Miksi Trump ja Putin tapaisivat Suomessa? – Syy Tasavallan presidentti Sauli Niinistön hyvät suhteet niin Yhdysvaltoihin kuin Venäjäänkin

Blogi, keskiviikkona 27.06.2018

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän Presidentti Vladimir Putin tapaavat toisensa mahdollisesti jo heinäkuussa. Huippukokouksen paikaksi on kaavailtu Helsinkiä ja mahdollisesti jo tänään saamme vahvistuksen tapaamisesta.

Julkisuudessa on pohdittu sitä miksi suurvaltojen presidentit haluaisivat tavata toisensa juuri Suomessa. Todellinen syy lienee nimenomaan Tasavallan presidentti Sauli Niinistön hyvissä ja henkilökohtaisissa suhteissa molempiin maihin. Politicossa kansainvälisen politiikan tuntija Ian Bremmer totesikin, että ”The Finnish president is perfectly reasonable, with good relations with the Americans and the Russians.” Bremmer on poliittiseen tutkimukseen ja konsultointiin keskittyneen Eurasia Groupin johtaja ja erittäin perillä siitä mitä tapahtuu ja nimenomaan siitä miksi tapahtuu.

Politicon mukaan presidenttien tapaaminen voisi ajoittua jo heinäkuun puolen väliin. Donald Trump vierailee nimittäin Brysselin Nato-huippukokouksessa 11.–12. heinäkuuta ja Isossa-Britanniassa 13. heinäkuuta. Tämän jälkeen on kalenteriin varattu kolme päivää juuri tätä tapaamista silmälläpitäen.

Tapaamisen järjestäminen Helsingissä oli upea osoitus onnistuneesta ulkopolitiikastamme ja hyvistä suhteistamme maailman suurvaltoihin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on jo aiemmin tavannut niin Putinin kuin Trumpinkin, mutta myös Kiinan presidentti Xi Jinpingin. Ja onhan meillä kokemusta ja historiaakin näistä järjestelyistä aina vuoden 1975 Etyk-huippukokouksesta lähtien jolloin tapasivat silloiset suurvaltojen johtajat Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford ja Neuvostoliiton johtaja Leonid Brežnev Helsingissä ja vuonna 1990 heidän seuraajistaan Yhdysvaltain presidentti George Bush vanhempi ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov pitivät huippukokouksensa pääkaupungissamme.

Reuters kertoi, että Trumpin turvallisuusneuvonantajan John Bolton tapaa tänään Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja mahdollisesti myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Tämän tapaamiseen päätteeksi on kansainvälisen median mukaan tiedotustilaisuus, missä Helsingin ja Sauli Niinistön isännöinti sitten julkistetaan.

….

Aamulla tänään Ulkoasiainvaliokunnan ja Puolustusvaliokunnan yhteiskokous Suomi-Ruotsi -puolustusyhteistyöstä ja sen jälkeen Valtiovarainvaliokunnan kokous EU-asioiden parissa. Iltapäivällä sitten Sote-keskustelu pääministerin ilmoituksen pohjalta. Varmasti esillä myös maakuntahallinnon ja Soten aikataulu. Minusta hyvä, että nyt myös maakuntavaalit siirtyvät ensi vaalikauden puolelle. Jos tuleva hallitus haluaa muutoksia tehdä esimerkiksi valinnanvapauteen niin silloin myös on mahdollista pohtia uudelleen maakuntahallinnon perustamista ja vaaleja. Kulkevat siis rintarinnan ja toteutuvat vain yhdessä.

….

Kello 21.39 ja kämpillä. Tänään eduskunta hyväksyi lisätalousarvion ja siinä johtamani Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston esityksestä mm. 100 000 euroa Metsästäjäliitolle ympäristötöihin esimerkiksi kosteikkojen rakentamiseen. Samalla myös lisättiin Pidä Saaristo Siistinä ry:lle 500 000 euroa alushankintaa varten Saimaalle jätehuoltoon. Ne nyt päätökseen kuten myös muut lisätalousarvion esitykset. Niistä täällä jo useamman kerran olen kirjoittanutkin.

Tunti ja aikamoinen määrä äänestyksiä ja sitten parituntinen perusteellinen keskustelu soten ja maakuntauudistuksen aikataulumuutoksista. Eduskunnan enemmistö näki sote uudistuksen niin tarpeelliseksi, että aikataulun pieni muutos ei tarvetta poista ja toisaalta työ täytyy tehdä eduskunnassa nyt perusteellisesti ja niin, että se vie sen ajan mitä tarvitsee.

Illalla vielä keskustelu Irakin Kriha-koulutusoperaation jatkosta ja huomena vielä viimeiset äänestykset ja sitten kesätauolle. Hyvä tästä tulee.

Niin ja huomenna vasta tieto tuosta Trump Putin Summitista.

 

 

Kommentit