Mitäs jos 1000 euron tuen saisikin, jos vaihtaa vanhan autonsa 30% pienipäästöisempään? – Jos tehtäisiin aidosti vaikuttavaa liikennepolitiikkaa

Blogi, torstaina 21.01.2021

Suomalaista politiikkaa ja julkista keskustelua laajemminkin täyttää aina se yhden totuuden ajattelu. Kaikki puhuvat siitä ja kaiken se, kaikkien puheissa oleva, on sitten ratkaisemassakin. Esimerkkejä löytyy keskusteluista laidasta laitaan.

No, nyt sitten kaiken pelastajana näyttää olevan sähköautot.

Kyllä, ihan sama, mitä sen tekeminen maksaa ja millä se sähkö tehdään. Unohdetaan kaikki muu järkevä, kunhan sähköautoista puhutaan. Eilen 20.1.2021 Ilta-Sanomissa toimittaja Tommi Lempisen jutussa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) ehdotti sähköautojen hankkijoille valtion takaamaa pankkilainaa. Ministerin mukaan ”…valtio takaisi pankkien myöntämiä lainoja esimerkiksi sähköauton hankintaan, jolloin korkokulut madaltuisivat merkittävästi ja laina-ajat voisivat olla pidempiä, esimerkiksi 10 vuotta. Vastaavantyyppinen laina olisi käyttökelpoinen erilaisiin kansalaisten päästövähennystoimien rahoittamiseen.”

Sillälailla.

Tässä muuten käy niin, että joka kerta, kun tämän nykyhallituksen ministerit avaavat suunsa autoista ja liikenteestä, niin uusien autojen kauppa sakkaa vähintään 10 000 uudella autolla. Ministereiden holtittomat puheet aiheuttavat sellaisia markkinahäiriöitä, että maamme autokanta jatkaa vanhentumistaan. Viime vuonna uutisoitiinkin miten maamme autokanta vanhenee nyt ennätysvauhtia. Vuosittain pitäisi myydä noin 135 000 uutta autoa, jotta autokantamme nuorentuisi. Viime vuonna jäätiin reiluun 96 000 uuteen autoon ja nykyhallituksen ensimmäisenä vuotena 2019 myös 114 000 autoon. Tavoiterajaa rikottiin edellisen kerran vuonna 2008, kun uusia henkilöautoja rekisteröitiin 139 000 autoa. Sen jälkeen myynti on jäänyt aina kauaksi tavoitteesta. Autokantamme on siis jatkanut vanhemistaan.

Suomessa on tällä hetkellä noin 3,16 miljoonaa autoa. Näistä 2,7 miljoonaa on henkilöautoja ja 330 000 pakettiautoja, hieman alle 100 000 kuorma-autoja ja loput linja-autoja. Näistä 2,7 henkilöautosta täyssähköautoja on noin 10 000 ja ladattavia hybridiautoja reilu 45 000. Viime vuonna Marinin hallituksessa iloittiin, että ”tällä vauhdilla ylitämme tavoitteen 250 000 sähköautosta vuonna 2030”. Eli kymmenen vuodenkin päästä lähes 2,5 miljoonaa autoa kulkee edelleen muulla kuin sähköllä.

Totta, että tuo ladattavien hybridien määrä on kasvanut. Totta kai se kasvoi, kun autovero ladattavassa esimerkiksi Mercedes Benzin hybridissä on noin 1000-2000 euroa ja vastaavassa diesel-moottorilla varustetussa on 15 000e. Kannattaa siis ostaa ladattava hybridi, mutta kysymys kuuluukin, kuinka moni näistä autoista kulkee kuitenkin tienpäällä kuten perinteiset polttomoottoriautot? Aika monet. Ja oma lukunsa ovat sitten nämä erilaiset ei ladattavat hybridiautot. Paperilla luvut näyttävät kyllä hyvälle, mutta eipä kovin pitkälle se sähkömoottori näinä aikoina kuljeta. Totuus taitaa näiden autojen päästöistä olla paperia mustempaa?

