Kokoomus hienoon nosteeseen tuoreessa gallupissa – Rinteen hallituksen perusta murenee rajulla tavalla jo ennen syntyään

Blogi, perjantaina 17.05.2019

Iltalehden tuore gallup on karua luettavaa Antti Rinteen hallitusta neuvotteleville SDP:n, Keskustan ja Vihreiden kansanedustajille. Kaikki kolme neuvotteluiden isompaa puoluetta menettää rajussa syöksyssä kannatustaan ja näyttää siltä, että nyt tehtävä hallituspohja ja -ohjelma miellyttää vain Vasemmistoliiton kenttään. Säätytalolla hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista nimittäin ainoastaan vasemmistoliiton ja Vaasan sairaalan päivystystä odottavan RKP:n kannatus on vahvistunut vaaleista.

Maaliskuulta SDP:n kannatus on jo vajonnut peräti 4,9 prosenttiyksikköä alaspäin ja vaalien suurimmaksi sinnitellyt puolue on pudonnut nyt niin kärkeen nousseen Perussuomalaisten kuin meidän Kokoomuksenkin taakse. SDP kannatus on pudonnut nyt siis jo 16,4 prosenttiin lobbarikohun ja vaalilupausten vesittelyiden myötä. Onko koskaan pääministeripuolueen kannatus ollut tällaisilla luvuissa jo ennen hallituksen aloittamista?

Vielä karumpaa on Antti Kaikkosen johtamilla keskustalaisilla. Keskusta sai eduskuntavaaleissa itsenäisyyden ajan heikoimman tuloksen, 13,8 prosenttia, mutta nyt kevään aikana kannatus on pudonnut vielä 0,4 prosenttiyksikköä vaalituloksesta 13,4 prosenttiin. Edellisessä Iltalehden gallupissa kepun kannatus oli vielä 14,7 prosenttia eli sieltä syöksy jo ollut jyrkkä. Uusi keskustan pohjakannatus on nyt siis 13,4 ja näyttää siltä, että Rinteen hallitukseen väkisin änkeäminen tulee kutistamaan kepun tätä menoa pian alle 10% puolueeksi?

Toivottavasti keskustan kenttä nyt herää tähän ja pysäyttää tämän kehityksen. Itse olen tykännyt tehdä töitä keskustan kanssa ja toivon, että puoluetta ei nyt Kaikkosen ja Saarikon Audin penkkihaaveet tuhoa ihan lopullisesti. Kansa ei ole tyhmää ja tuntee itsensä vaalien jälkeen nyt todella petetyksi. Shellin parlamentissäkin moni totesi, että niin siinä siis taas kävi, että Kepu petti jälleen.

Vihreiden kannatus on myös laskenut huhtikuun gallupista peräti 1,2 prosenttiyksikköä 12,1 prosenttiin. Haaviston hype näyttää hiipuvan ja Ohisalolle pedattu puheenjohtajan paikka ei näytä Vihreiden äänestäjiä miellyttävän.

Tältä näyttää poliittinen kenttä nyt:

PS 19,2 (+5,8)
Kokoomus 17,9 (+0,9)
Sdp 16,4 (-3,2)
Keskusta 13,4 (-1,3)
Vihreät 12,1 (-1,2)
Vas 9,4 (+0,3)
RKP 4,7 (-0,2)
KD 3,5 (-0,6)
Muut 3,4 (+0,5)

Mielenkiintoista nähdä mitä alkukesä tuo ja pitääkö huhut paikkansa, että keskusta ei lopulta kuitenkaan Rinteen hallitukseen lähtisikään?

Kelll 22.00 ja jääkiekon erätauko. Iso-Britannia sinnitellyt 0-0 ensimmäisen erän, mutta eiköhän se tästä vielä aukea. Mutta nyt siis vain lyhyesti päivä pakettiin.

Keskusta ei vielä tänään kuitenkaan kävellyt ulos Säätytalolta. Keskustan neuvotteluissa paljon vartijana mm. julkisen talouden tasapainon, mutta myös verotuksen, työn ja yrittäjyyden näkökulmasta ja onneksi Sipilä tietää, että heillä vahva neuvotteluasema, sillä Rinteen haluamaan vihervasemmistolaista hallitusta ei maahan tule ilman keskustan tukea. Keskusta saa siis vielä paljon läpi Säätytalolla, kunhan vain vääntävät ja vaativat. Uskoisin, että yhden kerran neuvottelut joka tapauksessa keskeytyvät ja keskusta marssii ulos. Se varmasti vielä neuvotteluasemien vahvistamista, mutta sen jälkeen Rinne syökin Sipilän ja Kaikkosen kädestä kiltisti. Olisiko maanantaina tämä vaihe?

Sipilä jo tänään antoi tietoa siitä, että Rinteen johdolla ei homma etene suunnitellusti. Aikataulu ei ole pitämässä ja keskusta ei ole tietenkään valmis tinkimään kynnyskysymyksistään.

Juhana Vartiainen kirjoittikin mitä mm. Keskustan kynnyskysymys eli julkisen talouden tasapaino edellyttää Säätytalolta. ”Julkisen talouden tasapaino vuonna 2023 edellyttää kansanedustajan mukaan sen vahvistamista 1,6 miljardilla eurolla.” Vartiaisen jakaman VM:n taulukon mukaan mukaan julkinen talous on nykyisin vero- ja menosäännöin sekö työllisyysennusteiden jälkeen edelleen 2023 alijäämäinen 0,6% bruttokansantuotteesta. Vuonna 2023 BKT on 272 miljardia euroa eli tästä alijäämäksi tulee kaavalla 0,0006 x 272 mrd = 1,6 miljardia euroa. Toimia siis tarvitaan.

Vartiainen kirjoittaa blogissan, että ” on vaikea uskoa, että Säätytalolta löytyisi jokin muu puolue, joka vaatisi tätä (Keskustaa) suurempaa julkistalouden vahvistamista. Siksi keskustan kynnyskysymys on ainakin nyt Säätytalolla olevalla kokoonpanolla todennäköisesti parasta mitä vastuullisen julkistalouden ystävä voi odottaa.”

Tässä nyt kaikki tuki Keskustalle ja tiukkaa vääntövoimaa. Rinne taipuu aivan varmasti moneen muuhunkin kuin jo Keskustalle luvattuun 18 maakuntaan ja uuteen maakuntaveroon. Oikeastikin hyviä asioita keskusta voi nyt hyvin edellyttää demareilta hallitukseen lähtemisen ehdoksi.

Nyt peli jatkuu. Huomenna sitten EU-vaalikiertuetta ja myös Iittalaan katsomaan Lasinpuhalluksen MM-kisoja.

Västäräkki oli Pekkalan kottikärryt vallannut. Koivuklapit saavat siis odottaa.

Tagit: gallup,

Kommentit