Marjatilalle ei löytynyt kuin yksi suomalainen töihin – Ukrainasta 25:lle kelpasi jopa 200 euron päiväpalkka

Blogi, perjantaina 28.08.2015

Minun herkku on marjat. Tänäkin kesänä olen syönyt varmaan useamman kymmenen litraa mansikoita, mustikoita ja vadelmia. Lajike on vain vaihtunut kesän edetessä ja minä olen naatiskellut. Nyt vedellään jo viimeisiä marjakojuilla ja pian sitten tämä herkkukausi kotimaisista marjoista tuoreina ohi. Tai no onneksi metsissä vielä riittää ja kotipuutarhassakin monenmoista. Vähän päälle Valion maustamatonta jogurttia niin avot.

11953187_10153602985546670_259313238111890805_nMutta miksi nyt herkuistani lähdin kirjoittelemaan. No siksi, että tällä viikolla tuli marjakojulla puheeksi marjakesä. Juttelin nuoren yrittäjän kanssa ja hän kertoi, että he saivat kesäksi vain yhden suomalaisen kerääjän. Ukrainasta saivat onneksi lisää 25 ja muutaman muistakin maista. Ja enemmällekin olisi ollut töitä. Palkka noin 9 euroa tunnissa ja urakalla keräsi parhaat 200€ päivässä. Ihmettelin, että ei suomalaisille kelvannut ja niin ihmetteli yrittäjäkin.

Ilman ulkomaalaisia poimijoita marjat olisivat jääneet siis keräämättä.

ABC-huoltoasemaketju siirtyy 100% suomalaiseen lihaan!

Toinen myönteisempi juttu tältä päivältä tulee ABC:ltä. Ruokala.net kertoi, että ABC-bensa-asemaketju on vaihtamassa kokonaan kotimaiseen lihaan tuotteissaan. Ja mikä merkittävintä muutoksen takana on se, että ketjun asiakkaat arvostavat kotimaista ruokaa ja ovat tätä vaatineet. Aiemmin ABC:hän on käyttänyt pääosin ulkomaista lihaa.

Nyt S-ryhmä on asettanut tavoitteekseen 100% lihan kotimaisuusasteen. Tavoite on tarkoitus saavuttaa jo joulukuun mennessä ja siksi se onkin kova juttu. Suuren bensa-asemaketjun raaka-ainemäärät ovat nimittäin valtavat. Vuositasolla ABC:n uusi asiakkaiden painostuksesta tekemä arvovalinta tarkoittaa noin 700 000 kiloa suomalaista nautaa ja suomalaista sikaa sekä 400 000 kiloa suomalaista broileria.

Artikkelin taustalla on Maaseudun Tulevaisuuden selvitys huoltoasemaruuan alkuperistä. Kyselyn mukaan keskitetysti raaka-aineita hankkivista myös Shell Helmisimpukka ja Teboil käyttävät pääosin kotimaista lihaa. Mitä se sitten lopulta tarkoittaa ei itseasiassa asiakkaalle koskaan selviä.  Neste Oil-, St1- ja SEO-ketjuissa huoltamojen yrittäjät päättävät hankinnoista itse ja ruuan kotimaisuusaste voi olla siis mitä tahansa 0-100%. Siksi onkin tärkeää aina kysyä ruuan alkuperä ja vaatia ja näin vaikuttaa.

Hyvää Suomesta -lipun alla tietää, että ”ruoka maistuu hyvältä, ja suomalaisen ruuan valitseminen on myös yhteiskunnallinen teko. Kotimaisuus varmistaa sen, että ruoka on puhdasta, turvallista ja että eettisyyden ja ekologisuuden kanssa ollaan tarkkoina. Valitsemalla kotimaisia elintarvikkeita luodaan työpaikkoja.”

Me käytämme Suomessa vuosittain ruokaan ja juomaan yhteensä noin 22 miljardia euroa. Noin joka kymmenes työikäinen suomalainen saa elantonsa suoraan tai välillisesti suomalaisesta ruuasta. Nämä ovat isoja lukuja ja eurot pysyvät Suomessa, kun valitsemme suomalaista ruokaa.

Itseasiassa Suomalaisen Työn Liiton mukaan maahamme voisi syntyä vuodessa jopa 15 000 työpaikkaa, jos meistä jokainen lisäisi kymmenellä eurolla kuukaudessa kotimaiseen ruokaan käyttämäänsä rahamäärää. Ruoka työllistää enemmän kuin toimialat Suomessa keskimäärin.

Tänään on ollut Häme-päivä. Työasioita ja kotimaakunnan asioita eteenpäin oikein uralla. Lisäksi pari kolumnia kirjoitettu ja muutama puhelinkokouskin. Mutta päivän kohokohta oli ehdottomasti loppilaisen hoivakodin Huvikummun perinteiset Elojuhlat. Kati ja Mikko Helander ovat järjestäneet vuosien ajan hienot elojuhlat asukkailleen ja heidän omaisille Lopen Sajaniemessä ja joka vuosi olen itsekin mukaan saanut kutsun. En edes muista kuinka monta kertaa loppukesää olemme yhdessä Huvikummussa juhlistaneet, mutta aina kivassa säässä ja ainakin hyvällä mielellä. Tänäänkin Okalinnut tanssittivat talonväkeä ja Majan Herrat tarjoilivat hyvää maalaisruokaa. Maukasta. Kiitokset siis huvikumpulaisille hauskasta juhlasta ja hyvästä seurasta. Ensi vuonna nähdään.

Nyt illalla Pekkalan Vanaja muuttuu rapuladoksi. Huomenna Venetsialaisia ja Rapujuhlia. Mutta sitä ennen toki päivään mahtuu paljon muutakin.

 

Kommentit