Nord Stream II on turvallisuuspoliittinen hanke koko EU:lle

Blogi, torstaina 03.11.2016

Nord Stream II merkitys on jäänyt minusta Suomessa liian pienelle huomiolle. Maamme pääministeri Juha Sipilä  on todennut, että ”Nord Stream 2 on kaupallinen, ei poliittinen hanke.” Itse olen valitettavasti tällä hetkellä toista mieltä.

Tilanne Itämerellä ja koko Euroopassa on muuttunut viime vuosina merkittävästi. Venäjä ei ole enää se sama Venäjä minä sitä laajasti pidettiin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Aivan viime vuosien toimet ovat olleet sellaisia, että oma kantani myös kaasuputken kohdalla on muuttunut. Hanke tulee lisäämään merkittävästi Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta. Eikä siinä vielä mitään. Mutta Nord Stream kakkonen tulee ohjaamaan kaasun Eurooppaan mm. ohi Ukrainan ja muutaman muunkin Itä-Euroopan maan. Venäjä on käyttänyt ennenkin energiaa poliittisen painostuksen välineenä ja valitettavasti en epäile sitä miksi se ei käyttäisi sitä nyt jännittyneemmässäkin tilanteessa ja muutenkin tulevaisuudessa. Kaasuputkeen liittyy aivan ilmeisiä geopoliittisia näkökulmia.

Erikoiseksi hankkeen tekee myös se, että ykkönen eli Nord Stream 1 edelleen vajaakäytöllä. Lisäkapasiteetille ei siis ole kiireistä tarvetta ja jos lainkaan. Hankehan on juridisesti Saksan ja Venäjän ja mukana olevien yhtiöiden hanke ja onkin surullista jos EU:n suurvalta Saksa ei näe tässä muiden EU-maiden huolta. Ainakin meidän pääministeri on asettunut Saksan tueksi asiassa, mutta Baltianmaissa ja Ruotsissakin tilanne nähdään aivan toisin. Ruotsi esimerkiksi vastustaa hanketta niin turvallisuuspoliittisista kuin ympäristöpoliittisista syistä. Merkittävää on huomata mm. se, että Suomi on tukemassa hanketta jota vastusttaa 528 europarlamentaarikkoa.

On vaikea ymmärtää, että Saksa ja Suomi siinä rinnalla on tukemassa hanketta joka vie EU:n energiaomavaraisuustavoitetta aivan väärään suuntaan. EU-maathan ovat jo pitkään pyrkineet eroon Venäjän energiariippuvuudesta. Nord Stream 2 veisi kehitystä kyllä aivan väärään suuntaan. Yksinkertaisesti hanke on energiaunionin tavoitteiden vastainen.

Minun on mahdoton tässä tilanteessa hyväksyä hanketta. En halua tilannetta missä Venäjän ja Saksan yhteys kasvaisi ylimerkitseväksi. Muut linjat eli Ukrainan ja Jamal-Eurooppa-linjaston voisi Venäjä sulkea ja käyttää tilannetta myös Saksan kiristämiseen. Onko tämä ympäristö- ja energiapolitiikkaa? Kyllä on. Mutta tämä on myös valta- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Tässä tilanteessa en itse haluaisi, että EU:ssa toimitaan näin tai että yksi EU-maa, Saksa, toimii näin. Ja en halua, että Suomi on osaltaa tätä kehitystä Saksan rinnalla tukemassa. Tuntuu myös aivan hullulta, että esimerkiksi suomalainen maatalous tuskailee Venäjän vientipakotteiden ja -kieltojen takia, mutta samaan aikaan yksi EU maa on valmis vahvistamaan koko Euroopan energiariippuvuutta tästä samasta maasta.

On totta, että tällä viikolla olen kirjoittanut enemmänkin huolestani Venäjän suhteen. Valitettavasti tilanne on sellainen, että silmien olisi auettava Suomessakin. Tähän loppuun voisi hyvin toistaa entisen puolustusministeri Stefan Wallinin sanat ”Eikö tämä suomettuminen, tämä vapaaehtoinen rähmällään oleminen lopu ikinä.”

Kello 19.57 ja koti-iltaa. Tänään aamusta Hämeenlinnaan ja iltapäivällä vielä Hyvinkäälle ja Riihimäelle. Tällä viikolla ei eduskunnassa täysistuntoja ja valiokuntia Pohjoismaiden neuvoston kokousten takia ja tänään pystyi hoitamaan hieman enemmän maakunnan ja talousalueemme asioita. Antoisa ja mukava päivä ja hienoa huomata, että moni iso asia ottaa askelia oikeaan suuntaan.

Myös tuoreet gallupit olivat tänään mukavaa luettavaa. En itse paljon siitä yleensä vilkuile, mutta tänään aamusta uutisissa osui tuorein Ylen Gallup silmään ja mukava huomata, että tehty työ tuottaa tulosta. Olikin mukava heittää aamulla syntymäpäiväänsäkin tänään viettävälle puheenjohtajallemme Petteri Orpolle viesti, että Jatketaan! Mukana ollaan!

Huomennakin luvassa mukava päivä kun uusi Herajoen liittymä Helsinki-Tampere -moottoritielle avataan. Iso hanke minkä rahoitusjutuissa sain olla mukana aika syvälläkin ja lopulta liikenneministerinä toiminut Paula Risikko laittoi tuulemaan ja hankkeelle merkittävän valtiontuen. Lisäksi moottoritien ainoaan lisäramppia ja liittymää rahoittivat Valio ja Riihimäen kaupunki kukin noin 6-7 miljoonalla eurolla eli juuri sellainen hanke ja toteutusmalli mitä tänäpäivänä tällaisten pitäisikin olla. Huomenna aiheesta lisää.

 

Kommentit