YK:n World Happiness Report – Maailman onnellisuusraportti on julkaistu vuosittain vuodesta 2012 lähtien. Suomi nappasi ykköspaikan maailman onnellisimpana maana tälläkin kertaa. Ykköspaikka on maallemme jo seitsemäs peräkkäin. YK:n jokavuotinen onnellisuusraportti julkaistiin tänään kevätpäivän tasauksena 20.3.2024.
World Happiness Report -tutkimuksessa vastaajia on pyydetty arvioimaan nykyistä elämäänsä asteikolla 0–10. Kyselyssä kymppi kuvasi parhainta mahdollista elämää ja nolla onnellisuuden toista päätä – pahinta mahdollista tilannetta. Vuotuiseen Onnellisuus -sijoitukseen vaikuttaa aina vastausten keskiarvo kuluneelta kolmelta vuodelta. Tämän lisäksi onnellisuusmittauksessa on tarkasteltu myös hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä kuten sosiaalista tukea, varallisuutta, terveyttä, vapautta, anteliaisuutta, mutta myös korruption vähäisyyttä. Yhteenlaskettu summa laittaa sitten kansat onnellisuusjärjestykseen.
Muutkin pohjoismaat pärjäsivät tälläkin kertaa vertailussa hyvin. Kaikki pohjoismaat mahtuivat kympin kärkeen itseasiassa niin, että Tanska, Islanti ja Ruotsi tulevat heti listauksessa meidän perässä ja Norjakin ihan kelvollisesti seitsemännellä sijalla. Eli pelkkä hiihtomenestys ei näytä onnellisuutta takaavan 🙂
YK:n Worls Happiness Report tuo vuosittain mieleen myös hyviä muistoja. Kun vuonna 2007 sain aloittaa kansanedustajana niin sain pian tutustua ja ystävystyä myös Tommy Tabermanniin. Istuimme monet kerrat alas ja sain Tommylta valtavan määrän hänen kirjojaan. Hyllystäni löytyy nyt aikalailla täydellinen tabermanni.
Tommy oli aika velikulta. Pilke aina silmäkulmassa. Lentokentällä hän kehotti aina viivyttelemään hieman portille menoa. Kuulutuksissa sai ilmaisen mainoksen. Ja narsismin huipuksi Tommy kuvasi tilannetta missä valvontakamerakin sai ihmisen hymyilemään. Ja olihan niitä.
Istuimme myös parlamenttiuramme alussa yhdessä sivistysvaliokunnassa ja perustimme sinne Tommyn ”oikean sivistysvaliokunnan”, mihin ”pääsi vain he jotka olivat lukeneet muutakin kuin Aku Ankkaa”. Mahtavia ja mukavia muistoja, joissa Tommy elää minun elämässäni aina. Pekkalassa muuten kasvaa tänään myös Tommyn Tammi. Isoksi ja hyvää satoa antava muistojen puu.
Mutta silloin maailman onnellisin kansa oli tanskalaiset. Olisiko ollut sitten ihan niitä ensimmäisiä mittauksia? No, joka tapauksessa me päätimme sitten mennä Tanskaan katsomaan, mitä meidän tulisi tehdä, että me olisimme maailman onnellisin kansa. Taisin onnistua Tommyn tutkimusmatkalla. Tänään sitä jälleen olemme, vaikkei Tommyn rakkauslomat maassamme toteutuneetkaan.
Mutta hyvin siis Tanskakin edelleen onnellisuudessa pärjää ja kärkiryppääseen pohjoismaiden kanssa väliin viidennelle ja kuudennelle sijalle mahtuvat Israel ja Alankomaat. Loput kärkikymmenikön sijat vievät piskuinen Luxemburg, Sveitsi ja Australia.
Mielenkiintoista YK:N onnellisuusraportin tuloksissa on sekin, että onnellisimpien maiden joukkoon ei mahdu yhtään maailman suurimmista maista. Kärkikymmenikköön mahtuivat yli 15 miljoonan asukkaan valtioista ainoastaan siis Alankomaat ja Australia. Ja seuraavaankaan kymppiin eli 20 onnellisimman maan joukkoon mahtuivat vain lisäksi Kanada ja Isossa-Britannia, joissa on yli 30 miljoonaa asukasta.
Yksi huomionarvoinen juttu oli myös nuorten antamat vastaukset. Niitä kannattaa näissä aina herkällä korvalla kuunnella ja suurennuslasilla meidän vanhempien lukea. Nuorten vastausten perusteella nimittäin länsimaista osan sijoitus laski. Esimerkiksi ensimmäistä kertaa onnellisuusraportin historiassa Yhdysvallat (sijoitus 23.) ja Saksa (24.) eivät mahtuneet kahdenkymmenen onnellisimman maan joukkoon.
Häntäpään onnellisuusraportissa tai pitäisikö näiden kohdalla puhua jostain muusta veivät Afganistan, Libanon, Lesotho ja Sierra Leone. Eniten onnellisuus laski viimeiseksi jääneessä Afganistanissa sekä Libanonissa ja Jordaniassa. Sen sijaan Serbiassa, Bulgariassa ja Latviassa onnellisuus on ollut kovimmassa kasvussa.
”Onnellinen on se ihminen,
joka osaa nauttia pienistä asioista,
arkipäiväisistä tapahtumista
auringonpaisteesta, linnuista langoilla,
aamiaisesta, päivällisestä, lounaasta,
aamun lehdestä postilaatikossa,
vastaantulevasta ystävästä –
Niin monet tavoittelevat elämän nautintoja
menemällä niiden ohitse.”
-Tommy Tabermann-
…
Ollaan ihmisiksi.