”Taivas varjele mitä sieltä tulee” – Huhut kertovat, että keskustalaisten hermoja jo koetellaan

Blogi, keskiviikkona 15.05.2019

Säätytalolta kantautuu yllättävän paljon viestejä. Osa varmasti huhuja, mutta enemmän aitoja huolia. Näyttää siltä, että keskustalaisia ärsyttää Antti Rinteen toimet ja se, että neuvottelukumppaneina ei olekaan kansanedustajakollegat vaan lobbarifirmojen ja SAK:n edustajat.

Keskustalaisille kuuluu nimittäin kiitos siitä, että 2015 luovuttiin vanhanliiton tyylistä marsittaa omat etujärjestöt hallitusneuvotteluihin. Lobbareita ja ammattijärjestöjä ja etujärjestöjä totta kai kuultiin ja niin pitääkin kuulla, mutta kynä pidettiin heidän käsistä poissa. Nyt menneisyyden vangit täyttivät pöydät etujärjestöjen edustajilla ja jopa lobbarifirmojen edustajilla. Paluu vanhaan tapahtui Rinteen johdolla yhdessä yössä.

Ja uskomattominta oli se, että ainakin itse itseään korkeamman moraalin omaavien puolueena pitävät Vihreät ottivat vielä talvella paheksumansa lobbarit kynänvarteen. Edes kohun myötä eivät Vihreät nähneet omassa toiminnassaan mitään ongelmaa. Onneksi muut näkivät malkan ja Vihreiden lobbariedustukseen Säätytalolla puututtiin.

Keskustalaisia näyttää ärsyttävän myös se, että maakuntahallinnon hinnalla he nyt joutuvat nielemään yhtä sun toista. Jutut niin hurjia, että en niitä tänne tohdi kirjoittaa, mutta perinteisten arvojen edustajat ovat kuulemma korvat punavihreinä neuvottelupöydissä. Yksi kepulainen totesikin, että ”Taivas varjele, mitä sieltä tulee”, kun puheeksi tuli mm. vasemmistolaisten Dan Koivulaakson johtama työryhmä. Hurjia on Koivulaakson nettikirjoittelut ja saa nähdä millaista tekstiä hallitusohjelmaan tulee.

Huhu kertoo, että SDP on myös jyräämässä vihervasemmiston kanssa keskustan 10 kynnyskysymystä. Tunteet ovat niin pinnassa, että jo eilen konkariedustaja Matti Vanhanen tiuski istunnossa, että ”Keskusta kyllä pärjää ilman muiden tukea” tavoitteidensa kanssa. Näin toivomme ja meiltä kyllä tukea saa sille, että kokonaisveroastetta ei koroteta eikä yrittäjien verotustakaan eikä myöskään yrittäjävähennykseen kosketa jne. Isoja juttuja ja ne onneksi keskustan kynnyskysymysten listalla ja itse luotan, että niiden kanssa kepu ei petä.

Tässä vielä kaikki keskustan kynnyskysymykset, joista he eivät ole omien sanojensa mukaan valmiita demarien puristuksessa periksi antamaan:

1. Hyvän talous- ja työllisyyskehityksen jatkaminen siten, että sitoudutaan 75 %:n työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous (ml. kuntatalous) on tasapainossa vuonna 2023

2. Yrittäjien ja yritysten verotusta ei saa kiristää. Teollisuuden toimintaedellytyksiä ei saa heikentää.

3. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista tehdään monialaisia.

4. Toteutetaan perhepaketti, jonka osana perhevapaauudistus. Uudistuksen on oltava perheille parannus nykyiseen järjestelmään.

5. Vanhustenhoidon epäkohtiin puututaan muun muassa tiukemmalla lainsäädännöllä ja riittävillä resursseilla, eikä keskusta hyväksy valtionosuuksien leikkauksia, joilla vaarannetaan kuntien peruspalveluita kuten sivistystoimi, varhaiskasvatus ja vanhushoiva.

6. Keskusta edellyttää korotuksia pienimpiin eläkkeisiin ja parannuksia köyhimpien lapsiperheiden asemaan sekä sitä, että perusturvaindeksijäädytys on purettava hallituksen päätöksen mukaisesti.

7. Ammatillisen koulutuksen rahoitus ja saavutettavuus on turvattava, panostettava oppisopimuskoulutukseen ja säilytettävä alueellisesti kattava korkeakouluverkosto.

8. Maatalouden kannattavuutta on parannettava. Maa- ja metsätaloutta ei saa kuormittaa uusilla kustannuksilla.

9. Sitoudutaan keskustan johdolla tehtyyn kahdeksan puolueen ilmasto-ohjelmaan ja turvataan puunkäytön maltillinen lisääminen sekä kestävä metsien käyttö.

10. Kaikkien päätösten täytyy tukea alueiden elinvoimaa ja voimavaroja sekä tukea koko Suomen yhteyksiä ja hyvinvointia.

Katsotaan mitä siis tapahtuu. Näyttää siltä, että SAK:n ja SDP:n yhteinen vero-ohjelma aiheuttaa aikamoista närää niin julkisuudessa kuin Säätytalollakin.

….

Illalla tänään vielä ehdin katsomaan käsipallon ensimmäisen finaalin. Riihimäen Cocks otti avausvoiton Dickenistä kotiareenalla. Jos kaikki menee nyt suunnitelmien mukaan niin illan ottelu oli Cocksin historian viimeinen Urheilutalolla. Uusi kausi alansa uudessa Cocks Areenassa, mikä otetaan käyttöön elokuussa. Hieno areena tulossa Riihimäelle Jari Viidan ja Cocksin toimesta.

Nyt kotona ja huomenna sitten Helsinkiin. Muutama vierasryhmä tulossa eduskuntaan ja myös politiikan kevät pöydällä.

Kommentit