Muistoissa Hannele Yrjö-Koskinen – ”Stories of Luck hyväntekeväisyysyhdistys perustettiin, että mahdollisimman monen nuoren naisen rintasyöpä löydettäisiin ajoissa”

Blogi, lauantaina 21.01.2023

Santamäen vanha kartano ja Wetterhoffin talo.

Siinä varmasti kaksi ystävämme Hannele Yrjö-Koskisen elämän paikkaa. Ja siksi jälkimmäinen sopi mitä parhaiten Hannele Yrjö-Koskisen muistokonsertin paikaksi. Hämeenlinnan Palokunnankadulla sijaitsevan Wetterhoffin talon Wanhan kutomon sali täyttyikin tänään ääriään myöten ja vähän ylikin, kun Stories of Hope -hyväntekeväisyysjärjestö järjesti konsertin. Konsertissa kuultiin upea – hyvin hannelemainen konsertti muusikko Aleksi Aromaan, pianotaiteilija Tuomas Nikkasen ja bassobaritoni Hannu Riihivaaran sekä häntä säestäneen Petja Ylärakkolan johdolla.

Täytyy sanoa, että konsertin lopussa Aleksi Aromaa kyllä sai aikaan sellaisen tunteiden vyöryn, että… Salissa oli jotenkin ainutlaatuinen tunnelma – kyyneliä, mutta myös lämpöä – Hannele oli vahvasti läsnä.

Vaikka sali oli tupaten täynnä, niin tuntui, että Hannele kyllä mukaan mahtui. Tai ehkäpä juuri siksi. Itse sain Hanneleen tutustua nuorena, kun hän tuli mukaan ensin kotikuntamme Lopen kuntapolitiikkaan ja pian myös eduskuntavaaliehdokkaaksemmekin. Se oli Iiro Viinasen eduskuntavaalikampanjoiden jälkeen ensimmäinen mihin sain nuorena aikuisena osallistua ja olihan ne kampanjat aikamoiset korkeakoulut tähän. Silloin myös ensi kertaa pääsin käymään Hannelen isoisoisän Hjalmar Gabriel (H.G.) Paloheimon perheelleen vuonna 1894 rakennuttamassa kartanossa. Hannele oli ostanut puolisonsa Matin kanssa sukukartanon omalle perheelleen 1993.

Hansun vaalitiimin kanssa kokoonnuimme kartanolla, mutta myös Riihimäen Kerhotalon Korsulla lukuisia kertoja. Kampanjan tekeminen oli silloin erilaista, kun ei ollut someja ja sun muita. Silloin istuimme Kesäjärven Erkin, Halisen Irmelin, Riihimaan Ramun, Kairikon Kustin, Järvisen Juhan ja Bitterin Rikun ja monien muiden kanssa tiimikokouksia aina ihan livenä. Muistan vielä miten nuorta sykähdytti Hannelen vaalikuvat, niissä hän oli perheen uuden koiran kanssa ja keräsi myös kartanon puutarhasta omenia ja myös hänen tapansa olla läsnä ja tehdä. Hannele ei tullut valituksi eduskuntaan, vaikka toisella yrittämällään hän oli muistaakseni ainoa ehdokkaamme joka pystyi edes kutakuinkin äänimääränsä pitämään. Kokoomuksen alho ei silloin uusille ovia avannut. Myöhemmin 2007 Hannele tuli mukaan vastavuoroisesti minun eduskuntavaalikampanjaani ja silloin eduskuntaan noustuani sain Hannelelta lahjaksi hänen kampanja-aikaisen Pentti Pullisen grafiikan Jäniksenpolun.

Hannele jätti myöhemmin myös kuntapolitiikan ja keskittyi perheeseensä ja elämäntyöhönsä Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnanjohtajana ja säätiön omistaman Wetterhoff Oy:n ­toimitusjohtaja. Uraansa Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnanjohtajana Hannele kuvasikin työuransa merkittävimmäksi. Vuonna 1905 kuolleen Fredrika Wetterhoffin testamentti­säätiö siis edistää käsi- ja taide­teollisuutta, muotoilua sekä ­niiden ammattitaitoa ja ­kulttuuria ja tätä työtä Hannele teki intohimoisesti – iloisena ja tehokkaan elämänsä loppuun asti. Hannele Yrjö-Koskinen sai työstään mm. hämäläisen kulttuuriperinnön ylläpitäjänä Hämeen Kauppakamarin

elämäntyöpalkinnon vuonna 2018.

Hannele oli syntynyt 22. tammikuuta 1963. Hannelen äiti, joka tänäänkin menettämänsä tyttärensä muistokonsertissa oli muiden lastensa ja lastenlastensa kanssa paikalla oli ruotsalainen ja isän työ oli kansainvälistä. Näin Hannelenkin syntymäpaikkana oli aikakirjoissa Belgia ja Bryssel. Hannelen isoisoisähän oli senaattori Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen (1830–1903), joka tunnettiin suomalaisaatteen merkkimiehenä.

Suvun tunnuslause Yrjö-Sakari Yrjö-Koskisen perintönä oli ja on  ”Vapaa valpas vilpitön” ja tämä kyllä toteutui täydellisesti Hannelen elämässä ja toiminnassa.

Huomenna sunnuntaina on siis Hannelen 60. syntymäpäivä. Niitä syntymäpäiviä ei Hannele ehtinyt kanssamme juhlimaan, mutta tänään me muistimme Hannelea ja hänen juhlapäivään muistokonsertilla. Upealla ja ainutlaatuisella konsertilla. Hannele siis kuoli vain 58-vuoden iässä koronavuonna 2021 aggressiiviseen ja nopeasti edenneeseen rintasyöpään. Hannele menehtyi kaikkien järkytykseksi vain kolmen viikon päästä diagnoosista 19. toukokuuta 2021 koronavuosien keskellä.

Hannelen tyttäret Laura ja Katri perustivat serkkunsa Johanna Rönkkön kanssa pian Hannelen kuoleman jälkeen Stories of Luck hyväntekeväisyysyhdistyksen Hannelen muistoksi, mutta ennen muuta siksi, että mahdollisimman monen nuoren naisen rintasyöpä löydettäisiin ajoissa, kun se on vielä parannettavissa Tästä Laura kertoi tänään elävän esimerkin serkkunsa Johanna kautta. Lisäksi kolmikko halusi myös konkreettisesti tukea ja auttaa rintasyöpään sairastuneita. Tulevaisuudessa heillä on tarkoitus säätiöittää yhdistys Hannelen nimiin ja tämän päiväisen muistokonsertin tuottokin meni kokonaisuudessaan yhdistykselle rintasyövän vastaiseen taisteluun. Lisää tärkeää työtä tekevästä yhdistyksestä löydätte täältä: Hyväntekeväisyysyhdistys Stories of Luck.

Laura, Katri ja Johanna totesivat aikanaan yhdistyksen perustamisen yhteydessä:

Haluamme, että tulevaisuudessa olisi enemmän onnellisesti päättyviä rintasyöpä tarinoita.

Lämmin kiitos kauniista ja upeasta konsertista. Se oli niin Hannelen näköinen. Ja kiitos Laura, Katri ja Johanna, että teette tätä työtä onnellisemmin päättyvien tarinoiden eteen.

Muistoissa tänäänkin ystävämme Hannele.

 

 

 

 

Kommentit