Meneekö tunnin juna pysähtymättä Hämeenlinnan ja Riihimäen ohi? – Huolestuttavia viestejä raidehankkeista

Blogi, torstaina 16.05.2019

Huolestuttavia uutisia Säätytalolta tulee päivittäin lisää. Eilen kerrottiin miten verotukseen suunnitellaan kovia kiristyksiä eläkeläisiä myöten ja nyt myös raidehankkeiden tiedot luovat huolta huomisesta. Pääradasta puhuttaessa onkin kielet käännetty Helsinki-Tampere ”Tunnin juna” -asentoon. Tämän pystyimme päättyvällä kaudella jo blokkaamaan sillä uusi raide missä junat kulkisivat Helsingin ja Tampereen välin tunnissa tarkoittaisi sitä, että junat menisivät pysähtymättä Hämeenlinnan ja Riihimäen ohi. Nyt onkin ensiarvoisen tärkeää, että tällaiset suunnitelmat pystytään korjaamaan jo Säätytalovaiheessa. Nyt siis katse kääntyy tiukasti Säätytalolla neuvotteleviin Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekoseen ja Tarja Filatoviin. Hallitusohjelmassa pääradan tulee olla raidepuolen ykköshanke ja se tulee kirjata hallitusohjelmaan jo niin, että linjaus kulkee nykyistä raidekäytävää eli Hämeenlinnan ja Riihimäen asemien kautta. Kaikki muut tai muunlaiset kirjaukset olisivat myrkkyä Hämeelle ja sellaisia ei pidä sallia.

Hesari kertoi, että raidehankkeiden suunnitteluun olisi nyt varattu 200 miljoonaa euroa ja listalla olisi myös Itärata Porvoon ja Kouvolan kautta. Itse toivon, että tässä SDP:n Ville Skinnari pitäisi nyt Päijät-Hämeen ja Lahden puolta ja linjaus tehtäisiin oikorataa hyödyntäen eli Lahden kautta. Muut ratkaisut täällä taas olisivat myrkkyä Lahden seudulle.

Junalla taas tänään töihin. Näppärää ja helppoa. Tosin tänään töistä lähtiessä kävi se perinteinen, että kun itse olet minuutin myöhässä niin VR on yllättäen ajoissa. Siinä katselin loittonevaa junaa kuin nuori Loiri konsanaan. Onneksi ei niin kovissa tunnelmissa sentään.

Ja huolissani kuuntelin, kun Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi, että vain yhden raidehankkeen käynnistäminen alkavalla vaalikaudella ”on varmaan realismia”. Vasemmistoliitto nosti ykköshankkeeksi Anderssonin johdolla yllätys yllätys Turun tunnin junan. Pääradan siis vasemmistoliitto olisi siirtämässä tulevaisuuteen?

Seurataan siis tilannetta ja toivon, että kaikki Hämeestä nyt toimivat tässä täysillä Pääradan ja oikoradan yhteyksien puolesta. Näyttää nyt nimittäin siltä, että vasemmistopuolueiden puhuri on jättämässä Hämeen – Kanta- ja Päijät-Hämeen syrjään – siihen emme saa alistua.

Tänään eduskunnassa kävi vieraani ensin päivällä 25 nuorta Kiipulasta ja iltapäivällä vielä Jokioisten Paanan koulusta luokkaretkeläisiä. Mukavat porukat ja hyviä kysymyksiä. Tämän työn kivoja puolia aina ollaan sitten oppositiossa tai hallituksessa.

Kommentit