Lasten ja nuorten harrastustoimintaa olisi syytä pitää käynnissä – Korona-rajoituksien oltava oikea-aikaisia ja oikeasuhtaisia

Blogi, keskiviikkona 20.01.2021

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä päätti eilen 19.1.2021 esittää aiempaa tiukempia suosituksia helmikuun 15 päivään asti. Pandemiaryhmä suosittaa toisen asteen opetuksessa siirtymistä etäopetukseen. Vain välttämätön lähiopetus tulisi ylläpitää, kuten abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautminen. Yläkouluissa suositellaan myös siirtymistä tarpeen vaatiessa vähintään hybridiopetukseen tai etäopetukseen. Myös yläkouluissa suositellaan otettavaksi käyttöön kasvomaskit.

Lisäksi Hämeen kunnille ja kaupungeille suositellaan, että jälleen, nyt juuri vain noin viikon aukiolon jälkeen, suljettaisiin yleiset harrastustilat myös siis lasten ja nuorten osalta. Myös ulkonatapahtuvaan toimintaan suositellaan alle 10 hengen ryhmiä ja huolellisia turvatoimia. Lisäksi Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suositteli vielä, että kaikki välttäisivät ylimääräisiä kontakteja oman talouden tai työn ulkopuolella.

Kovia suosituksia – onneksi vain suosituksia.

Nyt minun täytyykin kyllä todeta, että nyt vähän malttia. Taudin ilmaantuvuus on ollut meillä Kanta-Hämeessä laskussa viimeisen viikon ajan – alueellisesti ja kuntatasolla on informoitu myös nollapäivistä, toki myös alueellisia pieniä piikkejäkin. Esimerkiksi tämän viikon ”maanantain 18.1. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kaksi uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista toinen on Hämeenlinnan seudulta ja toinen Riihimäen”. Ja myös sunnuntaina kaksi ja lauantaina kuusi  tartuntaa jne. Määrä pysyneet kutakuinkin kuitenkin tällaisina.

Ja pitää muistaa myös se, että kuntakohtaiset erot ovat myös merkittäviä Kanta-Hämeenkin sisällä, kuten myös valtakunnallisestikin. Ymmärrän sen, että koko maan tasolla on tärkeää saada virusvariaatio kuriin. Sosiaali-ja terveysministeriöhän totesi nimenomaan huolensa juuri koronavirusvariantin merkittävästä uhasta kansanterveydelle. Mutta toimien pitää kyllä olla oikeasuhtaisia, oikea-aikaisia ja oikeille alueille kohdennettuja.

Itse pidän tärkeänä, että erityisesti lasten ja nuorten harrastustoiminta pidetään yllä mahdollisimman pitkään. Nyt tautitilanne ei Kanta-Hämeessä ole sellainen, että minusta näin rajuille rajoitustoimille olisi nyt perusteita. Onneksi nämä siis vain suosituksia ja ratkaisuja voidaan tehdä myös kunta- ja kaupunkikohtaisesti.

Esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin koronatilanne on edelleen kiihtymisvaiheessa ja parhaillaan hiukan epävakaa. Siitä huolimatta Pirkanmaalla lapset ja nuoret voivat osallistua jatkossakin ohjattuun harrastustoimintaan ja myös sisätiloissa. Pirkanmaalla siis vain lasten ja nuorten kilpailu- ja ottelutapahtumat kuntien sisäliikuntatiloissa on toistaiseksi kielletty, ellei ole kyse ole sarjalisenssi- tai ammattilaisurheilusta. Päijät-Hämeessä on myös päädytty perustellusti maakunnan sisälläkin erilaisiin suosituksiin ja rajoituksiin. Päijät-Hämeessä myös lasten ja nuorten sisätiloissa kokoontuva harrastustoiminta suositetaan keskeytettäväksi Lahdessa ja Hollolassa, mutta ei siis kaikissa maakunnan kunnissa. Järkevää ja perusteltua.

Kysymys kuuluukin, että miksi lapset ja nuoret voivat osallistua koulun liikuntatunneille vaikka 25 ryhmissä, mutta eivät seura- ja harrastustoimintaan edes alle 10 hengen ryhmissä?

Ja tämä kirjoitukseni ei siis tarkoita sitä, että koronatilannetta ei pitäisi ottaa vakavasti. Vaan oikeastaan päin vastoin. Mutta sellaiset suositukset ja rajoitukset, joita ei yleisesti koeta tarpeellisiksi ja oikeutetuiksi murentavat kuitenkin lopulta kaikkien sitoutumista tähän yhteiseen covid-19 -taisteluun. Jos nyt tolkun ihmisetkin alkavat kyseenalaistaa uusia koronarajoituksia erityisesti lasten ja nuorten harrastustoiminnan alasajon osalta niin se murentaa helpolla laajemminkin koronatoimien hyväksyntää. Sellaiseen ei nyt ole mitään varaa.

Toimitaan siis vastuullisesti tänään ja huomennakin. Huolehditaan käsien pesusta, turvaväleistä ja tapaamisista vastuullisesti. Tehdään myös lasten ja nuorten harrastustoiminta vastuullisesti. Pienissä ryhmissä, yhdessä ja vastuullisesti. Ja reagoidaan ja rajoitetaan, jos covid-19 -tilanne sitä vaatii.

….

Kello 16.24

Tänään kokouksia ja palavereja ja kaikki tietenkin etänä. Ja sitten yksi erinomaisen mukava ja antoisa tapaaminen lounaalla Riihimäellä. Jälleen saimme kokoomuksen listalle erinomaisen hyvän nuoren äidin. Todellisen tekijän! Paljastetaan myöhemmin.

Nyt vielä Hämeenlinnaan ja Piparkakkutalolla hieman askelmerkkejä kohti kevään kuntavaaleja.

 

 

Kommentit