Maakuntavaalit siirtyvät vähintään pitkälle kevääseen – Eduskunnalle annettava työrauha tehdä lainsäädäntötyö huolella

Blogi, tiistaina 26.06.2018

Hallitus antoi kesän alussa vastineensa sote- ja maakuntauudistuksen perustuslakivaliokunnan lausuntoon. Lakipaketti vaatii runsaasti korjauksia ja täsmennyksiä ja tänään lopulta myös keskusta suostui myöntämään, että runnomalla ja pakottamalla ei tämä uudistus eduskunnasta ulos tule. Tarvitaan aikaa ja huolellista työtä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa soten käsittelyä vielä heinäkuun ensimmäisen viikon eli 6.7. asti ja palaa sitten asian pariin 20.8. Tuolloin on tarkoitus katsoa läpi myös mietintöjen tilanne.

Näin siis jo pitkään tiedossa ollut tosiasia lopulta myönnetty. Maakuntauudistus siirtyy vuodella eteenpäin ja samalla paine maakuntavaaleista helpottaa. Ne voidaan nyt hyvin pitää vasta syksyllä lokakuussa 2019 kun näyttää siltä, että vaaleja ei haluta niputtaa esittämälläni tavalla kansanvallan supersunnuntaiksi. Se olisi kaikista järkevintä, mutta poliittisten pisteiden laskeskelu näyttää estävän järkevimmän. Nyt lasketaan kuka voittaa jos vaalit silloin ja kuka jos ne on tällöin. Valitettavasti.

Päivän hyvä uutinen tulee kuitenkin työttömyystilastoista. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli vuoden 2018 toukokuussa 90 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysaste nousi nyt siis tavoitteeseemme eli 72,3 prosenttiin. Työttömiä oli 261 000, mikä oli 35 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Juhana Brotherus twiittasi aamulla miten ”työttömyysaste romahti toukokuussa 7.6%, viimeksi matalampi lukema toukokuussa nähty vuonna 2008 ennen finanssikriisiä (silloin oli 6.2%). Työllisyys toipuu ja työttömyys vähenee – hyvää kesää kaikille!”

Näihin toivotuksiin on helppo yhtyä Helsingin junasta. Kohti eduskuntaa siis taas.

Kello 21.51 ja tuore tieto kertoo, että USA ja Venäjä pohtivat Helsinkiä Trump-Putin -summitin paikaksi. Jo pelkkä tällainen harkinta on osoitus siitä, että tasavallan presidentti Sauli Niinistön johdolla maamme ulkopolitiikkaa on hoidettu hyvin ja suhteemme ovat kunnossa itään ja länteen. Ja toivottavasti tapaaminen toteutuu. Parempi edes jonkilainen dialogi kuin kahden miehen äänekkään monologit.

Mutta päivään mahtui toki paljon muutakin. Aamusta ensin Kokoomuksen talouden johtoryhmän kokous Petterin johdolla ja sitten hieman uusia kuvia Kokoomuksen käyttöön vielä ennen täysistuntoa. Täysistunnossa sitten esillä tänään mm. varhaiskasvatuslaki mitä odotettu ja tehty pitkään. Hämmentävää olikin, että tänään yllättäen SDP ilmoitti vastustavansa vaka-uudistusta. Tässäkin he siis peruisivat lopulta uudistuksen ja pitäytyisivät vanhassa. En ymmärrä.

Ja vielä illansuussa sitten eduskuntaryhmät käsittelivät soten aikataulua. Oli hyvä, että maakuntahallinnon aloitus nyt myös siirtyy vuodella, kun aiemmin jo valinnanvapautta jouduttiin siirtämään. Nyt tasapaino säilyy ja uudistuksen valmisteluun saadaan riittävä aika. Illalla myös sovittiin, että maakuntavaalit on aikaisintaan eduskuntavaalien jälkeen eurovaalien yhteydessä. On kuitenkin vielä täysin mahdollista, että vaalit valuvat kesäkuulle tai ehkä sinne syksyyn 2019:takin sillä lakien valmistumisesta täytyy olla vaaleihin aikaa vähintään kuusi kuukautta. Jos lait saadaan valmiiksi vasta joulukuussa niin vaalit voivat olla aikaisintaan kesäkuussa. Mutta nyt yritetään niin, että vaalit olisi toukokuussa eurovaalien yhteydessä.

Mutta niin keskusta kuin sinisetkin hyväksyivät meidän tapaan soten ja maakuntauudistuksen uuden aikataulun ja iso uudistus etenee. Ja ensi vaalikaudella sitä sitten varmasti vielä korjataan ja varmasti vielä senkin jälkeen.

Kommentit