Rinteen hallitus yrittää hämätä desiileillä ja kertoimillaan

Blogi, torstaina 26.09.2019

Eilen kirjoitin blogissani siitä miten ensi vuonna Rinteen hallitus antaa tavallisten työssäkäyvien keskituloisten verotuksen kiristyä. SDP julkisti nopeasti tiedotuslehdessään jutun missä yritetään kääntää asiaa pois työnverotuksen kiristymisestä. SDP nostaa esille sinänsä tärkeät korotukset kansaneläkkeisiin ja työttömyyskorvauksiin ja laskee näillä niin, että useamman tulot kasvaisivat ensi vuonna. Demarit eivät haluakaan enää siis puhua heistä jotka yrittävät elää työllä ja palkallaan vaan nyt keskustelua yritetään kääntää erilaisiin etuuksiin. Näitä etuuksia nyt korotetaan. Sekin muuten tehdään isolta osin lisävelkaa ottamalla ja työssäkäyvien verotuloja käyttäen.

Kuva: VN

Fakta on kuitenkin siis se, että tavallisen työssäkäyvän keskituloisen perheen työnverotus kiristyy ensi vuonna noin 320 eurolla. Tästä ei pääse selittämällä mihinkään. Onneksi meillä on edelleen satojatuhansia sellaisia ihmisiä ja perheitä jotka tulevat toimeen työllään ja siitä ansaitsemallaan palkalla ja haluaisivat jatkossakin tulla. Tämä joukko ollaan nyt Rinteen ja Lintilän johdolla unohtamassa kokonaan.

Kyse ei siis ole mistään suurituloisista. Käteen jäävä osuus on ensi vuonna tätä vuotta pienempi jo 2 300 euron kuukausituloilla. Veronmaksajien mukaan Rinteen hallituksen ”veroratkaisut merkitsevät palkkaverotuksen selvää kiristymistä vuonna 2020. Keskituloisen esimerkiksi 3 452 euroa kuussa ansaitsevan palkansaajan veroprosentti on ensi vuonna nousemassa 0,4 prosenttiyksikköä 30,4 prosentista 30,8 prosenttiin. Verotuksen kiristyminen leikkaa nettopalkasta 160 euroa vuodessa.”

Näissä Veronmaksajain Keskusliiton laskelmissa on siis otettu huomioon Rinteen hallituksen budjettiriihen veroratkaisujen lisäksi sosiaalivakuutusmaksujen ennakoitujen muutosten vaikutukset veroihin.

Niin ja samaan aikaan siis paljon perheiden käyttämää kotitalousvähennystä leikataan ensi vuonna rajusti ja mm. bensan hintaa kiristetään vähintään 6,3 senttiä ja dieselin 6,9 senttiä litralta. Tämäkin iskee kovimmin heihin joiden on omaa autoa pakko käyttää esimerkiksi pitkien etäisyyksien johdosta työmatkoihin tai perheen harrastuksiin kulkemiseen.

Kello 21.47 ja kämpillä. Illalla esityksestäni kansalaisaloite diesel-verosta luopumiseksi jäi eduskunnassa pöydälle. Emme voineet hyväksyä sitä, että reilusti yli 100 000 allekirjoittajan kansalaisaloitteen käsittelyyn ei liikenneministeri Sanna Marin osallistunut lainkaan. Diesel on jo nyt samanhintaista kuin bensa ja enää ei tällaiselle käyttövoimaverolle ihan helppo ole perusteluja löytää. Muutoksia siis tarvitaan. Asian käsittely jatkuu ensi viikon keskiviikkona ja silloin salissa myös keskustelussa hallituksen esitys Kevytautojen lykkäämiseksi ja jopa kokonaan hautaamiseksi. Asia on tärkeä saada myös perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Eduskunnassa tänään vieraanani myös Janakkalan Turengin Lions Clubin väkeä. Monet yllätyksekseni ensimmäistä kertaa eduskunnassa ja aika menikin ihan siivillä. Täytyy sopia vaikka uusi aika keskustelulle ja ajatustenvaihdolle. Tuossa porukassa aivan valtavasti elämänkokemusta ja osaamista ja näkemystä monesta. Saatiin Malinin kanssa ihanat lahjat hyviä lähiruokaherkkuja Janakkalasta. Kiitos vielä täälläkin vierailusta ja ihanista lahjoista.

 

 

Kommentit