikuntarakentamisen saralla tehdään ja miten liikuntaa edistetään ja myös valtion toimesta rahoitetaan.

Päivällä myös antoisa työlounas mm. Loppijärven tilaan liittyen ja myös siihen mitä voisimme sen hyväksi jatkossakin tehdä. Ja iltapäivällä vielä eduskunnan keskustelujen jälkeen vedin ainakin toistaiseksi viimeisen Veikkauksen hallintoneuvoston kokouksen. Hallintoneuvoston puheenjohtajuus siirtyy nyt eduskuntavaalien tuloksen myötä eteenpäin ja SDP on halunnut tämän tehtävän itselleen. Tullen kuitenkin jatkamaan hallintoneuvostossa jatkossakin, mutta puheenjohtajuuden sijaan nyt sitten rivijäsenenä.

 

Kommentit