”Hallitus päättää vaalikauden alussa vaalikauden kehyksestä eli valtion budjetin menojen katosta, sekä kehysmenettelyn säännöistä koko nelivuotiselle vaalikaudelle. Kehyksen hallinnonaloittainen jako tarkistetaan vaalikauden kehyksen sisällä vuosittain maalis-huhtikuussa osana julkisen talouden suunnitelmaa. Päätökset tehdään ministeriöiden hallinnonalojensa menoja koskevien kehysehdotusten pohjalta. Julkisen talouden suunnitelma on seuraavan vuoden talousarvioehdotuksen valmisteluohje hallinnonaloille.”
”Hallitus päättää vaalikauden alussa vaalikauden kehyksestä eli valtion budjettimenojen katosta, sekä kehysmenettelyn säännöistä. Vaalikauden kehys määrittelee linjan koko nelivuotisen vaalikauden menoille. Vaalikauden kehys linjataan osana hallituksen ensimmäistä julkisen talouden suunnitelmaa. Hallitus tarkistaa vuosittain maalis-huhtikuussa julkisen talouden suunnitelmassa kehyksen hallinnonaloittaiset määrärahat sekä päivittää kehyksen vastaamaan kustannustason, hintojen ja kehysmenojen rakenteen muutoksia.”
Näin Valtiovarainministeriö kertoo kotisivuillaan. Näitä hyvän ja vastuullisen taloudenpidon nurkkapultteja on noudatettu vuosikymmenet. Ne ovat kestäneet lamat ja taantuvat ja niihin on vastuulliseen taloudenpitoon nojanneet hallitukset sitoutuneet. Ne ovat monesti olleet rajut ja vaikeasti saavutettavat, mutta tähän asti se on ollut maamme hallituksille kunnia-asia ja näin maamme talous on pidetty kestävällä ja vaikeatkin hetket – vain taipuen, ei katketen – kestävä.
Nyt ei siis kyse ole koronasta. Koronamenot oli päätetty tämän kehyksen yli. Totta kai. Nyt on kyse siitä, että ensi vuonna hallitus koronamenojen lisäksi haluaa ylittää vastuullisen taloudenhoidon raamit 900 000 000 eurolla ja vielä vaalivuonnakin 500 000 000 eurolla. Nämä siis ihan muita menoja ja vain siksi, että vasemmistohallitus keskustan kanssa ei kyennyt priorisoimaan ja tekemään myöskään koronan jälkeistä aikaa muiltakaan menoilta kehykseen.
Valtiovarainministeriön virkamiehet kyllä tekivät valtiovarainministeri Matti Vanhaselle kehyksessä olevat esitykset. Ne siis olisi ollut mahdollista toteuttaa. Mutta nyt kyse oli halusta ja siitä, että hallitus ei olisi pysynyt kasassa jos velaksi elämistä ei olisi entisestään oltu valmiita kiihdyttämään. Vanhanen jääkin historiaa valtiovarainministerinä, joka rikkoi julkisentalouden kehysmenettelyn. Hän salli sen, että arjen menolisäyksiä voidaan tehdä yhä lisää pelkästää velkarahalla välittämättä tulopuolesta lainkaan.
Eduskunnassa tänään värikäs keskustelu tästä taloudenpidosta. Tuntuu todella, että pääministeri Sanna Marin ei edes ymmärrä tai halua ymmärtää, että hänellä on nyt vastuu tämän maan taloudenpidosta. Tänäänkin hän penäsi minulta leikkauslistoja. Eiköhän ne ja talouden kuntoon laittaminen olisi ihan hänen ja hänen hallituksensa tehtävä.
Totta kai on.
Nyt kello 18.08 ja jo Lopella kotona. Järvenrannassa vähän hakee sadetta vielä. Mutta kauniisti se kevät tässä etenee kohti kesää. Päivään mahtui myös puolustusvaliokunnan kokous, hallinto- ja turvallisuusjaoston kokous ja vielä hyvä lounas mm. maanpuolustusaiheiden ja teollisuuden ajankohtaisten asioiden parissa. Niin ja aamunavauksena tänään jo ensimmäinen Teams heti kasin jälkeen ja silloin aiheena kiertotalous, jätekysymyksen ja Fortumin Riihimäen laitoksen eli vanhan Ekokemin ajankohtaiset aiheet. Hyvä päivä kaiken kaikkiaan.
Ja lopuksi vielä hieman mainostetaan myös tulevia kuntavaaleja. Lopen perinteinen Kuntavaalikahvila aukeaa myös jälleen. Eli tuttu talo jo vuoden 2006 presidentivaaleista lähtien eli linja-autoaseman talossa. Tervetuloa lauantaina avajaisiin ja munkkikahville. Sisälle pääsee enintään 10 henkeä kerralla, mutta tehdään pihalle lisää tilaa niin voidaan tämäkin hoitaa koronaturvallisesti. Yhdessä.