Eurooppalaisena Euroopassa – Mutta aina Suomi kylki edellä.

Blogi, tiistaina 18.05.2021

Eduskunta hyväksyi EU:n omien varojen päätöksen äänin 134-57. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Eduskunta äänesti tänään EU:n elpymisrahastosta. Itse äänestin luvattoman huonosti neuvoteltua pakettia vastaan. Niin kuin olen aiemminkin kertonut niin minulle suurin ongelma ei ollut taloudelliseen ahdinkoon joutuneiden maiden auttaminen – näin on tehty mm. Kreikka-pakettien kautta myös aiemmin ja silloin myös niitä tukemassa ovat olleet perussuomalaisetkitn – vaan minulle nyt suurin ongelma tässä oli se mekanismi millä ratkaisu tehtiin ja se mihin suuntaan se Euroopan Unionia vie. Yhteinen velka, EU:n velaksi eläminen, EU:n verotusoikeus ja moraalikato olivat niitä mitkä painoivat minun vaakakupissa nyt eniten. Paketti olisi siis pitänyt lähtökohtaisesti neuvotella paremmin tai laittaa uudelleen neuvoteltavaksi.

Oma kriittisyyteni ei siis liittynyt EU kielteisyyteen vähimmissäkään määrin. Olen vahva Euroopan Unionin kannattaja ja näen itseni ennen muuta suomalaisena Euroopassa ja myös vahvasti eurooppalaisena Euroopassa.

Huolestunut olen kuitenkin siitä mihin suuntaan EU tämän myötä kehittyy. Ja huolestunut myös siitä, että kokonaisuus ei pitänyt sisällään mitään sellaisia elementtejä, jotka olisivat pakottaneet maita palaamaan vastuulliseen talouspolitiikkaan. Parasta solidaarisuutta minusta nimittäin toisia EU-maita kohtaan olisi se, että jokainen EU-maa pitäisi huolen omasta taloudestaan ja sen kestävyydestä.

Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Mutta on totta, että meille Kokoomuksessa EU on paljon enemmän, kuin yksi pääministeri Sanna Marinin johdolla neuvoteltu huono elpymisrahastoratkaisu. EU on meille oikea paikka ja me hyödymme EU:sta paljon. Ja onhan se meille myös merkittävä turvallisuustae ja vakauttajakin.

Ja nyt onneksi Suomen eduskunta hyväksyi meidän valtiovarainvaliokunnan valmistelemat kahdeksan tiukkaa lausumaa. Ne ovat nyt Suomen eduskunnan virallinen kanta ja myös Suomen virallinen kanta. Ne sitovat tästä eteenpäin myös pääministeri Sanna Marinia tulevissa neuvotteluissa ja nyt hyväksytyn EU:n elpymisrahaston jatkokäsittelyssä. Ne muuten sitovat myös koko maamme hallitusta, mutta myös tulevia hallituksia. Ne olivat oikeastaan tämänpäiväisen päätöksen paras anti. Tiukempia suitsia ministereille Euroopan matkoilleen.

Elpymisrahasto äänestyksen jälkeen eduskunta kävi pitkän ja värikkään keskustelun välikysymyksestämme. Siinä ilmaisimme huolemme Marinin hallituksen holtittomasta velanotosta ja velkariihen tuloksista. Tämä hallitus tulee siis elämään koko vaalikautensa reilusti yli aiempien vuosikymmeniä kestäneiden menokehysten ja vain siksi, että hallitus pysyi kasassa.

Kommentit