Mutta jo silloin oli myös meitä, jotka näimme Nord Stream 2 -hankkeen ulko- ja turvallisuuspoliittisena kysymyksenä emmekä vain ympäristöpoliittisena kysymyksenä

Blogi, keskiviikkona 12.10.2022

Nord Stream II on turvallisuuspoliittinen hanke koko EU:lle

Tällaisella otsikolla kirjoitin blogini 3.11.2016.  Jatkoin täällä blogissani tuolloin mm. näin ”Nord Stream II merkitys on jäänyt minusta Suomessa liian pienelle huomiolle. Maamme pääministeri Juha Sipilä  on todennut, että ”Nord Stream 2 on kaupallinen, ei poliittinen hanke.” Itse olen valitettavasti tällä hetkellä toista mieltä.”

Ja vielä myöhemmin samaisessa blogissani, että ”On vaikea ymmärtää, että Saksa ja Suomi siinä rinnalla on tukemassa hanketta joka vie EU:n energiaomavaraisuustavoitetta aivan väärään suuntaan” ja, että

Kuvituskuva kaasuputkesta Alaskasta

”Minun on mahdoton tässä tilanteessa hyväksyä hanketta. En halua tilannetta missä Venäjän ja Saksan yhteys kasvaisi ylimerkitseväksi. Muut linjat eli Ukrainan ja Jamal-Eurooppa-linjaston voisi Venäjä sulkea ja käyttää tilannetta myös Saksan kiristämiseen. Onko tämä ympäristö- ja energiapolitiikkaa? Kyllä on. Mutta tämä on myös valta- ja turvallisuuspolitiikkaa.”

Ja vieläpä päätin tuo kirjoitukseni pian kuusi vuotta sitten näin:

”On totta, että tällä viikolla olen kirjoittanut enemmänkin huolestani Venäjän suhteen. Valitettavasti tilanne on sellainen, että silmien olisi auettava Suomessakin. Tähän loppuun voisi hyvin toistaa entisen puolustusministeri Stefan Wallinin sanat ”Eikö tämä suomettuminen, tämä vapaaehtoinen rähmällään oleminen lopu ikinä.”

Meille silloin vähän naureskeltiin. Syytettiin jopa pelottelusta – russofobiastakin.

Esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä totesi samaan aikaan 2016 marraskuussa, että ”Suomelle tämä on ympäristökysymys”. Ja samaa toisteli myös keskustan Matti Vanhanen, joka puolueensa presidenttiehdokkaana 2017 joulukuussa alleviivasi, että ”maakaasuputkia tarkastellaan Suomessa lähinnä ympäristölupa-asiana, johon ei liity energiapoliittista intressiä”.

Listaa voi jatkaa. Matti Vanhasesta ja Juha Sipilästä tietenkin aivan omassa luokassa olleeseen Paavo Lipposeen. Lipponenhan ryhtyi jopa lobbariksi venäläisille ja kääri miljoonia hyysäämällä venäläisiä ja runnomalla heidän hankettaan läpi. Listalle voi lisätä myös Eero Heinäluoman (sd), presidentti Tarja Halosen (sd), Erkki Tuomiojan (sd), Esko Ahon (kesk), Mauri Pekkarinen (kesk), Paula Lehtomäki (kesk). Ja totta, että onhan listalla myös oman puolueeni edustajia Jyrki Kataisesta Alexander Stubbin, jotka puolustivat ainakin jossain vaiheessa Venäjän hanketta niin eduskuntakeskusteluissa kuin muissakin.

Mutta jo silloin oli myös meitä, jotka näimme Nord Stream-hankkeen turvallisuus- ja ulkopoliittisena kysymyksenä emmekä vain ympäristöpoliittisena kysymyksenä. Meitä syytettiin pelottelusta.

Kasakka ottaa, mikä on irti.

Nord Stream kaasuputkista olisi tietenkin pitänyt tehdä geopoliittinen turvallisuuspoliittinen arvio ja viedä prosessi – jos sen jälkeen ylipäätään olisi ollut enää edellytyksiä viedä – läpi yhdessä kaikkien Itämeren maiden kanssa.

Mutta nyt siis onneksi jo ääni pääasiassa toista.

….

Kello 19.21 ja kotona jälleen. Tänään tämä aamuisen avaukseni aihekin puhutti eduskunnassa. Hallitus on nyt tekemässä itselleen ihmeellistä karenssijärjestelmää, missä esimerkiksi pääministeri Marin Marin voisi vielä saada 12 kk pääministerin palkkaa oman pääministerikautensa jälkeen? Uskomattoman avokätinen järjestelmä ja näyttää, että Marinin hallitus tekee nyt itselleen samanlaisen maksuautomaatin, kuin aiemmin on sen avustajakunta jo käyttänyt. Tänään nimittäin esimerkiksi Marinin omasta avustajakunnasta kerrottiin vajaan vuoden töissä olleen Marinin erityisavustajan Niilo Toivosen loikkaavan konsultiksi. Työt alkavat uutisen mukaan maaliskuussa ja siihen asti avustaja nauttii täyttä palkkaa neljän kuukauden karenssiaikana. Mitä ihmettä? Mitä tietoa tai muuta häneltä katoaa neljän kuukauden karenssiaikana? No, ei mitään ja näyttää tämä ministereiden avustajien karenssijärjestelmä tällaisena olevan lähinnä palkallisen loman automaatti ennen uuden työn alkua. Uskomatonta.

No, tänään aiheesta keskustelimme ja esille nousi mm. se, että Ranskassa karenssi voidaan määrätä 36 kk, mutta palkkaa maksetaan vain 3kk. Eli näin sen pitäisi totta kai meilläkin olla eli riittävän pitkä kielto mennä töihin alalle missä ministeriön ja ministerin alaisista töistä voisi olla saatavissa kyseenalaista hyötyä tai etua uudelle työnantajalle tai sen asiakkaille. Toivon todella, että eduskunta vielä tätä pyöröoviautomaatti ja avokätistä lomaraha-automaattia korjaa.

Tässä hieman IS:n kuun alussa julkaistusta jutusta tietoa miten tämä raha-automaatti on Marinin hallituksen avustajille toiminut: Karenssiin on asetettu hallituskaudella 28 poliittista avustajaa. Karenssikorvauksista on aiheutunut valtiolle yhteensä 625 498 euron kustannus.

Eli oma esitykseni on, että esitystä muutetaan niin, että karenssi voi olla Ranskan tapaan 36 kuukautta ja korvaus enintään 3 kk palkka. Ja lisäksi pitää tehdä tiukka, tarkka ja läpinäkyvä lobbarirekisteri/ vaikuttajarekisteri kattamaan niin ministerit, heidän avustajansa ja esikuntansa, mutta myös kuntatasokin.

Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan.

 

 

 

 

Kommentit