Estonian uppoamisesta 25 vuotta – ”Kokoonnutaan elokuvateatteriin ja sitten lippukentälle”

Blogi, lauantaina 28.09.2019

”Komppaniassa herätys! Valmistautukaa aamupala lähtöön. Tämän jälkeen kokoonnutaan elokuvateatteriin!”

Oli aamu 28. syyskuuta 1994. Olin aloittanut varusmiespalveluksen Helsingin Ilmatorjuntakomppaniassa. Tuo aamuherätys ei unohdu. Komppanian päällikkö kertoi yöllä uponneen matkustajalaivan Itämerellä. Tuuli oli jo Hyrylässä rauhoittunut, syyssää kuitenkin jatkui. Hetkeä myöhemmin seisoimme lippukentällä ja laskimme Siniristilipun puolitankoon – suruliputukseen.

Uutiset eivät silloin tulleet kännykkään reaaliaikaisina vaan niitä jouduimme odottamaan. Uutiset kertoivat surullisia ja järkyttäviä uutisia mereltä. Estonialla oli 989 ihmistä ja heistä peräti 852 sai surmansa. Valtaosa ruotsalaisia ja virolaisia. Suomalaisia kymmenen. Merestä pelastettiin 137 ihmistä, 94 matkustajaa ja 43 miehistön jäsentä.

Tuo aamu ja hetki ei unohdu. Pian sain siirron Helsinkiin Kaartin Pataljoonaan. Sieltä aamuisin osa kavereista lähti vartioimaan kontteja. Myös yövuorot oli jaettu. Konttien sisällä oli julkinen salaisuus.

Tänään sytytän kynttilän tämän äärimmäisen lähelle tulleen onnettomuuden uhrien muistolle. Nuorena risteilyt olivat meillekin tuttuja. Muistan seuraavan risteilyn onnettomuuden jälkeen myös ikuisesti. Ilmaisia laivamatkoja jaettiin, kun lähtijöitä ei ollut ja laivoilla oli pitkään normaalia hiljaisempaa.

Tuota aamua ja päivää en unohda emmekä saa unohtaa koskaan.

….

Tänään Lopella vietetään markkinakesän päättäjäisiä. Lopen Maalaismarkkinat torilla ja sääkin näyttää suosivan. Lupauduin tänään SPR:n Nälkäpäiväkerääjäksi torille. Nähdään siis aamusta markkinoilla.

Ja huomenna sitten tervetuloa kaikki Lopelle Poronpolulle! Upea luontopäivä ja ulkoilupäivä odottaa. Mutta nyt ensin lauantain pariin.

….

Tänään päivä aurinkoisempi kuin 25 vuotta sitten. Muistot kuitenkin synkkiä.

Päivään mahtui tänään ensin SPR:n Nälkäpäiväkeräys Maalaismarkkinoilla. Paljon väkeä liikkeellä ja mukava tunnelma. Sitten jatkoin Valtion Liikuntaneuvoston puolesta Maksimi Voimapunnerruksen SM-kisoihin. Lopen Voima ja Kunto Team järjesti hienot Suomenmestaruuskisat Loppisalissa Markku Savolaisen johdolla ja oli mukana päästä kisaa seuraamaan, mutta myös tapaamaan muutama lajin maailmanhuippukin. Keskusteluissa mm. urheilija-apurahat ja myös urheilun rahoitus laajemminkin.

Kello nyt 20.26 ja hetki sitten vasta kotiin. Valitettavasti en muiden työtehtävien takia ehtinyt mukaan Lahden Kokoomuksen 100-vuotisjuhliin. Kalenteri oli buukattu iltaan asti ja oli tyydyttävä vain lähettämään adressi lahtelaisille. Lahdessa tehty upeaa työtä yhteisen aatteemme eteen jo myös 100 vuotta ja parisenkymmentä vuotta olen tästä itsekin saanut tehdä hyvää yhteistyötä lahtelaisten kanssa. Onnea siis vielä täälläkin ja juodaan kahvit yhdessä kun jälleen näemme! Ihanaa juhlailtaa sinne Lahteen ja onnea paljon!

Huomenna aikainen herätys ja juontamaan Poronpolkua. Pakko laittaa pitkälleen.

 

Kommentit