Ja muuten aika hyvä kysymys on sekin, että kuinka montaa erilaista jakeluverkkoa tässä maassa voidaan ylläpitää? Riittääkö reilun 5 miljoonan ihmisen erittäin harvaan asutussa maassa kapasiteettiä jopa viidelle erilaiselle liikenteen polttoaineen jakeluverkolle? Epäilen. Ja fakta on sekin, että täyssähköautoja ei osteta Mikkosen valtiontakauksinkaan niin paljoa, että se juurikaan liikenteen päästöissä näkyisi eikä varsinkaan Jyväskylästä pohjoiseen. Ja ei muuten taida yksikään iso autovalmistaja olla kertonut keskittyvässä ainoastaan sähkömoottoreihin? Tesla on oma lukunsa, mutta ei muut?

No mitäs jos uudistettaisiin meidän autokantaa vähäpäästöisemmäksi?

Poistetaan se pahin tulppa eli autovero ja annetaan autokannan Ruotsin tapaan uusiutua. Uudet ja uudemmat autot ovat yleensä aina vähäpäästöisempiä kuin vanhat, jos autokokokin pysyy kutakuinkin samassa. Tuettaisiin sitten esimerkiksi 100% jätteistä ja tähteistä tehtävän MyDieselin käyttöä nykyisissä diesel-autoissa. Kun se olisi muutaman kymmenen senttiä nykyistä mustaa dieseliä halvempaa niin näkyisipä muuten nopeasti liikenteen päästöissä. Kotimainen diesel-innovaatio ”puhdistaisi” siis myös olemassa olevat dieselautot. Kokonaan jätteistä ja tähteistä tehty MyDiesel pudottaa tavallisen dieselauton päästöjä jopa 90%. MyDieselin ”elinkaaren aikaiset” päästöt ovat 90% pienemmät kuin perinteisen dieselin aiheuttamat päästöt. Teillämme liikkuu nyt yli 750 000 diesel-henkilöautoa ja liikenteenpäästöjen näkökulmasta näiden saaminen puhtaammiksi on monessa mielessä avainasemassa.

Mutta sitten ehkä uusi idea?

Mitäs jos tuettaisiinkin esimerkiksi 1000 eurolla jokaista sellaista autokauppaa, missä auton omistaja vaihtaa oman rekisterissä olevan autonsa 30% vähempi päästöiseen autoon? Tämä kannustaisi hankkimaan pienempi päästöisiä autoja ja myös vaikuttaisi ulkomailtakin tuotaviin autoihin. Tämä olisi aito kädenojennus myös ihan tavallisille suomalaisille autonkäyttäjille, joiden autot ovat niitä 10-25 000 euron arvoisi Toyotia, Skodia ja muita vastaavia. Kyllä ne Tesla-miehet ostavat sähköautonsa ilman jokaisen suomalaisen kukkarostakin otettavaa kannustinrahaa ja pankkitakausta.

Ja hyvä on muistaa sekin, että mm. Autoliiton mukaan suomalaisen auton arvo on keskimäärin 3700 euroa. Tämän ehdotus siis toimisi hyvin myös romutuspalkkiossa.

Liikenteen päästöt eivät siis laske nykymenolla. Eikä yhden totuuden politiikalla. Nyt pitäisikin kuunnella autoalan ammattilaisia. Kiinnitetään katse siihen mitä auton pakoputkesta tulee ja millä auto liikkuu. Tehtäisiin jälleen kerran teknologiariippumatonta lainsäädäntöä, mikä olisi aidosti liikenteen päästöjä laskevaa.

Illan A-Talkia sitten. Hyvää keskustelua Venäjästä ja myös Navalnysta. Ja myös aiheellisesti pääministeri Sanna Marinin twitter-ulkopolitiikoinnista. Palaan aiheeseen huomenna.

Antoisa päivä ja ratsaillekin ehdin. Upeat ja supervauhdikkaat laukat lumisessa Hunsalassa. Ja kiitos myös viesteistä ja kannanotoista liittyen aamuiseen avaukseeni autokantamme uudistamisesta.

 

 

 

 

 

 

Kommentit