Kansliapäällikkövalinnoissa tulisi noudattaa suurta avoimuutta – Osaavan ja arvostetun kansliapäällikön vaihtoon oltava painavat perustellut syyt

Blogi, lauantaina 29.08.2015

Kuluvalla viikolla uutisiin nousi Puolustusministeri Jussi Niinistön halu vaihtaa viisi vuotta Puolustusministeriön kansliapäällikkönä toiminut Arto Räty toiseen henkilöön. Yle Uutisten mukaan ”Jussi Niinistö on vaihtamassa korkeimman virkamiehensä, kansliapäällikkö, kenraaliluutnantti Arto Rädyn, ensimmäisen kerran itsenäisen Suomen historiassa ei-kadettiupseeriin, resurssipoliittisen osaston päällikköön, insinööritaustaiseen Jukka Juustiin.” Niinistön päätös on hämmästyttänyt, jopa ärsyttänyt puolustushallinnon sisällä. Yle kertoi, että ”Puolustushallintoa lähellä olevien lähteiden mukaan Räty olisi kokemuksensa, sotilastaustansa ja kansainvälisten yhteyksiensä puolesta ollut ehdottomasti pätevin jatkamaan tehtävässä myös toisen kauden. Juustinkaan muodollista pätevyyttä ei kiistetä. Kriitikoiden mielestä nyt ollaan valitsemassa ”toiseksi paras ehdokas”.”

Tässä nykyisen puolustusministeri Jussi Niinistön kanssa vierailemassa Sakolla joku vuosi sitten. Niinistöllä on kädessään Beretta ARX-160 ja minulla Sakon valmistama, puolustusvoimilla nykyisin käytössä oleva RK62.  Kuva Puolustusvoimat.

Tässä nykyisen puolustusministeri Jussi Niinistön kanssa vierailemassa Sakolla joku vuosi sitten. Niinistöllä on kädessään Beretta ARX-160 ja minulla Sakon valmistama, puolustusvoimilla nykyisin käytössä oleva RK62.
Kuva Puolustusvoimat.

Kansliapäällikön valinta oli ensimmäisen kerran Valtioneuvoston kokouksessa päätettävänä viime torstaina. Jotain asian ongelmmallisuudesta kertoo se, että asia oli nykyhallituksen ensimmäinen mikä jouduttiin jättämään kokouksessa pöydälle lisä selvityksiä varten.

Itse olen saanut tehdä kansliapäällikkö Arto Rädyn kanssa töitä vuosien ajan. Viimeiset neljä vuotta puolustusvaliokunnassa ja ulkoasiainvaliokunnassa ovat vahvistaneet käsitystäni Rädystä maamme parhaana osaajana ja tekijänä omalla sektorillaan. Räty on nauttinut laajaa arvostusta työstään ja osaamisestaan laajasti yli puoluerajojen ja myös kansainvälisesti. Laajaa luottamusta yli puoluerajojen nauttivan istuvan kansliapäällikön vaihtaminen edellyttää vahvoja perusteluita.

Maamme hallitus tekee ensi viikolla todennäköisesti valinnan. Toivottavasti esittelyasiakirjat ja muut taustamateriaalit myös saatetaan julkisuuteen päätöksen jälkeen. Näin ainakin puolustuministeri Jussi Niinistön erityisavustaja lupasi.

Olen kuitenkin varma, että Puolustusministeriötä ja uudistuksia johdetaan hyvin on sitten johdossa Räty tai Juusti. Ja paras siis valittakoon ja sen jälkeen pulinat pois. Mutta pelkästään henkilökemioiden ja erimielisyyksien takia ei kansliapäällikköä koskaan pidä vaihtaa ja siksi poikkeuksellisen hyvin työnsä tehneen ja laajaa arvostusta nauttivan virkamiehen vaihto tulee tehdä avoimmalla mahdollisella tavalla. Ja lisäksi Puolustusvoimissa on käynnissä myös sodanajan jälkeiset suurimmat uudistukset ja materiaalihankinnat. Ja myös kansainvälinen yhteistyö on nyt tärkeämpää kuin ehkä koskaan rauhanaikana.

Kello 14.23.

Tänään vietetään myös Suomen luonnon päivää. Päivän tarkoituksena on korostaa kauniin luontomme monimuotoisuutta ja kannustaa meitä liikkeelle ja myös jakamaan luontokokemuksiaan. Suomen Luonnon päivän taustalla onkin ajatus ainutlaatuisen luontomme juhlistamisesta, sen terveyden ja hyvinvointia edistävän vaikutuksen oivaltamisesta sekä siitä saadun ilon vaalimisesta. Samalla luodaan myös uutta kansanperinnettä. Tavoitteena on saada elokuun 29. päivä pian myös viralliseksi liputuspäiväksi.

Minulle luonto on ollut aina todella suuressa merkityksessä. En edes uskalla laskea kuinka paljon olen puita istuttanut. Ihan siis metsääkin, mutta ennen muuta erikoispuita ja puiden erikoismuotoja. Täällä Pekkalassakin taitaa jo kaiken kaikkiaan kasva yli 50 erilaista puuta ja suomalaisten puiden erikoismuotoja. Ja syntyihän aikanaan valtuustoaloitteestani myös Lopelle Isokorkeen Arboretum ja myös Lopen Uupuneiden juhlapuisto.

Tänäkin suvena olen istuttanut monta puuta tännen järvenrantaan, mutta vienyt myös lahjaksi monille. Mikä olisikaan parempi lahja kuin oma tammi valmistumispäivän muistoksi tai omenapuu koulutaipaleensa päättäneelle. Koulun tapaan se antaa satoa pitkään ja muistuttaa menneistä kouluvuosista. Pitäkää tämäkin idea mielessänne ja olen minä tänne Pekkalaan istuttanut myös tädeilleni liuskelehtikoivun eli Taalainkoivun ja liuskelehtilepän muistoiksi rakkaista.

Nyt rapujen keittoon. Sellaistakin herkkua suomalainen luonto antaa marjojen, sienten ja riistan rinnalla. Tänään punaisten saksiniekkojen iltaa.

11921681_10153605087501670_4726212664163466340_n

 

Kommentit