”Venäjän sabotaasi-iskujen uhka suomalaista energiainfrastruktuuria kohtaan on kasvanut merkittävästi” – Suomen ryhdyttävä ottamaan venäläisomistuksia takaisin valtion haltuun

Blogi, tiistaina 11.10.2022

”Venäjän sabotaasi-iskujen uhka suomalaista energiainfrastruktuuria kohtaan on kasvanut merkittävästi.”

Näin kertoi Ilta-Sanomat 10.10.2022 toimittaja Marko Lempisen tekemässä artikkelissa. Uutiseen haastateltu pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö kenraalimajuri evp. Pekka Toveri totesi, että ”uhka on relevnatti” siihen, että iskuja voisi tapahtua merellä, mutta yhtä hyvin Suomen rajojen sisäpuolella.

Kuvakaappaus toimittaja Marko Lempisen IS:n uutisesta 10.10.2022: ”Tällaisia kohteita venäläiset ovat hankkineet Suomesta – Pekka Toverilta terävä arvio. Venäjän sabotaasi-iskujen uhka suomalaista energiainfrastruktuuria kohtaan on kasvanut merkittävästi. Näin arvioivat Ilta-Sanomien haastattelemat asiantuntijat ja poliitikot.”

Ja kylmäävä oli artikkelissa esitetty arvio siitä, että ”Suomessa asuvat tai majailevat venäläiset ”agentit” saattaisivat valmistella Nord Stream -kaasuputkiräjäytysten tapaisia energiaiskuja venäläisomisteisissa kiinteistöissään”.

Toverin mukaan ”Venäjä on vuosien varrella hankkinut Suomesta maa- ja kiinteistökohteita myös strategisessa mielessä – sellaisiakin, joita se voisi käyttää hyväkseen kriisitilanteessa”.

Nyt kysymys kuuluukin, että kuinka kauan aiomme odottaa?

Viattomien mm. lomailumielessä tehtyjen kiinteistökauppojen lisäksi venäläisten arvioidaan hankkineen kiinteistöjä Suomesta myös mm. pestäkseen rahaa, mutta myös ”saatuaan niihin liittyviä valtiollisia toimeksiantoja”. Toveri jatkaa, että ” Venäläiset ovat usein pyrkineet hankkimaan rakennuksia nimenomaan strategisesti tärkeiltä paikoilta. Niissä heillä on ollut myös vakoilu- ja tiedustelutoimintaa.”

Ilta-Sanomat listaa näitä hankkeita ja yhtenä kriittisenä kohteena nostaa esille Pirkkalasta Tampereen lentokentän läheisyydestä löytyvän venäläisomistuksessa oleva kiinteistö, joka sijaitsee suoraan lentokoneiden lähestymislinjalla. Uutisessa kerrotaan myös miten ”selkeäksi riskikohteeksi lasketaan Nesteen Porvoon-jalostamo, koska Putinin lähipiiriin kuuluvan Boris Rotenbergin mökki sijaitsee vain noin kilometrin päässä jalostamosta, sen suojavyöhykkeellä”.

Nostan vielä yhden lainauksen toimittaja Marko Lempisen jutusta: ”Suojelupoliisi varoitti hämäristä kiinteistökaupoista lausunnossaan eduskunnan hallintovaliokunnalle vuonna 2016. Lausunnossa todettiin, että venäläisten Suomessa tekemissä maakaupoissa ”havaitaan jatkuvasti toimenpiteitä, joilla valmistaudutaan kriisitilanteessa vaikuttamiseen. Supon arvion mukaan Suomessa oli ”nukkuvia venäläisiä agentteja”, jotka voisivat käyttää omistamiaan rakennuksia kriisitilanteessa eri tarkoituksiin – vaikkapa iskuihin energiakohteita vastaan.”

Tässä vielä linkki erinomaisen hyvään ja perusteelliseen Ilta-Sanomien juttuun: Tällaisia kohteita venäläiset ovat hankkineet Suomesta – Pekka Toverilta terävä arvio.

Olen itse näistä aiheista puhunut eduskunnassa – uskallan sanoa, että ensimmäisenä (2009) ja pisimpään – ja puhun edelleen sillä olen yhä enemmän huolissani. Nostin venäläisten maakaupat esille eduskunnan kyselytunnilla helmikuussa 2009. Esitin jo silloin strategisesti tärkeiden kohteiden maanmyynnin rajoittamista.

Tänään olen valmistellut hallitukselle aiheesta seuraavan – ties jo monennen kirjallisen kysymyksen ja esityksen. Nyt tämän sinisilmäisyyden ja hyväuskoisuuden pitää loppua. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tulee käynnistää toimet millä kaikki edes vähänkin kyseenalaiset venäläisomistukset mitätöidään ja palautetaan Suomen valtion omistukseen. Tämä kampaus tulee tehdä tarkasti ja

ylivarovaisuutta noudattaen. Mielellään enemmän kuin vähemmän.

Kysyä pitää jälleen ja uudelleen nyt Marinin hallitukselta, että miksi edelleen venäläisille annetaan tämäkin yksipuolinen etuoikeus, kun sama oikeus ei koske suomalaisia edes Suomelta aikanaan vallatuilla alueilla? Miksi edelleen kiinteistöjä voidaan myydä venäläisille, vaikka tiedetään niiden laaja-alaisista uhista? Miksi myytyjä kiinteistöjä erityisesti strategisesti tärkeillä paikoilla ei ole pakkolunastettu valtiolle, kun puhe ”tavallisista mökkiläisistä” jo uskalletaan tunnustaa yhdeksi valeeksi kaiken muun Putinin Venäjän valheiden osana? Ja kun vielä tiedetään miten venäläiset hyväksikäyttävät kiinteistöjä nyt viisumien ja muiden etuoikeuksien kalasteluun ja EU:n pakotteiden kiertämiseen, jakamalla kiinteistöjen omistuksia monille henkilöille useaan suuntaan.

Yksinkertaisesti tämän tulee nyt loppua ja jo venäläisomistuksessa olevat kiinteistöt pakko-ottaa valtion haltuun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit