Pääministeri Sanna Marin (sd.) lähetti 18.1.2021 mielenkiintoisen twiitin. Englanninkielisessä twiitissään maamme pääministeri vaati vapauttamaan venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyn viipymättä. Sisällöllisestihän viesti oli aivan oikein.

Kuvakaappaus pääministeri Sanna Marinin twitteristä
Pääministerin twiitti sai kuitenkin huolestuttavia piirteitä, kun Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi Ilta-Sanomissa 21.1.2021, että ”meillä (eli hänellä ja pääministerillä) ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua” twiitin lähettämisestä tai lähinnä sen viestistä ja sisällöstä. Niinistö siis viittasi Suomen perustuslakiin ja sen kirjaukseen, että nimenomaan…
”Tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa”.
Niinistö jatkoi, että hän ”pitää tietysti kiinni perustlaista, jossa siis selvästi ulkopolitiikka ja sen johtaminen yhteistoiminnassa säädetään”.
Tasavallan presidentti kommentoi asiaa siis erikseen sitä kysyttäessä politiikan toimittajien etätapaamisessa. Presidentiltä kysyttiin mm. oliko toimintalinjasta sovittu etukäteen niin, että pääministeri tuo ensimmäisenä Suomen kannan esiin. Tähän tasavallan presidentti joutui valitettavasti siis vastaamaan, että ”Meillä ei ollut minkäälaista etukäteiskeskustelua”.
Pääministeri siis toimi vähintään erikoisesti. Aiemmin esimerkiksi Ukrainan Krimin valtauksen aikaan, presidentti kertoi TP-Utvan eli Tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokoontuneen jopa viikonloppuna asian käsittelemistä ja toimintalinjasta päättämistä varten. Tämän jälkeen Suomi reagoi tapahtumaa Niinistön sanoin: ”Taisimme olla ensimmäisiä”. Presidentti jatkoi, että näin tämä yhteistoiminta normaalioloissa menee.
Mielenkiintoinen tilanne ja kysyä pitääkin, että rikkoiko pääministeri Sanna Marin toiminnallaan maamme perustuslakia?
Ulkopolitiikan konkari, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, Ilkka Kanerva aihetta myös eilen 21.1.2021 kommentoi IS:ssä ja totesi, että ”näin ei saa tapahtua toistamiseen”. Kanerva muistutti, että ”tällaisilla yksittäisillä ulostuloilla ei voi Suomen ulkopolitiikkaa hoitaa”. Illalla myöhemmin asiaa käsiteltiin myös Ylen TV1:n A-Talkissa Sakari Sirkkasen johdolla. A-Taökissa Kanerva asiaa kävi pitkällä kokemuksellaan läpi alleviivaten miten vakavasta ja periaatteellisesta asiasta on kyse ja miten jossain herkemmässä tilanteessa tällainen toimintapa voisi olla haitallinen maallemme.
Entinen oikeusministeri, kansanedustaja Antti Häkkänen myös otti eilen 21.1.2021 asiaan kantaa varsin hyvään kulmaan. Häkkänen totesi, että….
”Valtiojohto ei voi lähteä twitterkansan huutokilpailuun varsinkaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Varsinkaan Venäjään liittyen. Perustuslain toimivaltuudet ovat juuri näitä tilanteita varten: Presidentti johtaa. Huolellinen harkinta, yhteistyö, pää kylmänä.”
Toivottavasti eduskunnassa tapahtuma käydään keskusteluna läpi ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunta saisi pääministeri Sanna Marinilta myös perusteellisen selvityksen hänen ratkaisulleen. Kanervan sanoin, yksi kerta on lipsahdus ja se voi mennä vielä läpi, mutta kaksi kertaa on jo tapa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hoitanut Navalny-tapausta esimerkillisesti
Tällaiset tapahtumat vaativat maaltamme hyvää ja määrätietoista toimintaa. Jo aikanaan, kun myrkytyksen kohteeksi joutunut Aleksei Navalny haluttiin siirtää saamaan hoitoa Saksaan oli presidenttimme Sauli Niinistö tässä tärkeässä roolissa. Navlnyn esikunnasta kiiteltiin elokuussa: ”Syvä kiitos Niinistölle, että hän soitti Putinille”. Niinistö siis ehdotti soitossaan Venäjän presidentti Vladimir Putinille, että Navalnyi siirrettäisiin hoitoon Saksaan. Näin myös onneksi tapahtui.
Myös nyt Navlnyn palattua Venäjälle ja jouduttua siellä heti kiinniotetuksi on Niinistö toiminut tilanteessa aktiivisesti ja jonkinlaisena sillanrakentajana. Torstaina 21.1.2021 Niinistö kävi jälleen puhelinkeskustelun Putin kanssa Navalnyn vangitsemisesta ja myös tapahtumasarjan vaikutuksista. Jo aiemmin Niinistö oli ottanut kantaa Navalnyn vapauttamiseksi ja kertonut ”avanneensa linjan Putinille”. Tämä linja siis konkretisoitui puheluksi eilen. Aiemmin jo uutena vuotena presidentit olivat olleet puhelinyhteydessä. Tällaisten henkilökohtaisten ja toimien linjojen merkitys korostuu aina, mutta myös ennen muuta vaikeina hetkinä ja vaikeiden asioiden parissa. Näiden kahdenvälisten suhteiden toimivuutta ei saa vaarantaa millään tavalla.
Toivotaan, että tämä Suomen aktiivisuus ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön työ tuottaa tulosta. Niinistön sanoin, ”Navalnyn kiinni ottaminen pitää päättyä mahdollisimman äkkiä. Ei ole mitään laillista aihetta pitää häntä edes kiinniotettuna”.
Mutta kotimaassa toivottavasti tämä tapaus myös opettaa ja vahvistaa yhtä ulkopolitiikkamme toiminnan kulmakiveä: Yhteistoiminnassa.
….
Yhdysvaltain vallanvaihtumista myös seurattu tällä viikolla. Onneksi siellä valta lopulta vaihtui rauhallisesti ja täytyy kyllä todeta, että jotenkin oli mieltäkin rauhoittavaa kuunnella pitkästä aikaa vakaata ja harkitsevaa sanaa Yhdysvaltain presidentiltä.
On myös hyvä, että Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin johdolla maa nyt palaamassa myös yhteisiin pöytiin ja myös yhteisiin sopimuksiin. Ja minusta myös upeaa, että lasikatot murtuvat eri puolilla maailmaa. Ensimmäisenä naisena ja myös tummaihoisena Yhdysvaltain varapresidentiksi noussut Kamala Harris on upealla tavalla toiminut vaalien aikaan ja niiden jälkeen. Luottamusta herättäen ja rakentaen.
Vaalikampanjan aikana Kamala Harrisiltä kysytitin, että minkälaisia neuvoja hän haluaisi antaa muille naisille, nuorille ja vanhoille. Harris vastasi: ”Koskaan ei pidä kysyä muilta lupaa siihen, että ottaa johtoaseman”.
Hän jatkoi silloin, että ”Minulle on urani aikana sanottu monta kertaa, että ’sinun aikasi ei ole vielä, sinun vuorosi ei ole nyt’. Mutta minäpä sanon teille, että syön aamupalaksi sanan ’ei’, ja suosittelen teille samaa. Se on tukeva aamiainen.
Voimia kaikille – tytöille ja pojille, naisille ja miehille, nuorille ja vanhoille! Hyvää ruokahalua tukevalle aamiaiselle!