Nuoret vaativat Ilmastotekoja NYT! – Vihreät osoittivat mieltään Rinteen hallitusta ja Vihreää ilmastoministeri Krista Mikkosta vastaan?

Blogi, perjantaina 27.09.2019

Tänään nuoret osoittivat mieltä Eduskunnan edessä ja portailla Antti Rinteen (sd) hallituksen ilmastopolitiikalle. Nuoret ja nyt mukaan lähteneet monet aikuisetkin vaativat kunnianhimoisempia toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä. He olivat Rinteen ja SDP, Vihreiden, Vasemmistoliiton, Keskustan ja RKP:n toimii tyytymättömiä. Moni tunsi itsensä myös edellisen mielenosoituksen ja sen jälkeen olleiden eduskuntavaalien ja hallitusneuvotteluiden jälkeen petetyiksi.

Erikoiseksi mielenosoituksen tekikin se, että Rinteen hallituksen ilmastopolitiikasta vastaavat Vihreät olivat nuorten, muka rinnalla, vaatimassa tehokkaampia toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Kyllä, siis puolue, joka on nyt itse vastuussa maamme ilmastopolitiikasta ja puolue, jolla on myös erityinen ilmastoministerin salkku. Vihreät ovat siis nyt mukana Rinteen hallituksessa ja ympäristö- ja ilmastoministerinä on nimenomaan Vihreiden Krista Mikkonen.

Siis kyllä! Vihreät osoittamassa mieltä omaa ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaansa ja omaa ilmastoministeriä Krista Mikkosta vastaan? Tähän ei kyllä pysty mikään muu puolue, kuin Vihreät. Ja falskia se onkin. Heillä olisi kaikki valta ja keinot käytettävissä hallituksen ympäristön ja ilmastoasioiden vastuupuolueena, mutta teot ovat olleet lähinnä hallituksessakin kauniita sanoja ja kovia tavoitteita paperilla ja teot, niin onko niitä  edes?

Monet nuoret olivatkin jopa vihaisia tällaisesta ja katsoivat Vihreiden toimintaa vähintäänkin ihmeissään ja monet surullisina. Ymmärrän petetyksi tulleiden tunteen. Ja mukana olleista monet vielä nuoria ja todellakin huolissaan mitä on tapahtumassa. Olisi vähintäänkin reilua olla reiluja edes lapsia ja nuoria kohtaan jos muuten toimivat politiikassa omalla tyylillään.

Itse kävin myös nuoria jututtamassa. Erilaisia huolia heillä ja monen kanssa hyvät keskustelut. Itse olen tässäkin asiassa edustanut sellaista tolkun ja maalaisjärjen ääntä. Itse olen kannustanut hallitusta etsimään jatkuvien kieltojen ja veronkiristysten sijaan kannustimia siirtyä eri elämänaloilla kohti päästöttömyyttä. Rinteen hallituksen toimet tässä kuitenkin lähinnä keppiä porkkanan sijaan. Esimerkkinä olen sanonut sen, että esimerkiksi 95% vähemmän hiilidioksidipäästöjä tuottavan 100% jätteistä ja tähteistä tehdyn MyDieselin verotus kannattaisi kääntää niin, että se olisikin dieseltolpalla mustaa perinteistä halvempaa eikä kalliimpaa niin kuin nyt. No mitä tekee Rinteen hallitus. Purkaa parafiinisen dieselin veroedun ja se todennäköisesti tulee siirtämään kulutusta yhä enemmän fossiilisen mustan dieselin suuntaan. Siis juurikin väärään suuntaan. Olen myös esittänyt kotitalousvähennyksen korottamista kolminkertaiseksi silloin kun taloon tehdä öljystä lämmitystavan muutosta esimerkiksi maalämpöön tai ilmavesilämpöpumppuun. No mitä tekevät hallituksessa: Leikkaavat edelleen kotitalousvähennystä. Omakotitalojen energiaremontit vaikeutuvat entisestään. Ja tässä vain muutama esimerkki. Ilmastopolitiikkaa voisi tehdä myös kannustimin eikä ainakaan vääränlaisin rangaistuksin.

Vihreiden menosta toisena erikoisuutena voisi mainita tämän maahanmuuttopolitiikan. Vihreillä on ollutkin aikamoista kauniiden puheiden jälkeistä krapulaa nyt vallankahvassa. Totuus on paljastunut niin ilmasto- kuin ympäristöpolitiikasta ja eilen myös maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikastakin. Vihreäthän vaativat nimittäin vielä oppositiossa myös turvapaikkaa hakeneiden pakkopalautusten keskeyttämistä. Nyt hallitukseen ja jopa vastuuministeriksi noustuaan Vihreiden puheenjohtaja ja sisäministeri Maria Ohisalo sanoo ja toimii (IS 27.9.2019) toisin kuin edeltäjänsä Ville Niinistö ja Touko Aalto vaativat puheissaan. Ohisalon mukaan ”palautusprosessi on ylipäätään oleellinen osa turvapaikkaprosessia.” ja niinhän se onkin. Mutta oppositiossa velä Ville Niinistö ja Aaltohan vaativat juuri palautusten keskeyttämistä ja niin myös teki Vasemmistoliiton Li Anderssonkin, joka hänkin nyt tukee Rinteen hallituksen jatkamaa palautuspolitiikkaa. Hyvä niin. Itseasiassa Rinteen hallitusohjelmassa on Vihreät ja Vasemmistoliittokin sopineet, että palautuksia tehostetaan edelleen. Siis täysin päinvastoin kun Vihreät ja Vasemmisto vielä hetki sitten vaativat.

Näin siis toimivat pesunkestävät Vihreät populististit.

Tänään eduskunnassa meillä aamusta ensin puolustusvaliokunnan kokous missä esillä kotimainen puolustusteollisuus ja sen jälkeen Valtiovarainvaliokunnan lyhyt kokous. Nyt kohta junalle ja Riihimäen kautta kotiin Lopelle.

 

 

 

Kommentit