Maatilat ja kauppapuutarhat tarvitsevat jopa 20 000 kausityöntekijää – Miksi hallitus antaa luvan vain 1500 maahantulolle?

Blogi, perjantaina 24.04.2020

Huoli suomalaisilla maatiloilla ja puutarhoilla kasvaa. Hetki sitten näytti siltä, että maamme hallitus olisi ottamassa vastaan tarvittavat 15 000 – 20 000 jokavuotista kausityöntekijää mm. Ukrainasta. Nyt tiedot näyttävätkin siltä, että Marinin hallitus olisikin vastaanottamassa vain 1500 kausityöntekijää, vaikka EU:kin on kannustanut vastaanottamaa tarvittavan kausityövoiman ulkomaulta eikä estä kausityövoiman saantia edesmatkustusrajoitteisiin vedoten. Siksikin tilanne aiheuttaa paljon kysymyksiä ja ihmettelyä.

Huolestuneita viestejä tulee koko ajan maatiloilta ja puutarha-alalta. Tilat eivät saa nyt edes kriittisiä työntekijöitä ja moni ihmetellee, miksi maamme hallitus ei anna kausityöntekijöiden tulla Suomeen, kun EU:kin siihen on antanut luvan ja jopa kannustanut tähän.

Maamme hallitus onkin Maa- ja metsätalousministeriön ja Huoltovarmuuskeskuksen toimesta arvioinut, että kriittinen tarve olisi vain 1500 kausityöntekijästä. Arki maatiloilta ja kauppapuutarhoilta kyllä kertoo aivan muuta.

Marinin hallitus on itse linjannut  reunaehdot sille, että maatalousalalle saadaan heidän mukaan vain huoltovarmuuden kannalta oleellinen 1 500 ulkomaisen kausityöntekijän ydinjoukko. Tämä ei yksinkertaisesti riitä ja edessä on kesä, jolta sadot jäävät paljon totutusta. On mahdoton ymmärtää, että tekijöitä ei maahan vastaanotettaisi. Hallitus on linjannut, että vain välttämättömäksi katsottujen toimialojen työtehtäviin voidaan ottaa tekijöitä ulkomailta ulkorajojen sulkemisesta huolimatta. Maatilat ja puutarha-ala kuuluvat näihin toimialoihin, mutta siltikään työvoimaa ei saada.

Tutut monessa tilanteesta jo vuosia suomalaisilla tiloilla kausitöissä olleet ulkomaalaiset kausityöntekijät ovat monelle puutarhalle ja maatilalle aivan välttämättömiä. Nyt pitäisi varmistaa tekijöiden pääsy Suomeen välittömästi. Eduskunnassa on kerrottu, että osa hallituspuolueista vastustaisi ulkomaalaisen jopa välttämättömän työvoiman saantia Suomeen. En haluaisi tällaista uskoa.

Olen saanut tiloilta myös viestejä, että työtehtäviin on haettu myös suomalaisia koronakriisin takia lomautetuksi joutuneita. Onkin hyvä tarjota työtä kaikille, jotka nyt ovat ilman työtä. Mutta tilat eivät voi odottaa ja monin paikoin myös kyse on siitä, että kevään ja kesän aikana ja saatikka satokautena ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta opettaa ja kouluttaa kokonaan uutta työntekijäjoukkoa tärkeisiin tehtäviin.

Ja todetaan nyt vielä sekin, että voimassa olevien määräysten mukaan kaikki Suomeen saapuvat henkilöt joutuvat lisäksi noudattamaan terveysviranomaisten ohjeistusta ja pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan. Tämäkin voidaan hoitaa tilojen toimesta. Karanteeninkin aikana on mahdollista tehdä valmistelevia töitä ja muutenkin toimia karenssivaatimukset huomioon ottaen.

Jätinkin tänään eduskunnalle ja maamme hallitukselle kirjallisen kysymyksen, missä vaaditaan selvitystä siitä, miksi maatalouden kausityövoimaa ei maahamme saada. Onko tässä nyt taustalla jotain ideologiaa vai mitä. Se pitää nyt selvittää. Maatilat ja puutarhat ovat jo nyt suuressa hädässä.

Kello 19.03 ja taidan lähteä vielä klapihommiin. Eduskunnassa tänään vain VaV epävirallinen kuuleminen ja täysistunto. Jätin myös kirjalliset kysymykset yritystuista ja maatalouden kausityövoimasta. Huomenna myös muutama kolumni lehdissä ja sen sellaista. Itse taidan huomenna lähteä pellolle piipparin kanssa. Mutta nyt klapihommiin.

 

 

Kommentit