Niinistön aloittama perinne sai jatkoa – Tasavallan presidentti Alexander Stubb kutsui puolustusvaliokunnan tapaamiseen

Blogi, tiistaina 19.03.2024

Muistan, kun aikalailla tarkkaan 12 vuotta sitten työnsä juuri aloittanut tasavallan presidentti Sauli Niinistö kutsui eduskunnan puolustusvaliokunnan tapaamiseen. Tapaaminen järjestettiin Mäntyniemessä ja tilaisuudesta lähdin pois erään toiseen puolueeseen kuuluneen entisen ministerin kanssa samalla taksilla. Hän kiitteli Niinistöä vuolaasti taksimme takapenkillä täysin uudenlaisesta tilaisuudesta. Kyseisellä henkilöllä oli poikkeuksellisen laaja kokemus yhteistoiminnasta presidentin kanssa ja hän nimenomaan peilasi tilannetta tuolloin aiemmin kokemaansa.

Tilaisuudesta syntyi perinne, joka jatkui koko Niinistön kaksitoistavuotisen valtakauden ja nousi esille myös tämän vuoden vaalikeskusteluissa. Tasavallan presidenttinä toimiessaan Niinistöllä oli tällä tavalla tapana hakea ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme linjalle tietynlaista epävirallista parlamentaarista katetta hieman vaaditunkin yli.

Niinistön johtajuuteen kuului koko hänen presidenttikautensa siis vahva parlamentaarinen ulottuvuus. Kaikilla presidentin toimilla on ollut parlamentaarinen kate ja Niinistön suora yhteydenpito eduskuntaan mm. puolustusvaliokuntaan ja ulkoasiainvaliokuntaan ja myös muihin yhteiskunnallisiin toimijoihin on ollut säännöllistä. Ja muistan itse olleeni kymmenien ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan presidenttitapaamisten lisäksi linnassa ainakin kerran myös ympäristövaliokunnankin kanssa. Niinistö siis todellakin halusi tätä yhteyttä pitää yllä ja ennen muuta vahvistaa.

Tänään oli upea huomata, että tämä niinistöläinen tapa sai jatkoa myös uuden tasavallan presidentti Alexander Stubbin kaudella. Puolustusvaliokunta sai tänään ensimmäisen kutsunsa Stubbin pöytään presidentinlinnaan. Keskustelut luottamuksellisia – luonnollisesti – mutta sen voin kertoa, että hyvä perinne siis jatkuu.

Hyvää Minna Canthin, tasa-arvon päivää!

Tänään tulee kuluneeksi 180 vuotta Minna Canthin syntymästä. Tasa-arvon eteen riittää vielä tehtävää. Liikaakin, mutta hyvä, että sitä tänä päivänä yhä enemmän tehdään.

Ilahtunut olin myös kotikuntani Lopen hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan kokoomusryhmästä. Ryhmä päätti esittää, että Lopella otetaan käyttöön uusi tasa-arvo ja yhdenvertaisuuspalkitseminen.

HyVaLa:ssa toimivat Tiia Hervala, Riitta Joutsi-Hänninen, Laura Vilkas ja Jani Ahola kertoivat tänään tekevänsä esityksen huomisessa lautakunnan kokouksessa. Ryhmämme kertoi, että ”Ajatus on, että Lopella palkittaisiin vuosittain henkilö, yhdistys tai muu taho, joka on omalla toiminnallaan edistänyt tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja sen toteutumista kunnassa”. Esityksen mukaan palkitseminen voisi tapahtua vuosittain tilanteesta ja palkittavasta riippuen eri tavalla ja myös eri paikoissa ja ”jos palkittava on yksittäinen henkilö tai yhdistys, niin palkinnon voisi ojentaa esimerkiksi kesätorien yhteydessä, mutta jos kohde on esimerkiksi jokin yritys tai esimerkiksi rakennetun ympäristön kohde, niin silloin tunnustuksen voisi ojentaa myös kyseisessä paikassa”.

Esityksen mukaan päätöksen palkittavasta tahosta tekisi Lopen kunnan hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta vuosittain. Palkittavia voisi perusteluin esittää kaikki loppilaiset.

Kokoomuksen hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan ryhmä halusi tehdä aloitteen tärkeäksi kokemastaan asiasta yhdessä ja nimenomaan tänään Minna Canthin päivänä. Kokoomuksen hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan ryhmään kuuluvat myös Essi Joutsi, Tuire Lehtimäki, Tiia Salonen ja Jyrki Tammilehto.

Minna Canthin ja tasa-arvon päivä on ollut Suomessa yleinen liputuspäivä vuodesta 2007 lähtien. Canth on ensimmäinen nainen, joka on saanut Suomessa oman liputuspäivän.

 

 

Kommentit