Tsekin massiivinen lähes miljoonan tykistöammuksen hanke etenee – Nammo Lapua sai EU:lta kymmenien miljoonien investointituet ammustuotannon kasvattamiseen

Blogi, maanantaina 18.03.2024

Ukraina arvioi tarvitsevansa tänä vuonna noin 2,5 miljoonaa ammusta.

Tämä on arjen tositilanne Ukrainassa. Maa on kärsinyt jo pidempään ammuspulasta ja sen on näkynyt maan puolustussodassa hyökkääjävaltio Venäjää vastaan. Ukraina on joutunut elämään – taita turvaamaan kansalaistensa elämää – säästöliekillä. Paha ammuspula on tarkoittanut sitä, että ukrainalaisjoukot eivät ole pystyneet haluamallaan tavalla vastaamaan Venäjän tykistötuleen. Venäjä onkin pystynyt talvikuukausina hyödyntämään tilanteen ja valtaamaan hieman alueita jälleen itselleen. Merkittävästä muutoksesta sodan tilanteessa ei ole voitu puhua, mutta muutos kuitenkin aiempaan on näkynyt.

Samaan aikaan EU on myöntänyt, että se ei pystynyt pitämään kiinni lupaamastaan miljoonan tykistöammuksen toimittamisesta Ukrainalle. Arki taisi olla tästä luvatusta kuta kuinkin vain noin puolet takarajaan maaliskuuhun mennessä. EU:n oma tuotanto on laahannut siis pahasti perässä ja vaikka virallisia EU:n tuotantolukuja ei olekaan julkistettu, niin arviot koko EU:n nykyisestä maksimikapasiteetistä ovat vaihdelleet noin 230 000 – 300 0000 ammuksen vuosituotannossa. Pikku hiljaa tilanne on tästä paranemassa, mutta liian hitaasti.

Tilanteen ratkaisemiseksi ja sanan pitämiseksi Tsekki kertoi alkuvuodesta, että sen kautta olisi löydettävissä Ukrainalle vajaa miljoona ammusta. Kokonaisuuden hankinta-arvoksi laskettiin helmikuulla noin 1,4 miljardia euroa ja tätä kolehtia lähdettiinkin Tsekin johdolla kokoon kasaamaan eri EU-mailta. Haasteen kokonaisuuteen nimittäin toi se, että EU ei päässyt itse ratkaisuun rahoituksen saamisesta unionin Ukraina-apua varten perustamalta rahastolta. Rahoitus tuli siis kerätä yksittäisiltä jäsenmailta erillisinä päätöksinä.

Viikonloppuna pääministerimme Petteri Orpo (kok) kertoi MTV3:n Uutisextrassa julki meidän päätöksen mukana olosta. Yhteensä 800 000 tykistöammuksen kokonaisuudeksi tarkentuneesta hankinnasta Suomi kustantaa nyt osansa 30 miljoonalla eurolla. Tsekin hankkeella pyritään siis kuromaan kasaan luvattua miljoonan raskaan tykistöammuksen kokonaisuutta, mitä EU ei ole omalta tuotannoltaan pystynyt toimittamaan luvatussa aikataulussa tänä kevääseen mennessä. EU:n omatuotanto on siis laahannut pahasti perässä ja vasta tämän vuoden aikana EU:n vuotuinen tykistöammusten tuotanto ollaan saamassa nostettua 1,4 miljoonaan ammukseen.

Tässä tuotannon kasvattamisessa myös meillä on merkittävä rooli. Päättyneellä viikolla Nammo Lapua ja sen tytäryhtiön Nammo Vihtavuori kertoivat saaneensa myönteisen päätöksen hakemukselleen EU:n ASAP-ohjelmasta. Act in Support of Ammunition Productionista Nammo Lapua ja Nammo Vihtavuori saavat EU:n investointitukea peräti 22,5 miljoonaa euroa 155 millimetrin kranaatinkuorien tuotantoon ja 16 miljoonaa ruuti- ja nitroselluloosan tuotantoon. Kokonaisuudessaan Nammon investoinnit nousevat tämän hankkeen osalta noin 120 miljoonaan euroon. Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan rahoituksen avulla varmistetaan, että Ukrainaa voidaan tukea pitkään ja lisäksi sen avulla investoidaan kriittiseen sotilaalliseen huoltovarmuuteen.

Puolustusministeri Antti Häkkänen totesikin ratkaisunsa jälkeen:

”Pitkäjänteinen vaikuttamistyö EU-pöydissä ja suorat yhteydet komissaareihin tuottivat tulosta. Saimme sen mitä lähdimme hakemaan. Rahoituspäätös on linjassa puolustusministeriön joulukuussa tekemän suunnitelman kanssa kotimaisen ampumatarviketuotannon kasvattamiseksi. Päätöksellä rahoitetaan investointeja, jotka ovat kriittisiä sotilaalliselle huoltovarmuudelle ja joilla mahdollistetaan Ukrainan pitkän aikavälin tuki.”

Tehtävää meillä riittää ja nyt ei olisi hyvä olla ainakaan myöhässä. Tässä ei nimittäin välttämättä enää päde vanha sanonta, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Myöhään voi olla pian liian myöhään.

Samaan aikaan nimittäin Venäjän on arvioitu kykenevän valmistamaan noin 2,5 miljoonaa tykistöammusta vuodessa ja sen hullut kumppanit tekevät vielä määrää massiivisesti lisää. Kysyä pitääkin, että…

Emmehän me nyt kai sentään Pohjois-Koreaa huonompia ole?

Ja kysyä pitää myös Saksan liittokansleri Olaf Scholzilta, että miksi hän istuu Taurus-risteilyohjustensa päällä? Ukraina tarvitsisi niitä tänään.

Kommentit