Business Finland jakoi koronan yritystuet lakien ja ohjeiden mukaan – Marinin hallitus jätti kohdentamisen pelkkien puheiden tasolle

Blogi, torstaina 23.04.2020

Julkisuudessa on kohistu pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen päättämien yritystukien kohdentumisesta. Jopa pääministeripuolueen kansanedustajat ja myös keskustan kansanedustajat ovat itsekin arvostelleet oman hallituksensa tekemiä ratkaisuja poikkeuksellisen kovin sanoin. Toisaalta ihmettelen tällaisia puheita, mutta toisaalta ymmärrän, sillä nythän monet aidosti koronakriisin takia kassavirtansa ja liikevaihtonsa menettäneet yritykset ovat jääneet kokonaan ilman koronatukia ja taasen monet muutenkin menestyneet yritykset ja jopa ilman kolhuja korona-ajastakin selvinneet yritykset ovat saaneet merkittävänkin suuria kehittämisrahoja.

Nostimme esille huolen näistä yritystuista heti, kun hallitus ne esitteli. Myös yrittäjät kritisoivat hakukriteereitä heti tuoreeltaa älyttömyyksista ja kohtuuttomuuksista. Hakuehdoissa vaadittiin mm. liiketoiminnan ”uudelleen suuntautumista”, ”laajempia kehittämistarpeita”, ”alinhankintaverkoston kehittämistä”, ”tuotannon uudelleen organisointia”, ”tuotteiden ja palveluiden kehittämistä” ja ”osaamisen vahvistamista”. Ja sitten isona pois sulkevana ehtona, todettiin että ”avustusta ei voida myöntää yrityksen tavanomaiseen toimintaa”. Kysyimme jo silloin, että miten esimerkiksi koko asiakaskuntansa ja kassavirtansa menettänyt parturikampaaja ja pieni paikallinen kahvila tai koulukuljetusfirma uudelleen kohdentaa toimintaansa, kun koronaan asti toiminta on ollut vuosikausia tärkeää ja jopa välttämätöntä ja monesti hyvin kanttavaakin. Nyt koronan myötä toiminnalta putosi pohja pois ja tarvetta ei ollut kehittämisrahalle eikä liiketoiminnan uudelleen kohdentamisellekaan, vaan ihan yksinkertaisesti puhtaalla rahalle kiinteiden kulujen maksamiseen.

Eduskunta keskusteli näistä useamman kerran ja itse nostin esille myös huolen, että valitut mallit ovat teidän toteuttamalla tavalla jäykkiä. Totesin, että tukien vaatimukset vievät tuet vääriin paikkoihin.

Kyselytunnilla 2.4.2020 hallituksen riveistä vastattiin, että Business Finland ”tulkitkoon laveasti”. Tarkoitettiin ymmärtääkseni sitä, että Business Finlandin ei pitäisikään noudattaa voimassa olevia lakeja ja tukien kriteereitä vaan siellä voitaisiin mukan pelkästään virkamiehen vastuulla sivuutta nämä.

Mutta eihän meidän järjestelmässä näin voi toimia? Eikä Business Finland voinutkaan toimia eikä myöskään toiminut. Business Finland jakoi korona tuet juuri niin kuin Marinin hallitus päätöksellään mahdollisti ja lainsäädännön kautta edellytti. Ei syy ole Business Finlandin saatikka tukea saaneiden suomalaisten yrittäjien. Kyllä hallituksen aitiossa, jos ei nyt syyllisiä haluta etsiä niin ainakin vastuunkantajat löytyisivät ihan vain peiliin katsomalla.

Marinin hallituksen päätös jakaa tuet tällä tavalla oli myös hyvin epäreilua suomalaisille yrittäjille. Yrittäjäkentällä on nyt rajua vastakkainasettelua ja pettymystä. Ja ymmärrän hyvin, että kielteisen tukipäätöksen saanut palvelualan yrittäjä ei voi kovin helpolla ymmärtää sitä, että tukea sai pöytälaatikossa ollut toinen firma tai joku muu jonka tukea on käytännössä mahdoton koronan syillä perustella. Eikä yrittäjät kateellisia toisen saamista tuista olisi jos niskassa ei samaan aikaan olisi todella akuutti kassakriisi ja ehkä jo ensi viikolla tai kuukauden sisällä edessä oleva konkurssi.

Mutta se siitä… Ratkaisu hallitukselle olisi se sama mitä olen ja olemme esittäneet monet kerrat. Hallituksen pitäisi nyt palauttamaan alkuvuoden alv-yrityksille? Sillä tavalla monet yritykset voitaisiin auttaa tämän kriisin yli. Ja tosiasia on sekin, että nämä alv:t pitäisi kyllä leijonanosin antaa yrityksille kokonaan anteeksi eli ei minään lainana. Laina siirtäisi vain ongelmaa syksyyn tai ensi vuoteen. Ja jos tuen tekisi jatkossa nyt pääasiassa kokonaan näin niin muita tukia ei tarvittaisi kuin erityistukina mm. ravintola- ja kahvila-alalle ja niille aloille missä arvonlisäveron palautus ei toimi tukitoimena tai ei ole riittävä tukitoimi.

 

….

Kello 20.02 ja juuri eduskunnan täysistunnosta työhuoneeseen. Eduskunnassa tänään kyselytunti ja käsittelyssä myös hallituksen toinen lisätalousarvio. Siitä aikapaljon olen kirjoittanutkin ja voisin huomenna lisätä tänne myös tuon esittelypuheenvuoroni kokoomuksen muutosesityksistä. Siinä siis isoimmat rahat ravintoloille ja kahviloille (200milj) ja testauksen lisäämiseen 10 000 testiin päivässä exit-periaatteella testaa-jäljitä-eristä (200milj) ja lisärahaa myös urheilulle ja liikunnalle yhteensä 100 miljoonaa ja luoville aloille bändeille ja artisteille 40 miljoonaa. Pienemmät lisäykset sitten mm. poliisille.

Mutta nyt jo ilta. Kaunis ilta onkin. Kaupungissakin. Tänään illalla myös Hämeen Kokoomusnuorten etänä pidetty Uusien ilta ja oli kiva nuorten kanssa olla jälleen yhdessä. Siis vaikkakin nyt edelleen vain etäyhteyksillä. Mutta huomenna jatketaan.

Kello 20.48 ja juuri uutiset kertoivat, että hallituksen yritystukisotku vain sakenee. Pääministeri Sanna Marin on aivan oikein kertonut aiemmin kahdella twiitillä, että yritykset joissa hänen puolisonsa työskentelee ja myös on hallituksen jäsenenä ovat saaneet hallituksen Business Finland -tukea. Ja eihän tietenkään pääministerin puolison työpaikka saa olla yritykselle este saada sille kuuluvaa yritystukea. Nyt kuitenkin uutiset kertovat, että pääministerin puolison työpaikka on käyttänyt Marinia hyväkseen yrityksen markkinoinnissa. On todella huolestuttavaa jos pääministeriä käytetään tällä tavalla hänen puolisonsa yrityksen markkinoinnissa. Yritys onkin aloittanut tapahtumien selvittelyn ja toivottavasti myös pääministeri Sanna Marin itsekin antaa tapauksesta julkisen selvityksen.

 

Kommentit