Venäjän aggressiot vasta alkamassa? – Nato-jäsenyytemme lukko aukeamassa?

Blogi, torstaina 13.10.2022

Diktaattori Vladimir Putinin Venäjä kertoi viikonloppuna jälleen tehneensä muutoksia hyökkäyssotansa johdossa Ukrainaan. Venäjän joukkoja johtaa nyt siviilien näkökulmasta säälimättömäksi tunnettu kenraali Sergei Surovikin. 53-vuotias Surovikin on on johtanut joukkoja nyt Itä-Ukrainassa ja sitä ennen mm. Syyriassa, Tadžikistanissa ja Tšetšeniassa. Kaikissa miehen toimia on leimannut halu hyökätä siviilejä vastaan. Ja Putin on jopa miehen palkinnut hulluuksistaan Syyriassa 2017 ”Venäjän sankarin” arvonimellä. Syyriassa Surovikin vastuulla oli mm. sydämettömät ja järjettömät pommitukset Aleppossa.

Sergei Surovikin kädenjälki näkyy välittömästi Ukrainassa. Kun Putinin romahtanut armeija ei enää pärjää normaaleissa taisteluissa aiemmin valtaamillaan alueilla ja joukot pakenevat henkensä edestä häntä koipien välissä, niin Surovikin moukaroi ohjuksin siviilikohteita, raukkamaista.

Yksin maanantain aamun aikana Venäjä laukaisi Ukrainaan 75 ohjusta – nyt määrä lienee jo yli sadan. Näistä maanantain ohjuksista onneksi 41 onnistuttiin ampumaan alas, mutta loput tekivät siviilikohteissa tuhoja. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi säälimättämiä iskuja, että venäläiset ”yrittävät tuhota meidät ja pyyhkiä meidät maailmankartalta”. Nyt onkin tärkeää, että länsimaat eivät anna näin tapahtua. Nyt pitää kaikkien Euroopan maiden lisätä tukea Ukrainalle. Euroopan maiden Saksan ja Ranskan etujoukoissa pitää nyt ottaa mallia Yhdysvalloista ja olla kaikin mahdollisin keinoin tukemassa ja auttamassa Ukrainaa. Ranskan ja Saksan tuki on ollut luokattoman ja säälittävän välimaastossa.

Mutta myös meidän tulee jatkaa ja vahvistaa tukea. Reilun 100 miljoonan euron aiemmin yhdeksässä eri paketissa antamamme tuki Ukrainalle on kansainvälisessä vertailussa ihan ok, mutta ei riittävää. Vetoakin pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukseen, että tuplatkaa apumme Ukrainalle jo tällä viikolla. Surovikin julmuudet tulee pysäyttää.

Venäjän toimia alkaa näkyä nyt myös muualla. Nord Stream -kaasuputkien sabotaasit tästä ainakin toistaiseksi vakavimmat, mutta muitakin merkkejä on jo ilmassa. Suojelupoliisi kertoi tällä viikolla, että myös meillä Suomessa erilaiset dronelennot ovat lisääntyneet myös yhteiskunnan elintärkeiden kohteiden ympäristössä. Olen itse saanut myös yhteydenottoja mm. epäilyttävistä venäläisrekoista poikkeuksellisissa paikoissa. Nyt Suojelupoliisin tulisikin avata oma ”hätäkeskus” -yhteys mihin näitä tietoja voisi ilmoittaa ja mistä ne etenisivät välittömästi tarvittaessa toimiin tarttuville viranomaisille esimerkiksi poliisille tai armeijalle. Nyt eräskin yhteyttä ottanut kertoi yrittäneensä saada SuPo:on yhteyttä siinä onnistumatta. Hätäkeskuslinjan pitäisi nyt toimia.

Ja kannattaa myös varautua muuhunkin. Iskuja tullee varmasti tietoliikenneyhteyksiimme ja myös mahdollisesti jopa sähköverkkoihin ja muihin vastaaviin. Ja pahaa pelkään, että ei Venäjän aggressiot tule jäämään edes tähän vaan myös rajojamme tullaan vielä loukkaamaan.

Onneksemme Nato-jäsenyytemme on jo siinä asennossa, että emme ole enää koskaan yksin. Kaksi ratifiointia vielä täysjäsenyydestä puuttuu, mutta eilen Nato-kokouksen myötä Turkin lukko näyttäisi ainakin meidän osalta nyt aukeavan. Unkarin uskon sitten olevan helpompi pala ja näin voisimme olla artikla 5:n täysien turvatakuiden piirissä jo ennen vuodenvaihdetta.

Nyt eduskunnassa lounastauko. Aamulla jo kokouksia puolustusvaliokunnasta lähtien ja nyt sitten kohta työvaliokuntaa, ryhmäkokousta ja kyselytuntia. Illalla sitten vielä Antti Lindtmanin (sd.), Jussi Saramon (vas) ja Ville Tavion (ps) kanssa puhumaan taloudesta ja velkaantumisesta Ylen A-Talkiin ysin jälkeen.

Kello 23.18 ja Yleltä kämpille. Ilta siis tänään duunin jälkeen vielä A-Talkin keskustelussa Sakari Sirkkasen johdolla. Mukana kanssani taloudesta, verotuksesta ja velkaantumisesta olivat puhumassa ryhmäpuheenjohtajat Antti Lindtman (sd.), Ville Tavio (ps.) ja Jussi Saramo (vas.) Keskustelu löytyy muutaman viikon myös Yle Areenasta tämän linkin takaa.

Kommentit